PCen i dramatisk endring

Det er ikke bare salgstallene som gjør at fremtiden for stasjonære PCer ser alt annet enn lys ut. Nye bærbare PCer henter nemlig det beste fra flere verdener, og TV med innebygd PC blir snart vanlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PCen i dramatisk endring

  1. Se bilder av Dell XPS m2010


Det er ikke lenge siden det var helt utenkelig at bærbare PCer skulle kunne konkurrere med stasjonære med tanke på ytelse, skjermstørrelse og kvalitet, og slett ikke med tanke på pris. Det bildet er imidlertid i rask endring.

Allerede i fjor sommer passerte salgstallene for bærbare PCer stasjonære her hjemme. Og lite tyder på at utviklingen stopper nå. Argumentene for bærbare PCer blir flere og flere, mens fordelene ved å velge den stasjonære, slik vi kjenner den, blir færre og færre.

Testosteron-bærbare og TV-PCer

Flere aktører i PC-bransjen, deriblant Dell og Acer, har nylig presentert bærbare PCer som har fått selv de mest ihuga stasjonær-tilhengerne til å sikle. Dette er ikke maskiner som kan slenges i veska eller bæres under armen fra møte til møte, men reale desktop-erstattere på over 8 kg, med fullverdige LCD-skjermer og funksjoner som for mange ikke bare eliminerer behovet for stasjonær PC, men også TV, DVD/HD-opptaker og stereoanlegg.

Samtidig har LCD- og plasmateknologien på TV-fronten gjort det mer aktuelt enn noensinne å kombinere PC og TV. Vi har det siste året sett mange eksempler på stue-PCer fra nær sagt alle de store aktørene i dette markedet, men så langt har det stort sett vært dyre, og på langt nær "modne" løsninger. ViiV-spesifikasjonene kan nok helt sikkert endre dette radikalt, men QPVision og senest Packard Bell, har allerede tatt dette et skritt videre, og lansert TVer med innebygd PC og Windows XP Media Center Edition.

Packard Bells 32" SmartTV har innebygd PC, og styres ved hjelp av Windows XP Media Center Edition. Spesifikasjonene (Excel-fil) kan du laste ned herfra.
Packard Bells 32" SmartTV har innebygd PC, og styres ved hjelp av Windows XP Media Center Edition. Spesifikasjonene (Excel-fil) kan du laste ned herfra. Vis merFremtidens TV-hverdag blir utvilsomt langt mer interaktiv enn den de fleste av oss nøyer oss med i dag, og når "alt" er integrert i én enhet blir det hele også enklere å håndtere for de i husstanden som ikke lever av og for teknologien.

Dell XPS m2010

Men la oss først se på hvordan PC-industrien nå for alvor tilbyr løsninger som gjør stasjonær teknologi overflødig. Den mest innovative løsningen vi har sett så langt, heter XPS m2010, og kommer fra PC-giganten Dell. DinSide Data var nylig på omvisning i Dells enorme produksjonsanlegg i Limerick i Irland, og blant alle skriverne, skjermene og PCene var det M2010 som vekket klart størst interesse blant journalistene som var til stede.

Dell XPS M2010 til venstre, en ultraportabel med 13,3" skjerm til høyre. "Mellomstørrelsen", som domineres av PCer med 15" skjermer og som veier rundt 3 kg faller muligens mellom to stoler i fremtiden.
Dell XPS M2010 til venstre, en ultraportabel med 13,3" skjerm til høyre. "Mellomstørrelsen", som domineres av PCer med 15" skjermer og som veier rundt 3 kg faller muligens mellom to stoler i fremtiden. Vis mer


Dette er en bærbar maskin med en særdeles god 20" skjerm, samt fullt tastatur med innebygd pekeplate, som kan løses fra basen og kommunisere med maskinen via Bluetooth (vi testet, det fungerte helt fint fra 5-6 meters avstand). Når tastaturet er borte fungerer maskinen som en musikksentral, med toppmatet CD/DVD-leser og trykkfølsomme knapper for å styre avspillingen - ikke ulikt løsninger vi kjenner fra design-anlegg a la Bang & Olufsen.

En kry Hans Seime hos Dell viser frem flaggskipet XPS M2010
En kry Hans Seime hos Dell viser frem flaggskipet XPS M2010 Vis mer


"Flyttbar" er kanskje den beste betegnelsen, vekten er hele 8,2 kg og målene 7,5 x 47 x 40,5 cm gjør det uaktuelt for de fleste å bære den rundt. Men den tar mindre plass, bråker langt mindre, er mer plasseringsvennlig - og ikke minst lekrere enn de aller fleste konkurrentene i stasjonær-segmentet. Derfor egner den seg som stueprodukt, og leveres bare med Windows XP Media Center Edition som operativsystem.

På innsiden sitter det en mobil Intel dobbelkjerneprosessor, minimum 1 GB minne, kraftig Radeon X1800-grafikkort, samt mulighet for to 2,5" harddisker (inntil 400 GB totalt). Den har dessuten integrert webkamera i skjermen, og har for øvrig alt det du ellers forventer fra bærbare PCer når det gjelder kommunikasjonsløsninger, naturligvis inkludert WLAN.

Det største ankepunktet mot denne maskinen, som vi ikke legger skjul på står høyt på ønskelisten vår for tiden, er naturligvis prisen. Den starter på 25.000 kroner inkl mva for den enkleste konfigurasjonen, som riktig nok ikke er "enkel" sett i forhold til mer budsjettvennlige maskiner. At TV-kort også mangler, vil nok mange også stille spørsmålstegn ved.

Her finner du flere bilder av Dell XPS m2010

Acer Aspire 9800

Dette ser mer ut som en "forvokst" bærbar PC.

image: PCen i dramatisk endring


PCen til venstre har en typisk 15,4" bredskjerm og veier i underkant av 3 kg, mens Aspire 9800 til høyre har 20" bredskjerm og veier nesten 8 kg.

Vekta, diskløsning, skjermstørrelsen og mange av egenskapene tåler sammenligning med Dell-maskinen, den har i tillegg TV-kort, men tastaturløsningen kan ikke sammenlignes. Vi har allerede kjørt en full test av denne maskinen, som også imponerte oss stort på mange områder.

Testen kan du lese her.

Bare sett starten

Endringene i dette markedet skjer fort, men ikke så fort at stasjonær-PCen blir borte over natten. Tendensen er imidlertid klar, og vi forventer å se mange lignende løsninger i tiden som kommer. Vi lover at DinSide Data skal være tidlig ute med tester av de mest spennende av dem!

Les også: De beste bærbar-tilbudene i juni

[Ugjyldig objekt (debatt)]