Når NAS-en nekter å starte er du låst. Nødtipset for utålmodige sjeler er å nappe ut batteriet. Men det er lettere sagt enn gjort. Foto: Øyvind P
Når NAS-en nekter å starte er du låst. Nødtipset for utålmodige sjeler er å nappe ut batteriet. Men det er lettere sagt enn gjort. Foto: Øyvind P Vis mer

Pass på hvis du har Netgear ReadyNAS Duo V2

Slå av timer-funksjonen, hvis du vil unngå at den låser seg.

Publisert
Sist oppdatert

Da kollega Brynjulf Blix i DinSide Data nylig testet Netgears ReadyNAS Duo V2, fulgte jeg godt med. Jeg kjøpte nemlig en slik privat rett før jul, ene og alene for å endelig ta backup av mine bilder og videoer.

Noen avansert NAS-bruker er jeg altså ikke, for meg var det basisfunksjonene som telte.

Etter å ha lest testen fikk jeg imidlertid lyst til å prøve flere av funksjonene. Etter å ha lastet inn ny software, var neste trinn å stille inn timer-funksjonen. Den skal, naturlig nok, la deg bestemme når NAS-skal være på, og når den skal gå i dvale, ganske praktisk egentlig.

Men det skulle jeg aldri gjort.

Startet aldri opp igjen

Dagen etter var nemlig NAS-en helt «død»: Det gikk ikke an å skru den på via på-knappen i front, og ingen av lampene i frontpanelet lyste.

Selv ikke det å koble fra strømforsyningen eller å bruke reset-knappen på baksiden hjalp: NAS-disken nektet rett og slett å starte opp.

Siden NAS-en på det tidspunkt fortsatt var innenfor reklamasjonstida, kunne jeg selvsagt reklamert til nettbutikken, men jeg innrømmer det glatt: Uansett hvor god service du får, tar en slik prosess tid, og siden jeg er en utålmodig sjel ville jeg prøve å fikse problemet selv.

Feilen er nå rettet: Les mer her!

Google og forumhjelp

Et Google-søk tok meg raskt til Netgears supportsider hvor flere klagde over samme feil, og etter å stilt spørsmål direkte til Netgears kundeservice kom da også bekreftelsen på at det hele skyldtes en bug i softwaren.

Når du aktiverer timer-funksjonen kan du altså risikere at NAS-en ikke starter opp igjen.

Netgears representant antok at jeg også hadde hatt et strømbrudd i denne perioden, men det hadde jeg altså ikke:

Utskrift fra serviceloggen. Foto: Skjermdump
Utskrift fra serviceloggen. Foto: Skjermdump Vis mer


Løsningen

Jeg fikk altså beskjed om å fjerne batteriet på innsiden av NAS-kabinettet for å nullstille timer-funksjonen, og det høres jo enkelt ut.

Utskrift fra serviceloggen. Foto: Skjermdump
Utskrift fra serviceloggen. Foto: Skjermdump Vis mer


18 svette skruer senere

De som er vant til å bygge sine egne PC-er får ha meg unnskyldt, men jeg blir svett av slike jobber. Det irriterende batteriet var her nemlig godt skjult bak en mellomvegg og hovedkretskortet, og for tilgang måtte omtrent hele NAS-disken demonteres.

Og ja: Skruene er av den myke typen, hvor hodet raskt ødelegges hvis du ikke har helt rett skrutrekker og riktig trykk. Og det var mange av dem, 18 stykker totalt. Etter å ha fjernet dem alle må du løsne viften i bakkant, slik at du kommer bedre til.

Deretter er det bare å løsne hovedkretskortet fra de to små kretskortene, og dra det forsiktig ut.

Batteriet er da endelig tilgjengelig, og kan forsiktig vippes ut. Men pass på: Batteriet er festet med små plastklemmer som lett knekker.

Og jeg snakker av erfaring, jeg knakk en, noe som kan gjøre det vanskelig å få batteriet til å sitte fast når du setter det tilbake ...

Men heldigvis: Etter å ha skrudd alt sammen igjen startet NAS-en opp igjen uten problemer.

Husk bare: Hvis du skal unngå at det samme skjer igjen må du inn i web-oppsettet på NAS-en og deaktivere timer funksjonen.


Men bør du gjøre det selv?

Det gikk heldigvis bra i mitt tilfelle, men hadde jeg visst hvor tidkrevende det var hadde jeg neppe begynt. Glem heller ikke at om du ødelegger noe i prosessen, kan du også fort få et stort problem med tanke på reklamasjon. Det er ikke lett å argumentere for softwarefeil hvis du leverer inn et produkt som tydelig har vært tuklet med.

Med andre ord: Hvis du er i samme situasjon som meg er nok det beste å ta den tunge veien og sende den i retur til butikken for å la dem fikse problemet.

Men hva skjer?

Enn så lenge bruker jeg altså NAS-en uten timer, og det kommer jeg til å fortsette med.. I følge Netgear jobber de riktignok med en ny software som skal løse problemet, men når den kommer er foreløpig uvisst.

Utskrift fra serviceloggen. Foto: Skjermdump
Utskrift fra serviceloggen. Foto: Skjermdump Vis mer


Samleside: NAS

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer