Pass deg for disse programmene

Pass deg for disse programmene

De er gratis, men kommer med vedheng som slett ikke alltid er like ønskelige.

Publisert
Sist oppdatert

There's no such thing as a free lunch, sier ordtaket, og det er dessverre ofte slik at når noe gis bort gratis, er det minst en liten hake eller to ved "gaven" som er verdt å merke seg. Det gjelder i høyeste grad også gratisprogrammer.

Her gjelder det å holde tunga rett i munnen når du installerer dem.

Uønskede vedheng

Svært ofte kommer nemlig gratisprogrammer med tillegg du ikke ønsker deg. Dette kan være alt fra verktøylinjer i nettleseren, til programmer som skal optimalisere Windows-registeret og fjerne virus. Svært ofte er verdien av disse tilleggene langt mindre enn antall irritasjoner, og omtales gjerne derfor ofte som crapware.

Noen ganger kan det også være snakk om badware og spyware, som for eksempel kan ha til hensikt å kartlegge nettbruken din, for så å bombardere deg med målrettet reklame i forskjellig form.

Her er en app-store for Windows

Inntekter for utviklerne

For dem som lager gratisprogrammene kan vedhengene imidlertid gi kjærkomne inntekter. Hver gang noen for eksempel installerer et program med Ask verktøylinje, drypper det noen øre på utviklerne, og dette kan i mange tilfeller stimulere til å utvikle programvaren videre.

I de fleste tilfellene får du imidlertid valget om å du vil installere tilleggene eller ikke. Som regel krever det at du er våken når du installerer gratisprogrammene, velger tilpasset installasjon og fjerner eventuelle avkrysningsbokser underveis.

Teknobloggen InstantFundas har laget en oversikt over kjente gratisprogrammer som kommer med slike tillegg, mange av dem har vært omtalt på DinSide Data. Vi har tatt for oss listen, og laget en norsk versjon.

Pass deg for disse programmene


Se hele lista

Har du opplysninger om programinstallasjoner som gir deg mer enn du har bedt om? Bruk debatten under!

Artikkelen ble også publisert i vinter. Oppdatert påsken 2011

Les også: Endelig en nyttig verktøylinje

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer