Parallels Desktop for Mac

Kjøre to eller flere operativsystemer på din Mac - samtidig? Bytte mellom dem uten å restarte? Joda, du kan få i både pose og sekk.

Vi har fiklet litt med MacBooker i det siste, og ikke minst liker vi ideen med å kunne bruke Macen til både Windows og MacOS. Men det å kjøre to operativsystemer er selvfølgelig heller ikke helt smertefritt, og det kjedeligste er jo at vi faktisk må restarte maskinen for å få dette til.

Parallels Desktop for Mac


Det finnes dog andre alternativer, og et av de beste er Parallels Desktop for Mac, som gjør at du kan kjøre et annet operativsystem samtidig med MacOS X. Listen over støttede operativsystemer er lang, og inkluderer Windows, Linux, FreeBSD, OS/2, Solaris og MS-DOS for den som foretrekker slikt. Har du lyst kan du altså kjøre MacOS, Windows og Linux på samme maskin - samtidig. Ingen vil noensinne kunne mobbe deg igjen!

Programmene blir ikke "emulert" på samme måte som tidligere, noe som tok ganske så mye fra ytelsen. Det som gjør Parallels så effektivt er at det bruker virtualiseringsteknologien som er innført i Core Duo-prosessorene. Følgelig er Parallels Desktop for Mac kun tilgjenglig for Intel-baserte Macer.

Foto: Parallels
Foto: Parallels Vis merSlik er det altså, her med Vista i eget vindu. Du kan selvfølgelig også kjøre det med "gjesteoperativsystemet" i fullskjerm.

Det er selvfølgelig genialt å kunne umiddelbart veksle mellom sine operativsystemer, men betyr det at maskinen yter like bra som det det å kjøre et "rent" operativsystem? Selv skryter jo Parallels av "near native speeds".

Vi brukte samme maskin som i vår test av Apple MacBook, med unntak av at vi gikk opp til 1 GB minne. Det å kjøre et OS gjennom et annet OS krever jo naturlig nok litt flere ressurser.

Parallels Desktop for Mac

Prosessorytelse:


Kjøretid i sekunder, lavere er bedre.

Vi ble mildt sagt overrasket over å se at våre mer prosessoravhengige tester ga samme resultat med Windows fra Boot Camp og med Parallels Desktop. Men du "mister" altså en kjerne til MacOS.

Det vil si at appliksjoner som normalt sett drar nytte av dobbeltkjerneprosessorer ikke vil gjøre det dersom du kjører Windows i Parallels Desktop.

PCMark05:
Vi fikk ikke noe totalresultat i PCMark, for Parallels kjører et spesielt system med grafikkdrivere som ikke støtter de fleste former for avansert 3D-grafikk.

Parallels Desktop for MacHøyere poengsum er bedre.

Den manglende prosessorkjernen er savnet når vi ser på prosessorytelsen, og en egen harddiskpartisjon viser seg selvfølgelig å være mer effektivt enn en virtuell (men skalerbar) harddisk. Når vi ser på tallene for minne er det en annen sak. Vi satt av 512 MB til den virtuelle Windows-maskinen og det er tydeligvis mer enn nok i dette miljøet. Parallels Desktop foreslo opprinnelig 192 MB, men det følte vi igjen ble litt for lite...

Det vi har testet her er Parallels build 1970 og betaversjonen 3036, som ga omtrent samme resultat i ytelse. Siste betaversjon har for øvrig en rekke oppgraderinger, og av de mer interessante er mulighet for å dra-og-slippe filer mellom Windows og Mac.

Men den beste nyheten er kanskje muligheten til sette opp Parallels til å bruke Windows XP direkte på en Boot Camp-partisjon i stedet for et disk-image. (Vi fikk dog ikke prøvd det.)Dette vil bety at du kan velge mellom to måter å bruke Windows-partisjonen på. Skal du spille er nemlig fremdeles det aller beste å bare starte opp med Windows, ettersom 3D-støtten ennå er nokså fraværende i Parallels.

Uansett, Parallels Desktop er bare gøy, og en fin måte å få det beste fra flere verdener på. Det er ikke gratis, men hvis du er nysjerrig er en prøveversjon tilgjengelig på Parallels hjemmesider.