Partisjonering i Vista

I motsetning til de gamle Windows-versjonene har faktisk Vista et anstendig grensesnitt for å dele opp harddisker.

Publisert
Sist oppdatert

Hvorvidt det er lurt å partisjonere - altså dele opp harddisken i flere deler - har lenge vært et yndet tema. Det gir deg nemlig ingen forskjell i ytelse å snakke om, og som regel blir partisjonene for små etter en tid.

Men det skal du for eksempel ha flere operativsystemer på samme harddisk er det en nødvendighet. Mange liker også å holde orden selv, eller vil lagre ved å kunne ha viktige data på en annen partisjon når Windows-partisjonen må reformateres.

Det beste er å gjøre dette når du installerer operativsystemet for første gang, men for alle er ikke alltid dette mulig. Men har du Vista er det nå enkelt å gjøre dette i ettertid.

Som eksempel her har vi brukt en av datamaskinene fra våre beste PC-tilbud. Denne kommer med en harddisk på 500 GB med kun en partisjon.

Ta backup - uansett

Det er gode, gamle Diskbehandling som i Vista har fått en liten overhaling og noen ekstra funksjoner. I vår sammenheng er det mest interessante at vi nå kan redusere og øke størrelsen på delen av harddisken som er i bruk.

Før du starter med selve operasjonen vil det være lønnsomt - som det alltid er - å ta backup av viktige filer. Sjansen for at noe skummelt skal skje er ekstremt liten, men har du ikke gjort det før har du altså nå en god unnskyldning.

Første steg er å starte Diskbehandling. Dette kan gjøres på flere måter, men i Vista er det enkleste å trykke Windows-tasten på tastaturet ditt, skrive "datamaskinbehandling" og trykke Enter. Da vil du få opp (nettopp) et vindu som heter Datamaskinbehandling. Her finner du på venstre side et valg som heter Diskbehandling, og det er det vi skal bruke.

Partisjonering i VistaHarddisken som disk 0, og en minnekortleser som Disk 1.

I det grafiske grensesnittet i Diskbehandling vil diskene dine visualiseres som horisontale blokker. Høyreklikker du på en av disse søylene (har du bare en disk vil du ha kun ha en blokk) får du opp flere valg, blant annet muligheten til å formatere, endre stasjonsbokstav og endre størrelsen.

Velger du Reduser volum når du høyreklikker på en blokk får du opp et slikt vindu:

Partisjonering i Vista


Her velger du ganske enkelt med hvor mange megabyte du ønsker å redusere med, men her har du også begrensninger. Litt avhengig av hvor stor disk du har og hvordan filene ligger på den (noe du i de fleste tilfeller ikke har kontroll over) vil du ikke få samme valgfriheten som i GParted eller kommersielle produkter.

I vårt tilfelle fikk vi ikke muligheten til å frigjøre mer enn omtrent 180 GB fra partisjonen på 500 GB.

Partisjonering i Vista


Etter å ha kvernet litt var disken vår delt i to. For å kunne ta den nye partisjonen i bruk må vi gi den et filsystem og stasjonsbokstav, så du må høyreklikke for å opprette en ny partisjon.

Hvilken stasjonsbokstav du gir den nye partisjonen er i praksis lite viktig, men er du nøye på det vil du kanskje gi den bokstaven D:\. I vårt tilfelle var denne bokstaven opptatt (DVD-brenneren), men dette forandret vi raskt på ved å høyreklikke på DVD-stasjonen, som også er listet i Diskbehandling, og velge Endre stasjonsbokstav og -baner. Etter å ha satt en ny bokstav (i vårt tilfelle X:\) var D:\ frigjort for vår nye partisjon, som for øvrig ble hurtigformatert med NTFS filsystem.

Partisjonering i Vista


Da var jobben gjort. Som du ser har vi nå delt opp vår ene harddisk i to egne partisjoner:

Partisjonering i Vista


Trenger du mer avanserte funksjoner, eller får du ikke frigitt så mye plass som du ønsker anbefaler vi deg heller å ta en titt på GParted, som er Linuxbasert men også fungerer fint på de fleste Windowsmaskiner.

Vi nevner i tillegg at både Windows XP og Vista også har et kommandolinjebasert program: diskpart.exe. Dersom du har lyst å våge deg utpå kan du blant annet får hjelp fra Microsoft.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer