Lenovo Yoga Book – en annerledes PC

PC-en som lar deg skrive med penn og papir

Spennende nyvinning fra Lenovo.

ANNERLEDES: I stedet for fysisk tastatur, har Lenovo valgt å gjøre den ene halvdelen av Yoga Book helt flat, slik at du kan skrive med penn på den. Foto: Lenovo
ANNERLEDES: I stedet for fysisk tastatur, har Lenovo valgt å gjøre den ene halvdelen av Yoga Book helt flat, slik at du kan skrive med penn på den. Foto: Lenovo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste forbinder begrepet bærbar PC med en sammenleggbar kombinasjon av en skjerm på den ene siden og fysiske tastaturknapper/styreflate på den andre, men noen ønsker seg også en helt ny type PC-er.

Akkurat det ønsker Lenovo å utfordre med sin nye krabat, Yoga Book. For der de fleste av oss er vant til å ha fysiske knapper, er tastaturhalvdelen av Yoga Book helt flat.

Tastatur ved behov

Tanken er nemlig at tastaturet kan vises ved behov, men at halvdelen uten skjerm også kan brukes med den medfølgende pennen.

Når du velger å vise tastaturet, blir det synlig i form av belysning av flaten og tilbyr såkalt taktil feedback når du trykker, altså der trykk bekreftes med vibrasjon fra kabinettet.

BARE LYS: Yoga Book har ingen fysiske knapper, men kan illuminere flaten med knapper når du ønsker å skrive noe. Foto: Lenovo
BARE LYS: Yoga Book har ingen fysiske knapper, men kan illuminere flaten med knapper når du ønsker å skrive noe. Foto: Lenovo Vis mer

Hvorvidt dette er laget smart nok til at man endre til norsk tastaturoppsett, slik at det også gjenspeiles på tastaturet, har vi foreløpig ikke noe informasjon om, men du kan i det minste skrive de særnorske tegnene ved å velge norsk tastaturoppsett i operativsystemet.

Løsningen har også gjort at Lenovo-programvaren automatisk tilpasser seg din skrivestil. Om det er enkelte taster du pleier å bomme litt på, kan maskinen automatisk korrigere for dette ved å utvide treff-feltet for den knappen, på samme måte som det populære Android- og iOS-tastaturet Swiftkey.

Skriv på ark

Det som imidlertid gjør Yoga Book ekstra spesiell er at det også følger med en penn – med blekk – som lar deg notere på gamlemåten direkte på halvdelen uten skjerm.

PENNEN: Denne følger med i pakken og kan brukes både med og uten blekk. Foto: Lenovo
PENNEN: Denne følger med i pakken og kan brukes både med og uten blekk. Foto: Lenovo Vis mer

Du kan bruke den uten blekk også, og notere rett på den mørke flaten, og da vil det du noterer dukke rett opp på skjermen. Velger du å bruke blekk, legger du et ark over den ene halvdelen og noterer i vei, og så får du en digital kopi på maskinen.

Et legitimt spørsmål er selvsagt om dette er en bedre løsning enn bare å bruke en penn direkte på skjermen – det får vi komme tilbake til når vi får testet maskinen selv, men en åpenbar fordel er i hvert fall at hånden din ikke dekker over noe på skjermen mens du skriver eller tegner.

I motsetning til mange andre løsninger med penn, som Surface-serien fra Microsoft eller Apple Pencil, trenger du heller ikke å lade pennen som følger med Yoga Book. Men man kan selvsagt fylle på blekk igjen når det er brukt opp.

Pennen registrerer for øvrig 2048 ulike nivåer av trykk.

Hva med maskinvaren?

Som med øvrige Yoga-produkter fra Lenovo er dette altså en PC med et hengsel som gjør at skjermen kan roteres helt rundt på baksiden av tastaturdelen. Skjermen er for øvrig 10,1 tommer stor og har full HD-oppløsning.

YOGA: Også Yoga Book har fått det særegne Yoga-hengselet fra Lenovo. Foto: Lenovo
YOGA: Også Yoga Book har fått det særegne Yoga-hengselet fra Lenovo. Foto: Lenovo Vis mer

I åpnet tilstand er tykkelsen bare 4,55mm (og da omtrent det dobbelte når den er lukket), og vekten er oppgitt til 690 gram. Maskinen er bygget i magnesium og aluminium.

På innsiden snurrer det en Intel Atom x5-prosessor, så å kalle den et lyntog vil være å overdrive, men maskinvaremessig bør Yoga Book holde helt fint til mer dagligdagse oppgaver. Arbeidsminnet er på 4 GB (RAM), mens du får 64 GB lagringsplass, som kan utvides med minnekort. Batteritiden er oppgitt til 12 timer.

Lenovo kommer med to utgaver av Yoga Book – en som kjører Android (som Lenovo har tilpasset akkurat denne modellen) og en som kjører Windows 10. Prisforskjellen ser ut til å bli rundt tusenlappen, der veiledende pris er 499 euro for Android-utgaven og 599 euro for Windows-utgaven, som med dagens kurs tilsvarer cirka 4.600 og 5.500 kroner.

Maskinen lanseres denne måneden, og vi ser selvsagt frem til å få inn et testeksemplar.

LES OGSÅ:
Verdens første bærbare PC med buet skjerm
Intels nye prosessor kan gi svært tynne PC-er
Superbook gjør mobilen til en bærbar PC