En bærbar datamaskin kan ta skade av å bli utsatt for direkte sollys. Foto: Lise Rafaelsen
En bærbar datamaskin kan ta skade av å bli utsatt for direkte sollys. Foto: Lise RafaelsenVis mer

PC + uteliv er ikke nødvendigvis sant

Nå som sommeren nærmer seg er det fristende å ta med seg den bærbare datamaskinen ut i sola, men sørg for å behandle maskinen riktig. Av: Lise Rafaelsen

Å oppbevare en bærbar maskin utendørs er ikke direkte skadelig. Men ta en titt på temperaturmåleren før du tar den med ut i parken. Alle elektriske produkter fungerer best mellom cirka 10 og 35 grader og servicesjef Per-Åge Themte ved Eplehuset Norge AS rådet DinSides lesere til å unngå direkte sollys i lengden, da vi intervjuet ham i fjor. Maskinen kan oppleves tregere om den utsettes for høy temperatur.

Her finner du alle testene av bærbare PC-er.

– Første bud for å bevare datamaskinen din er å beskytte den med et skin. Da unngår du ytre skader. Sørg for å holde maskinen ren og pen, sa Themte.

En datamaskin inneholder bevegelige deler og bør flyttes varsomt dersom den er skrudd på. Det er en fordel å skru den helt av om du legger den i veska og skal bevege deg. Du kan også ha den i dvalemodus.

– Det er aldri særlig smart å bære den etter skjermen, lød advarselen fra Themte.

Hold deg i skyggen

– Om datamaskinen din utsettes for direkte sollys kan den rett og slett skru seg av. I verste fall kan prosessoren bli ødelagt, advarte Petter Faanes, PC-doktor ved PCdoktor AS.

– Sørg for at det er rent der luften kommer inn og ut. Et godt råd er å aldri ha den i sola, men i skyggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PC-doktoren opplever at det er flere som leverer inn bærbare maskiner om sommeren, som følge av at de ikke har vært forsiktige nok når det gjelder å beskytte maskinen mot varme.

De mange bærbare datamaskiner er laget av metall og kan bli så varm at du ikke kan ta på den om maskinen står i sola. Batteriet kan også ta skade av dette.

Heller ha med iPad-en? Dette tastaturet er også et deksel, anbefalt produkt

Batteriets holdbarhet

Servicesjef i Eplehuset, Per-Åge Themte, ga gode råd i fjor. Vi gjentar disse i år også.  Foto: Magnus Muri Nygren
Servicesjef i Eplehuset, Per-Åge Themte, ga gode råd i fjor. Vi gjentar disse i år også. Foto: Magnus Muri Nygren Vis mer


Et godt tips for å bevare batteriets levetid er å kalibrere det én gang i måneden. Det er smart å holde batteriet i gang, altså å ikke ha i laderen hele tiden.

Se også: Mac-batteriene blåste seg opp

Sunn fornuft

Det er fort gjort å søle kaffe eller å få matrester i maskinen om du inntar et måltid sammen med PC-en. Ta enkle forholdsregler dersom du skal spise eller drikke. Kanskje du kan bruke måltidet som en pause bort fra dataen?

Vær oppmerksom på at garantien som følger med kjøpet av en bærbar datamaskin kun dekker produksjonsfeil og ikke skader du selv påfører maskinen.

Artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide.