Foto: Clarion
Foto: ClarionVis mer

PCen for bilen er her!

Clarion lanserer nå en PC fullstappet med nyttige funksjoner tilpasset bilen. Apparatet er basert på Windows CE, og settes inn i stedet for stereoanlegget. I utgangspunktet høres jo dette litt rart ut, men vi er overbevist om at dette vil være standardutstyr i alle nye biler i løpet av få år.

Clarion AutoPC er en enhet som samler mange av de nyttige funksjonene vi er vant til i PCen med noen enda mer nyttige som navigasjon basert på kartdata og GPS (Global Positioning System).

Stemmestyrt

Systemet er basert på at du skal kommunisere med PCen med stemmen. Stemmestyring av elektroniske enheter gjør stadig nye fremskritt, og er nå så moden at Clarion mener dette vil virke. En forutsetning for at dette skal bli en suksess, er derfor i hvilken grad Clarion vil tilpasse systemet til nasjonale forhold. For det er vel ingen som ønsker å snakke amerikansk med japansk aksent til datamaskinen?

Dette får du

Den amerikanske utgaven har en del egenskaper som det ikke er helt sikkert vil nå gamlelandet. Men Hans Petter Aspelid, som er produksjef for Clarion i Norge, sier til DinSide at alle de viktigste funksjonene med stor grad av sikkerhet vil bli implementert i den norske versjonen. I produktet som lanseres i disse dager vil amerikanerne kunne benytte:

  • Epost: Gi en kommando til PCen som henter eposten din og leser den opp for deg.

  • Navigasjon: En kombinasjon av GPS og kartdata gjør at enheten faktisk kan vise deg veien.

  • Hands-free telefonering: Si til PCen hvem du skal ringe til, og det er alt som skal til.

  • Integrasjon med avtalebok: PCen har infrarød overføring til f.eks. Cassiopea. Det innebærer at du f.eks. kan si "Ring Gunnar på mobilen" og PCen skjønner hva du vil og utfører oppgaven. PCen kan bare kommunisere med PDAer som bruker Windows CE.

  • Hente informasjon: PCen har også koblinger mot ulike nettjenester som gjør at du f.eks. kan hente ut aksjekurser, værmeldinger eller trafikkinformasjon som så blir lest opp for deg.

  • Underholding: PCen har selvsagt også musikk-CD/CD-ROM-spiller og FM-radio.

Kanskje til Norge

Hans Petter Aspelid sier også at de kritiske suksessfatorene for dette produktet i Norge er om språkmodulene blir oversatt, og at navigasjonssystemene er tilpasset norske forhold.

På spørsmål om når produktet blir tilgjengelig i Norge opplyser Aspelid at vi tidligst kan vente en helnorsk utgave om ett år. Dette er svært lang tid når det gjelder utviklingen av slik teknologi, og mye kan endre seg. Det som i alle fall er sikkert er at det kommer en versjon for Europa i løpet av andre eller tredje kvartal neste år. Prisen er nå mellom 2.200 og 2.500 dollar (avhengig av utstyrsnivå) i USA, så dette er ikke for Hvermansen riktig enda. Men vi regner det som bort i mot sikkert at det kommer både konkurrenter og masseproduksjon som vil presse prisene ned til et akseptabelt nivå også for oss med vanlige lønnsinntekter.