Pass deg for Microsoft-svindlere

Får du telefon fra Microsoft, bør du være på vakt.

Får du telefon fra Microsoft vedrørende virus på PC-en din, legg på. Det er Microsofts klare råd. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Får du telefon fra Microsoft vedrørende virus på PC-en din, legg på. Det er Microsofts klare råd. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Microsoft har sendt ut et varsel om at det er oppdaget svindelforsøk der folk har blitt oppringt av personer som har utgitt seg for å være representanter for selskapet.

Vedkommende sier at Microsoft undersøker et dataproblem, virus eller lignende som er blitt oppdaget på din PC. Deretter blir du henvist til en webside som skal løse problemene, men som i realiteten gjør det mulig for svindlerne å ta kontroll over PC-en ved hjelp av fjernstyring.

Les også: Se svindlernes nye triks

Illustrerer ikke-eksisterende feil

Den falske representanten vil deretter bruke tid sammen med deg på PC-en for å illustrere problemer, som i realiteten ikke eksisterer. I stedet plantes trojanere på PC-en som later som de undersøker den, og til slutt vil svindleren prøve å lure brukeren til å tegne en falsk ettårig vedlikeholdsavtale, advarer Ole Tom Seierstad, sikkerhetsdirektør hos Microsoft.

Ole Tom Sierstad er sikkerhetsansvarlighos Microsoft Norge. Foto: Microsoft
Ole Tom Sierstad er sikkerhetsansvarlighos Microsoft Norge. Foto: Microsoft Vis mer


– Microsoft ringer aldri til brukere angående feil på PC-er, virus eller andre tilsvarende temaer. Vi anbefaler på det sterkeste at forbrukere avslutter samtalen, om de mottar en slik henvendelse. Om du er usikker, ta kontakt med Microsoft eller politiet, sier han.

Svindelen har ifølge Microsoft pågått en stund i utlandet, men er relativt fersk i norsk sammenheng.

– Det er ikke veldig utbredt i Norge ennå, men vi har fått meldinger på kundeservice som tyder på at nordmenn er kommende mål. Derfor ønsker vi å informere slik at folk er bevisste på det. Falske antivirusprogrammer har lenge vært et problem, nå er disse på tilbakegang, og svindlerne finner nye metoder, forteller Seierstad til DinSide Data.

Les også: Styr unna disse sikkerhetsprogrammene