PC-høyttalere til hjemmekino?

Hjemmekino er et vidt begrep, som spenner fra eget rom med lerret, projektor og hundrevis av watt, til mer normale stueforhold. Vi har testet Creatives største THX anlegg som stueanlegg, sammen med dekoderen DDTS-100

Det finnes et stort utvalg av rimelige 5.1 surround-anlegg beregner på hjemmekino, men vi var interessert i å høre hvordan GigaWorks S750, det største 7.1 høyttaleranlegget fra Creative, fungerte i stua sammen med DVD-spilleren.

For å gjøre dette mulig brukte vi dekoderen DDTS-100, som lar deg koble til mange forskjellige analoge og digitale signalkilder.

Selve høyttaleranlegget har vi testet tidligere, og fant ut at det låter mindre anstrengt, luftigere og ikke på langt nær så gneldrete som de mindre surroundanleggene til PC-bruk. Du kan lese hele testen i denne artikkelen.

Oppkobling

Det er mange høyttalere og mye kabler, som tar tid å pakke ut og koble opp. Senterhøyttaleren var lett å plassere oppå TV-apparatet, og fronthøyttalerne på sidene, på benkene.

PC-høyttalere til hjemmekino?


Vi brukte to gulvstativer til sidehøyttalerne, og skrudde fast bakhøyttalerne i en takbjelke over sofagruppen. Den største utfordringen er å legge ledningene slik at de ikke er i veien og minst mulig synlige. Vår kabel-stiftemaskin er god å ha til slike prosjekter...

PC-høyttalere til hjemmekino?
PC-høyttalere til hjemmekino?
PC-høyttalere til hjemmekino?


Sub'en ble plassert i kroken mellom sofaen og stereo-benken, der er den ute av syne, men høres godt!

Dekoderen DDTS-100 ble koblet til DVD-spilleren med en koaks-kabel. Man kan også bruke optisk kabel - det er faktisk tre optiske innganger, men kabelen som fulgte med var ikke lang nok. Det var heller ikke de kablene vi hadde for hånden. Det er også mulig å koble til 3 separate analoge stereosignaler, fra TV, VHS eller andre lydkilder.

Fra dekoderen er det analoge utganger som vi koblet til inngangene på sub'en i S750-systemet med den medfølgende kabelen.

Tilkoblinger bak på DDTS-100
Tilkoblinger bak på DDTS-100 Vis mer


Lytteinntrykk

Etter å ha kjørt de innebygde testene for å sjekke at det var lyd i alle høyttalerne, spilte vi forskjelle DVD-filmer. Vi justerte oss fram til en generell balanse i lydbildet, som vi har bemerket tidligere er sub'en veldig overdimensjonert i utgangspunktet. Et par solide hakk ned i volum er nødvendig, ellers blir lydbildet nærmest en karrikatur.

Vi opererte anlegget i oppmiks-modus, fra 5.1 til 7.1, som er nødvendig for å få lyd i alle høyttalerne.

Dekoderen støttter både Dolby Pro Logic II, Dolby Digital Surround EX, DTS Neo:6, DTS-ES Matrix 6.1 og DTS-ES Discrete 6.1.

Vi skrudde opp det som var av volum, finjusterte balansen, og fikk ikke inntrykk av at det var så voldsomt, inntil fruen kom og forsøkte å si noe. Vi så munnbevegelsene, men hørte ikke noe... Da var det faktisk ganske høyt, viste det seg. Dette er et godt tegn. Hvis man hører at et anlegg strever med volumet, kommer lyttetrettheten fort.

Anlegget spiller altså ikke dramatisk høyt, men behagelig høyt.

Sammenligner man med lyden i TVen, som er et helt kurant nytt Philips-apparat, er det to forskjellige verdener. Det låter rett og slett utrolig fislete sammenlignet med surround-anlegget.

Også stereolyd fra TV ble brettet behagelig ut i simulert 7.1, men her er det snakk om en svært generell romvirkning. Den er ok i en del sammenhenger, men i snakkeprogrammer blir det fort litt kunstig. Det finnes heldigvis en stereo-innstilling, som også kan brukes til ned-miks av flerkanals lyd hvis dette skulle være ønskelig.

Betjening

Det blir en del nye knapper å forholde seg til, som ikke alle i huset er like begeistret for. To nye fjernkontroller er kommet til, og de er dessuten svært like. For de uinnvidde blir dette meningsløst. For de interesserte er det derimot mange interessante og spennende muligheter. Heldigvis detekteres signaltypen som kommer inn automatisk.

Konklusjon

Inntrykket av systemet er positivt. Det låter kurant, det tar ikke mye plass, og høyttalerne er ikke visuelt påtrengende. Vi er ikke helt fornøyd med gulvstativene, de passer ikke helt inn slik stuen er møblert, siden den ene sofaen må trekkes ut fra veggen for å gi plass til foten, og på den andre siden er stativet rett og slett i veien. Så det blir vel snakk om veggfeste også for sidehøyttalerne.

Prisen på høyttalersystemet ligger rundt 3 500 kroner, dekoderen koster en drøy tusenlapp.