Partition Magic 6

Det kan fort floke seg til i filene dine på harddisken din. En Windows-krasj i ny og ne er heller ikke beste medisin. Litt kjennskap til partisjonering og verktøy hjelper deg til å unngå nettopp det. Vi har testet Partition Magic 6, og her får du våre tips!

Tenk deg at du bare har én skuff på kontoret, der du legger alle dokumentene dine. Hver gang du får bruk for et dokument, må du bla deg gjennom hele bunken. Hvis du mister nøkkelen til skuffen, så har du heldigvis ikke mistet dokumentene; du kan enten bryte skuffen opp eller få hjelp til å åpne den.

Faktisk er det mange som arbeider slik i den elektroniske hverdagen. Dokumenter og programmer lagres på harddisken, uten mål og mening, som om harddisken var én skuff. I motsetning til skrivebordsskuffen, kan det gå langt verre når informasjonen på harddisken blir slettet, og da kan det bli dyrt å ”åpne skuffen” igjen.

Mange er flinke til å lagre dokumentene sine i filmapper. Dette hjelper selvsagt når du skal hente frem dokumentene igjen, men i praksis fungerer filmapper bare som skilleark mellom dokumenter i samme skuff – dokumentene er ikke fysisk atskilt.

Trygg løsning

Brukergrensesnittet nærmer seg Windows-standard
Brukergrensesnittet nærmer seg Windows-standard Vis mer

Det opptimale harddiskverktøyet Partition Magic fra Powerquest er ute i ny, brukervennlig versjon. Programmet er blitt nesten uunnværlig for alle som liker å ha kontroll over partisjoner, filsystemer, og ikke minst – kjøre flere operativsystemer på samme PC.

Partition Magic 6 hjelper deg med å dele harddisken din opp i flere partisjoner, eller skuffer om du vil, ved hjelp av et lettfattelig, grafisk grensesnitt. På den måten kan du fysisk skille filene dine, og sortere dem på en tryggere måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En slik deling gjør det blant annet mulig å legge operativsystemet og programmene dine på en partisjon, og alle dokumentene dine på en annen. Hvis operativsystemet skulle krasje eller bli ustabilt, kan du trygt formatere partisjonen, og installere på nytt. Alle dokumentene dine ville fortsatt ligge trygt på en logisk atskilt partisjon.

Flere operativsystemer på samme PC

Det er flere andre fordeler ved å bruke partisjoner, for eksempel kan du kjøre flere operativsystemer på samme PC. Partition Magic har støtte for en rekke populære operativsystemer, blant annet alle Windows-versjonene og Linux-distribusjonene. Det medfølgende programmet BootMagic starter når du slår på PCen, og lar deg velge operativsystemet som du vil kjøre. Dokumentene dine kan for eksempel ligge på en partisjon som er tilgjengelig for alle operativsystemene.

Denne løsningen har vi i dataredaksjonen brukt i lengre tid, slik at vi enkelt kan prøve ut programmer, enheter og drivere i forskjellige operativsystemer.

Vi har tidligere beskrevet denne prosessen, riktignok ved hjelp av Partition Magic 5, i denne artikkelen.

Mange nyheter

Partition Magic 6 har fått et forbedret brukergrensesnitt, som er med på å senke brukerterskelen. Til venstre i skjermbildet vises nå harddiskene og partisjonene dine i oversiktlig trestruktur, slik vi kjenner det fra andre Windows-programmer. Veiviserne er blitt flere og enda mer lettfattelige.

Angre-funksjon er alltid kjekt å ha.
Angre-funksjon er alltid kjekt å ha. Vis mer

Dessuten har programmet fått flere nye funksjoner, blant annet en sårt savnet angre-funksjon, slik at du kan gå tilbake til utgangpunktet på en enkel måte. Vi har testet dette, og det fungerte utmerket. Av andre nyheter som er verdt å nevne, er blant annet passordbeskyttelse av partisjonene (dvs at du ikke kan endre partisjonene uten passord), splitting av partisjoner uten tap av data, og en funksjon for sikker sletting av data slik at de ikke lar seg gjenopprette.

Problemfritt

Vi hilser også velkommen full Windows 2000 og Windows Me-støtte. Da vi testet programmet i Windows 2000, måtte riktignok noen av endringene våre utføres etter en omstart. Dette er fordi endringene påvirket partisjonen som var aktiv i øyeblikket. Dette er også tilfelle i de andre Windows-versjonene.

En del operasjoner er tidkrevende, for eksempel hvis du har partisjoner med mye data som skal flyttes – på store harddisker. Vi foretok enkelte endringer som tok over en halv time å utføre på vår Celeron 700-testmaskin. Til gjengjeld er det svært sjelden at det oppstår problemer under operasjonene; vi har til dags dato ikke opplevd at Partition Magic har låst seg. Programmer fra Powerquest har generelt ry på seg til å være svært velskrevne.

Partition Magic får du kjøpt flere steder i Norge, blant annet hos Ravenholm. Prisen er her 910 kroner inkludert moms. Oppgraderingsversjonen koster omtrent det halve. Du kan også kjøpe den og laste ned direkte fra Powerquest sine sider. Da blir prisen $69.95, eller rundt 650 kroner. Husk at den nedlastbare versjonen er på over 40 MB, så dette er kanskje ikke den beste løsningen for deg som sitter med modem-tilkobling til nettet.