PC-oppgradering for filmkomprimering


Hei.

Jeg gjør DV-opptak flere ganger i uka som jeg komprimerer for å spare plass. Har brukt Windows media 9 kodek i Windows Movie Maker.

Min PC (Duron 2800, 1 Gb RAM, Radeon VE) bruker drøyt en time på å komprimere en 45 minutters film fra ca 9Gb til 350 Mb (kvaliteten er ikke så viktig - talking heads).

Hvilken oppgradering vil være mest effektiv for å øke komprimeringshastigheten? Finnes det raskere kodeker? Grafikkortet mitt er veldig gammelt, vil et nyere grafikkort bidra med å gjøre en del av jobben?

mvh
Hallvard

Datadoktoren svarer

Heisann!

Grafikkortet ditt har nok ikke noe å si for komprimeringen, så svaret på hva du må oppgradere er selvfølgelig prosessoren. Nok minne er også viktig, men 1 GB (som du jo har) burde holde. Litt avhengig av hvor mye penger du har tenkt å legge i det har du flere valgmuligheter. Den første og billigste (men også minst effektive) er å oppgradere fra en Duron til en Athlon-prosessor. Problemet ditt her er jo at disse prosessorene har gått ut av produksjon, men du kan jo være heldig og få ta i en brukt til røverpris.

Hadde jeg stått fritt til å velge for deg hadde jeg valgt et nytt system med dobbeltkjerneprosessor. Grunnen er enkel nok: Windows Movie Maker er nemlig lagd for å utnytte begge kjernene i en slik prosessor, noe som vil hjelpe betraktelig på tiden den bruker på filene.

Vi hadde nettopp Intel Core 2 Duo (Conroe) inne til test, og dette er så avgjort det beste valget akkurat nå hvis du satser på et nytt system.

Et siste alternativ er å kjøpe et brukt system med dobbeltkjerneprosessor, for eksempel med en AMD Athlon 64 X2-prosessor. For det vil nok være en og annen fremover som skal kvitte seg med et slikt ”gammelt” AMD-oppsett for å gjøre plass til Intels Core 2.

Når det gjelder raskere kodeker så burde du jo prøve deg litt fram og se om du merker noe forskjell, men uansett er det greiest å holde seg til de mest kjente for å sikre kompatibilitet.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar