PC krasjer ved spilling


Jeg kjøpte en Fujitsu Siemens SCALEO T for et drøyt år siden. Grafikkortet er et ATI Radeon X600 Pro 256 MB. Det har i ganske mange måneder laget en ganske irriterende og intens durelyd etter oppstart, men etter ca. 10 minutter ettr oppstart har den gitt seg. Derfor har jeg ikke brydd meg så veldig mye om det. For noen uker siden forsvant durelyden plutselig, og jeg har ikke hørt noe siden. I det siste har PC'en også hatt en lei tendens til å restarte eller krasje mens jeg spiller. Kan dette ha noe med grafikkortet å gjøre? Er kortet utdatert allerede, eller bør jeg sjekke selve vifta på grafikkortet?
Ole

Datadoktoren svarer

Hei Ole,

Det at duringen plutselig ga seg er nok ikke rent positivt i denne sammenhengen. For min del høres det ut som du har hatt en litt sliten og problematisk vifte et eller annet sted i maskinen, og din antagelse om at det kan være skjermkortet sier jeg meg enig i.

Som du vet har de fleste grafikkort både en vifte og kjøleribbe, og vifta er som regel liten og av slett kvalitet, spesielt på billigere kort. Vifta på ditt kort er ganske enkelt ikke den første som tar kvelden etter litt krangling og overlater hele kjølingen til den lille kjøleribba.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen ganger klarer kjøleribba seg fint uten vifte ved normalt bruk, men når du bruker datamaskinen til spilling utvikler kortet ekstra varme som ikke kjøleribba klarer å ta unna. Etter kort tid blir det ganske enkelt for varmt og maskinen går ned. Dette er verken spesielt sunt for maskinen eller spesielt moro for deg.

Så ja, sjekk om det er vifta på grafikkortet (eller noen andre vifter for den saks skyld). Hvis det er det som er problemet burde dette gå på vanlig garanti dersom ikke PCen er så veldig gammel. Ellers kan du selvfølgelig bytte kjøleløsningen dersom du liker å mekke med sånt. Et annet alternativ er å bruke det som en unnskyldning til å oppgradere grafikkortet dersom du spiller en del. :-)

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar