PC-kortleser for USB

I DinSide bruker vi digitale kameraer som lagrer bildene på SmartMedia minnekort. For å overføre bildene til PCen, finnes det flere alternativer – det siste vi har anskaffet er en liten USB-boks. Her kan du lese om hvordan den fungerer.

Digitale kameraer er et fantastisk hjelpemiddel for publisering på nettet – det er det ingen tvil om. Det som imidlertid kan være et irritasjonsmoment, er overføringen av bildene fra minnekortet til PCen. Alternativene er kabel, diskettadapter eller PC-kortadapter.

LES OGSÅ:

Tidligere brukte undertegnede en bærbar PC med to plasser for PC-kort (tidligere kjent som PCMCIA). Dette var en rimelig rask og praktisk løsning, siden redaksjonen har et PC-kort som har plass til SmartMedia-kort og fungerer som et mellomledd. Det er bare å stikke inn SmartMedia-kortet, og etter noen sekunder kommer det opp en ny ”harddisk” med en mappe som inneholder bildene.

Denne maskinen ble nylig ”degradert” til reise-PC, og på den nye stasjonære PCen har jeg måttet bruke FlashPath - en diskettadapter. Denne ser ut som en diskett, og fungerer på samme måte, men dataene ligger på det tynne SmartMedia-kortet som stikkes inn i en spalte på ”disketten”.

Denne løsningen er både mye tregere og ikke så stabil som PC-kortløsningen. Derfor har jeg vært på utkikk etter en kortleser for den stasjonære PCen.

USB – praktisk og lett å bruke?

Det finnes PC-kortlesere for installasjon i stasjonære PCer. De har vært tilgjengelige lenge, men er for fast montering på samme måte som en diskettstasjon. Dette er en løsning som ikke er flyttbar, og derfor ikke helt etter mine ønsker. Vi kom så over en USB-enhet fra SCM Microsystems, som så ut til å kunne være midt i blinken. Vi bestilte den gjennom en forhandler vi har et nært forhold til, og ventet i spenning. Det tok mange uker før den kom på lager hos importøren, men rett etter påske dukket det overraskende opp en liten eske med det etterlengtede produktet – kortleseren PCD-30USB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boksen er på størrelse med en kortstokk, og har to tilkoblinger - USB og 5V likestrøm. Vi var litt skuffet over at den ikke var tilfreds med det USB kan levere av driftsspenning, jo færre kabler jo gladere er vi. Strømforsyningen som følger med er av den vanlige typen, som settes direkte i kontakten.

Vi koblet kortleseren til USB-porten på PCen, satte på strøm og sjekket om PCen reagerte på at det ble koblet til en ny USB-enhet. Det skjedde ingen ting. Vi sjekket så i den lille brukermanualen, hvor det sto at vi skulle installere driverprogramvaren før vi koblet til enheten. Det gjorde vi uten problemer, og startet så Windows på nytt (som installasjonsprogrammet krevde).

Vi plugget så inn kortleseren og denne gangen dukket det opp et ikon for ”Removable Disk” under My Computer (i vår engelske Windows98).

Vi satte inn et SmartMedia-kort og dobbeltklikket på ikonet. Der lå mappen med alle bildene - øyeblikkelig tilgjengelig. Filene var også lynraske å åpne i de programmene vi bruker til redigering av bilder.

Anbefales for noen

Denne løsningen gjør det enda mer effektivt å bruke vårt digitale kamera. Flaskehalsen med den trege diskett-adapteren er borte, og det tar nå bare et par sekunder å få opp et bilde etter å ha plugget SmartMedia-kortet i den nye kortleseren.
Vår nye, raske PC kommer nå til sin rett også på bildehåndteringen.

Men det er også andre løsninger for deg som bare skal overføre fra SmartMedia eller CompactFlash minnekort. Sjekk artikkelen Hendig minnekortleser for USB for å lese om en løsning fra Sandisk. Løsningen vi har testet her, egner seg først og fremst for deg som allerede har PC-kort (PCMCIA) som du fortsatt vil bruke.

Det som nå gjenstår er å lære seg å fotografere og redigere bildene - men det er en helt annen historie…

Norsk distributør er Microtronica, og prisen er ca. 1 500 kroner (eks.mva).