Peter Norton, PC-doktoren som gjør PCen din syk.
Peter Norton, PC-doktoren som gjør PCen din syk.Vis mer

PC-doktoren som gjør PCen din syk

Norton Utilities er programpakken som etter planen skulle gjøre PCen raskere og mer stabil. Nå viser det seg paradoksalt nok at feil i programmet System Doctor gjør det stikk motsatte: Maskinen din blir ustabil.

Symantec, som står bak Norton Utilities, har nå vedgått tabben og jobber på spreng for å lage en oppdatering av programmet. Feilen ble rapportert denne uken, og en mengde brukere har allerede hatt store problemer. Blant feilene som er rapportert er at Windows går i heng når den avsluttes, og problemer med å få tilgang til diskettstasjonen. Problemene gjelder både Windows 95 og Windows 98.

Dårlige løsninger

Symantec har identifisert seks tilfeller der brukere av System Doctor i Norton Utilities 3.0.7 er spesielt utsatt for at maskinen kan gå i heng. Her er tilfellene, og Symantecs forslag til løsninger:

  • Hvis rask avslutning er aktiv i Windows 98. Løsning: Klikk Start/Programs/Accessories/System Tools/System Information. Velg System Configuration Utility i Tools-menyen og klikk knappen Advanced. Kryss av Disable Fast Shutdown.

  • Windows 98 har ødelagt oppsettfilen DCOM95. Løsning: Installer DCOM95 på nytt fra CDen ved å kjøre programmet DCOM95.EXE

  • Smartdrv er aktivisert i Autoexec.bat eller Config.sys. Løsning: Åpne Autoexec.bat/Config.sys i Notisblokk og fjern linjen som laster Smartdrv.

  • System Doctor kan få problemer med å fjerne minnesensorer fra RAM. Løsning: Fjern sensorene fra Fil-menyen i System Doctor

  • Det kan oppstå en konflikt mellom System Doctor og skjermkortet ditt. Løsning: Ta kontakt med produsenten av skjermkortet (!)

  • System Doctor kan komme i konflikt med andre programmer på PCen din. Løsning: Lukk alle programmer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi er ikke spesielt imponert over løsningene på problemene med skjermkort og konflikt med andre programmer. Her må Symantec ordne problemet selv, og ikke sende deg som bruker videre til produsentene av programvare og skjermkort.

Kutt ut System Doctor

Hvis du er en av brukerne som har problemer med System Doctor, anbefaler vi å heller koble ut programmet inntil Symantec kommer med en fullverdig løsning. System Doctor starter automatisk når du starter Windows, og kan fjernes på følgende måte:

1. Klikk Start/Settings/ Taskbar & Start Menu...
2. Klikk skillearket Start Menu Programs
3. Klikk Remove
4. Klikk plusstegnet til venstre for katalogen Startup..
5. Klikk på ikonet for System Doctor og klikk Remove.

Mappen Oppstart (Startup i engelsk Windows) inneholder programmer som startes automatisk når du starter Windows.