PCen er blitt forfengelig

PCen er lei av å bare være en grå, firkantet kasse. Den vil ikke lenger være styggere enn papirkurven og gjemmes bort under skrivebordet. Designerne har nå gått til frontalangrep for å gi PCen et nytt og vennligere ansikt.

Foto: TK:-) Vis mer

Det er ikke mye variasjon å se blant PCer, det er stort sett varianter av den samme beige kassa. Noen leverandører har gitt kabinettene litt mer former, plassert tilkoblinger på forsiden og brutt opp de glatte flatene med diskrete mønstre. Men noe dramatisk inngrep er det ikke.

De begynte med iMac

Apple lanserte iMac som en revolusjon i fargevalg og design. Apple’s nye G3-modeller gikk enda lenger i dristig design, og Silicon Graphics Visual Workstations er kanskje de aller lekreste PCene som finnes. Dette har ikke gått upåaktet hen hos kabinettleverandørene.

At så mange falt for det radikale designet til iMac har skapt en ny trend. Det er tillatt med dristige farger, gjennomsiktig plast og frekke former. Grønsj-perioden for PCer er med andre ord over.

Fronten kommer først

På CeBit 99 presenteres det hundrevis av forskjellige kabinetter, og de aller fleste kommer fra Taiwan og Kina. De tilbys i langt mer fargerike varianter enn tidligere, spesielt er frontpanelene utstyrt med profiler som gir et helt annet visuelt signal enn den trauste, flate versjonen.

Det finnes hele fronter i gjennomsiktig plast, profiler i kontrastfarger, buete fronter og kantete fronter. Knallgule fronter som strekker seg bakover langs sidene, optiske mønstre støpt inn i plasten – til og med kabinetter, tastaturer og mus i edelt treverk kan skaffes på bestilling.

Inni er de like

Går man kabinettene nærmere etter i sømmene, er det ikke fullt så mye fantasifullt å finne. Det er stadig den samme firkantete kassa som er kjernen, det er bare utenpå at det har skjedd endringer.

Årsaken til dette er standardiseringen av selve konstruksjonen, med hovedkort og lagringsenheter som har sine faste plasser. Å bryte med dette er fremdeles for dristig i den brede del av PC-bransjen, her må de store merkeleverandørene komme på banen og tørre å profilere seg. Det ser dessverre ikke ut til at de tør å gjøre dette, enda.

Mindre kabinetter

Det er også et mange varianter av kabinetter og ferdige PCer, som er langt mindre enn de tradisjonelle minitårn og bordmodellene. Vi snakker om kabinetter som er på størrelse med en tykk telefonkatalog, og likevel inneholder både diskettstasjon, CD-ROM og harddisk. Disse er tilgjengelig blant annet fra Compaq, Siemens og Mitac.

Denne størrelsen er egentlig perfekt i mange sammenhenger, både på kontor og hjemme. Mesteparten av en volumet inne i en tradisjonell PC-kasse er helt tomt. Problemet har vært varmeutvikling, men dette er i ferd med å endre seg. Komponentene blir hele tiden mindre strømkrevende, noe som gir gevinst i form av mindre varmeutvikling.

Skal PCen bli en alminnelig bruksgjenstand på linje med andre kommunikasjonsapparater, må det drastiske endringer til. Den må bli mindre, lettere og mer praktisk å bruke og å legge fra seg.

Tendensen er klar, om enn ikke så sterk og dristig som noen av oss ville ønske.