PC på salg - er det lurt eller blir du lurt?

Etter nyttår er det alltid salg, likevel kjøper vi oss alltid blakke i desember. Noen luringer klarer likevel å stikke unna noen tusenlapper, og kan gjøre gode kjøp. Men de kan også bli lurt. Vi har sett på noe av det som finnes i tilbudsjungelen.

Å velge PC er alltid vanskelig. En erfaren bruker som skal ha ny maskin, eller en fersk bruker som skal begi seg inn i dataverdenen for første gang - det er en jungel.

Det er vanskelig å ha et jordnært bruksmessig perspektiv på datautstyr. En PC er langt mer dynamisk enn en vaskemaskin. Den er på mange måter ferskvare, og blir strengt tatt mindre brukbar for hver dag som går, spesielt for PCer beregnet på spill og underholdning.

Kjedene er stor sett best på pris

Leverandørene utsettes for et voldsomt press av de store kjedene, som baserer seg på lavest pris som sitt viktigste salgsargument. Derfor vil du som regel kunne få det prismessig beste tilbudet på en komplett PC i en kjedebutikk. Spesielt gjelder dette PCer som har nøkkelkomponenter som er på vei ut.

Derfor vil du i dag se spesielt gunstige tilbud på PCer med de langsomste Celeron prosessorene, under 466 MHz. Også de eldste Pentium-modellene, i området 500 MHz, blir nå sendt ut til sin siste runde i markedet. Det samme gjelder også de langsomste modellene av AMD Athlon, i området rundt 600 MHz.

Celeron 433 til 7995.- er det et godt tilbud?

En av de største kjedene tilbyr en slik PC fra en kjent merkeleverandør. Den har 433 MHz prosessor, 64 MB minne og 8,4 GB harddisk, og selges for 7.995 kroner, komplett med 17-tommers skjerm. Med 15-tommer kommer du ned enda en tusenlapp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har undersøkt både nettbutikker og konkurrerende leverandører, og har ikke funnet noen som gir et bedre tilbud på denne maskinvaren.

Derfor er det absolutt et godt tilbud på denne maskinvaren.

AMD K6-2/450 MHz til 7990.-

Samme produsent tilbyr gjennom en annen kjede også en tilsvarende konfigurert PC, men med AMD K6-2 på 450 MHz. Harddisken er på beskjedne 4 GB, men programutvalget er bra. 17-tommers skjerm følger med også her.

Vi er ikke så imponert over dette, og ville heller valgt Celeron-utgaven.

Pentium III 500 eller Athlon 600?

For de som krever litt høyere ytelse, tilbys nå en PC med Pentium III på 500 MHz, 128 MB minne, 13 GB harddisk, DVD, 17-tommers skjer og en omfattende samling programvare til 13.795 kroner.

Denne maskinen, som også kommer fra en ledende merkevareprodusent, ligger opptil flere tusen kroner lavere enn tilsvarende modeller fra andre leverandører.

Sjekker du kampanjetilbud fra mindre, norske produsenter, kan du riktignok finne tilbud som ligger noen hundre kroner lavere. Men da må du gi avkall på all programvaren.

Hvis du blar opp 2.200 i tillegg, kan du velge en PC med AMD Athlon-prosessor på 600 MHz., 64 MB minne, 12 GB harddisk, DVD, 17-tommers skjerm og en liten samling programvare.

Dette er også et godt tilbud, ingen andre leverandører vi har funnet ligger så lavt i pris.

Er det lurt å kjøpe nå?

Det er alltid vanskelig å spekulere i prisfall, om det er PCer eller andre objekter. Likevel er det et faktum at disse modellene vi har nevnt over vil synke enda mer i pris utover sesongen.

Det som skjer, er at det er forskjellige, mer eller mindre definerte prissjikt for de forskjellige modellene, tilpasset komponenter og målgruppe.

Når modeller er på vei ut, faller de til et prisnivå som ligger mellom disse sjiktene, som fylles av nye modeller med mer moderne komponenter.

Så hvis du har satt av penger, og trenger ny PC i forbindelse med et nytt prosjekt, et kurs eller en videreutdanning - ikke vent.

Hvis du har is i magen, og ikke trenger PCen nå, kan du spekulere i å vente enda et par måneder. Men snart tar disse modellene rett og slett slutt.