PC-byggere kan kjøpe billig Windows 8-lisens

Microsoft endrer reglene.

I høst kan du kjøpe en såkalt OEM-versjon av Windows 8 og installere den på din hjemmebygde PC, helt lovlig.
I høst kan du kjøpe en såkalt OEM-versjon av Windows 8 og installere den på din hjemmebygde PC, helt lovlig. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sluttbrukeravtaler (EULA-er) kan være vanskelig å forstå, og de færreste av oss tar oss tid til å lese dem når vi installerer nye dataprogrammer. Dette må også sies å være tilfelle for eldre Windows-versjoner, men Ifølge ZDNet.com skal selskapet ha gjort store endringer i EULA-en i Windows 8, slik at den skal bli enklere å forstå for den som installerer operativsystemet.

Microsoft har også gjort visse avtaleendringer, blant annet skal det nå være fullt lovlig å installere en såkalt OEM-versjon av operativsystemet dersom du bygger PC-en din selv, til eget bruk. I Windows 7 var dette begrenset til å bare gjelde PC-produsenter, i hvert fall på papiret.

Dette betyr det

En OEM-versjon av Windows 8 tilsvarer en fullversjon, men er knyttet til maskinvaren og ikke deg som person. Det betyr at du ikke kan skrote PC-en og installere operativsystemet med samme produktnøkkel på en ny PC som du bygger.

Det er samme regler som gjelder når du kjøper en PC med Windows ferdig installert.

Den store fordelen er at OEM-versjoner som regel er mye billigere enn vanlige fullversjoner. For eksempel tar Komplett.no 895 kroner for OEM-versjonen av Windows 7, mens vanlig fullversjon koster 1395 kroner i samme butikk.

Prisene for Windows 8 OEM er fortsatt ikke klare, men mye tyder på at den vil bli billigere enn OEM-versjoner av Windows 7.

Kilde: NeoWin.net

Samleside: Windows 8

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!