PC i dvale - skadelig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hei,
Kan det å sette PC-en (bærbar) på dvalemodus ofte være skadelig for den? Finnes det noe begrensninger for hvor lenge du kan ha en PC på dvalemodus? Jeg skjønner ikke helt hva som er vitsen med å skru av maskinen helt hvis du like greit kan sette den i dvale-modus og da starte raskere opp seienere, feks. dagen etter!

Mvh
Kristian

Datadoktoren svarer

Hei

Dvale (hibernation) og hvilemodus (standby/sleep mode) er ikke det samme på PCer, og kan misforstås hvis man tolker begrepene bokstavelig.

I motsetning til i dyrelivet, hvor dyret som går i dvale ikke dør ("slås av"), men går inn i en dyp søvn med kraftig redusert stoffekifte, så er en PC i dvalemodus slått helt av. Den bare simulerer dvale, siden den kan starte opp raskere enn en vanlig oppstart, fordi alt i minnet ble lagret til disk og lastes direkte inn igjen slik det var før du ba den om å gå i "dvale".

I en normal oppstart må maskinvaren sjekkes og hele strukturen i operativsystemet bygges opp igjen i minnet før det er klart for at du kan starte opp programmer osv.

Det som kalles hvilemodus (standby eller sleep mode) innebærer at enheter som disk og skjerm slås av, og prosessoren går kraftig ned i hastighet, og at minnet fremdeles holdes oppdatert.

Det er ikke skadelig for PCen å stå verken i dvalemodus eller hvilemodus. Går den på batteri og står i hvilemodus vil den slå seg av når batteriet er tomt, naturlig nok.

Det eneste som er negativt med å sette maskinen i hvilemodus er at den da fremdeles bruker litt strøm når den ikke er i bruk. Det koster litt og det bidrar på godt og ondt med å varme opp rommet der maskinen står. Hvor viktig dette er for deg må du selv avgjøre.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar