Er det overhodet mulig å bruke en 3,5" harddisk som systemdisk i en bærbar PC, ved å legge den på utsiden? Dette måtte vi finne ut av. Foto: Alle bilder: Bjørn Eirik Loftås
Er det overhodet mulig å bruke en 3,5" harddisk som systemdisk i en bærbar PC, ved å legge den på utsiden? Dette måtte vi finne ut av. Foto: Alle bilder: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

PC med utlagt disk

Koble 3,5" harddisk på en bærbar PC? Vi har testet.

Å koble en 3,5" harddisk til en bærbar PC er kanskje i overkant sært, ikke minst med tanke på at en slik svær sak slett ikke får plass inni kabinettet. Men hva om man bruker PC-en stasjonært, for eksempel koblet til en ekstern skjerm, tastatur og mus? Da vil jo en 3,5" harddisk by på større lagringsplass, blant annet? Vel, vi fikk lyst til å prøve.

Nerdenes mekka

Og nettbutikken vi ofte tyr til i våre mest sære tekno-øyeblikk, er kinesiske Dealextreme.com. Og hva er det for slags produkt vil leter etter? Jo, en SATA Male to Female M/F 7+15 Pin Serial ATA Data Cable - Red + Black + Yellow (47CM-Length), naturligvis. Pris: ca 30 kroner, og da er frakten fra Hong Kong til Jessheim inkludert i prisen.

Forstå det den som kan.

Kabelen har strøm- og SATA-kontakter i begge ender, som kan kobles til harddisken i ene enden, og i kontaktpunktene i en bærbar PC i den andre. Den gjør det rett og slett mulig å koble en harddisk til PC-en uten at den fysisk må ligge inni PC-en, men inntil 47 cm utenfor. So far, so good. Spørsmålet er bare: Vil det fungere?

Oppkoblingen

Vi testet på en ny AMD-basert PC som vi har på testbenken. Først skrudde vi løs lokket på undersiden som dekker harddisk og minnebrikker, løsnet disken forsiktig, og erstattet den med kabelen.

PC med utlagt disk


Deretter skrudde vi på lokket med to skruer. Kablene gjorde det umulig å få alle skruer på plass, men slikt bryr ikke en nerd på roterommet seg om.

PC med utlagt disk


Nedturen

Så koblet vi den andre enden til en 2 TB Western Digital Green Power-disk. Den er svært strømgjerrig, og burde vel passe perfekt til vårt eksperiment?

Men neida. Ikke tegn til liv da vi skrudde på PC-en:

PC med utlagt disk


Vi har i etterkant prøvd eksperimentet på flere andre PC-er, uten hell. Den bærbare PC-en klarer rett og slett ikke å forsyne disken med nok strøm.

Med 2,5" harddisker og SSD-er fungerer det imidlertid utmerket:

PC med utlagt disk


For hvem?

Men hva nytte har dette da? 2,5" disker får jo plass i kabinettet? Tja... Det gjør det i hvert fall svært enkelt å bytte disk, eller ta den med deg når du er ferdig å jobbe. Det kan jo være ønskelig for enkelte.

Hvis dette hørtes ut som noe for deg, finner du kabelen hos Dealextreme.com.

Har du forslag til andre bruksområder, eller tips om sære ting dataredaksjonen bør se nærmere på? Bruk debatten under!

Og synes du slike småtester er morsom lesning? Anbefal DinSide på Facebook, så blir du varslet direkte i nyhetsstrømmen din:

Les også: Nytt lydkort til 15 kroner