Pass på hvor du trykker på Facebook

Clickjacking-fella er lett å gå i.

Det er ikke bare-bare å bli så populært som Facebook har blitt, for der det samles mange nettbrukere, samles det også mange svindlere (jungelordtak).

Vi har tidligere skrevet om hvordan svindlere prøver å kapre passordet ditt, at applikasjoner poster på profilen din og kan hente informasjon om deg og om hvordanannonsører lurer deg under falskt flagg.

Samleside: Facebook

Det finnes imidlertid flere måter å svindle på, og en av dem er via såkalt clickjacking. Dette er en teknikk som går ut på at du blir lurt til å trykke på et element på nettsiden som utgir seg for å være noe annet enn det det egentlig er.

Pass på hvor du trykker på Facebook

Ett eksempel er denne siden:

Den ser tilsynelatende morsom ut - "Five things every girl does before she meets her boyfriend - LOL" er tittelen, men for å få se innholdet får du altså opp en advarsel:

Pass på hvor du trykker på FacebookDe fleste vil ikke tenke seg om og klikker derfor på confirm for å bekrefte at de er over atten.

Klikker du, utløses et skript som gjør at du automatisk blir fan av denne siden, og som dermed reklamerer for siden til alle dine Facebook-venner. Selv blir du tatt videre til en humbugside som heller ikke leverer det den lover.

I følge sikkerhetsselskapet AVG finnes det over 10.000 svindelsider på Facebook (kilde: PCWorld), så vårt eksempel er langt fra det eneste.

Vær derfor på vakt - kanskje er det ikke alt du er nysgjerrig på på nettet som du nødvendigvis har lyst til å fortelle alle vennene dine om.

Oppdatert: Har du allerede trykket?
Hvis du allerede har trykket på en slik, foreslår vi at du først går på profilen din for å se om du har delt den. Hvis så er tilfelle, kommenterer du under om at folk ikke bør trykke på den, før du deretter sletter den fra profilen din. Da vil de som allerede har fått den i feeden sin bli advart, og de som logger på i etterkant vil ikke se den.