Paragon Drive Backup

TIPS: Hvorfor bruke en dag på å installer Windows og programmene på ny, når denne løsningen gjør det på minutter - mens du setter over kaffen?

Er det noe alle vil smertelig oppleve før eller siden, så er det verdien av å ha sikkerhetskopier av viktige datafiler. Hver eneste dag får vi henvendelser fra fortvilte lesere som ikke har gjort det. For mange er det bildene som gjerne utgjør det største tapet. En av dem var en alenemor som hadde mistet alle bildene av sin sønn, fra han var født i 2002 til i dag, fordi en harddisk plutselig bestemte seg for å ta kvelden.

Å investere litt tid på å sette seg inn i en god og automatisert backupløsning, er selvfølgelig løsningen. Personlig bruker vi Second Copy.

Tar tid

En annen utfordring for alenemoren er naturligvis å få på plass en ny harddisk, gjenopprette Windows og alle programmene, alle brukerinnstillingene, alle snarveiene og favorittene. Ikke fordi hun ikke er kompetent, men fordi det tar tid, og tid er en kritisk faktor for svært mange av oss.

Den beste løsningen i så henseende å ta backup av alt ved hjelp av noe som populært kalles disk-imaging eller ghosting (inspirasjonen er hentet fra programvaren Ghost fra Binary Research). Å ghoste en harddisk vil si å lage et perfekt bilde av alt som ligger der, og lagre dette til en fil, en såkalt image-fil. Denne kan for eksempel lagres på en nettverksdisk, på CD/DVD eller annen harddisk. Når noe går galt, eller du ønsker å stille tilbake PCen til sin opprinnelige tilstand, kan du gjenopprette alt fra image-filen i løpet av minutter.

En slik funksjon er faktisk innebygd i kommende Windows Vista, men alle som kjører XP eller eldre versjoner av Windows må finne andre løsninger. De to klart mest solgte programmene til formålet er nevnte Ghost (nå eid av Symantec), og TrueImage fra Acronis. Et tredje alternativ er Paragon Drive Backup:

Hovedvinduet. Klikk for full størrelse.
Hovedvinduet. Klikk for full størrelse. Vis merEnkel backup av rubbel og bit

Sistnevnte skiller seg ikke nevneverdig fra de to konkurrentene, men det er likevel et par gode grunner for å velge Drive Backup, synes vi. En av grunnene til å foretrekke den foretrekke den foran Ghost, er at du ikke behøver å bruke oppstarts-CD når du skal gjenopprette systempartisjoner. Og en av de viktigste grunnene til å foretrekke den foran TrueImage, som kanskje har det beste brukergrensesnittet, er at såkalte differensielle image-filer tar langt mindre plass i Drive Backup. Dette kommer vi tilbake til senere i denne omtalen.

Uansett hvilken av de tre løsningene du velger, kan du ta full backup av rubbel og bit mens du kjører Windows, og passordbeskytte innholdet. Image-filen kan lagres på en annen partisjon, på CD/DVD, eksterne harddisker eller et egnet sted i nettverket. Image-filene kan også lagres til et beskyttet område på harddisken, som ikke er tilgjengelig gjennom Windows Utforsker. Dermed minsker faren for at lagrede data blir slettet ved uhell eller påvirket av virus. Skulle ikke Windows være i stand til å starte i det hele tatt, kan du likevel redde dataene dine ved hjelp av en oppstarts-CD.

Spar plass

Såkalte differensielle image-filer inneholder kun endringene i forhold til et annet, fullt image. Du kan for eksempel lage et image når du har laget deg et oppsett som du er fornøyd med, og oppdatere dette når du for eksempel har installert et nytt program. Vil du senere gjenopprette PCen, kan du velge hvilken "versjon" du ønsker, men husk at et differensielt image krever tilgang til et fullt image både når backup tas, og når du eventuelt skulle ønske å gjenopprette data.

Her er kopiprosessen i gang.
Her er kopiprosessen i gang. Vis mer


Du har også muligheten til å se på innholdet i et image gjennom programmet, og gjenopprette fil for fil, dersom det skulle være ønskelig.

Automatikk

Du kan stille programmet til å kjøre backup automatisk, og du bestemmer selv når det skal skje, og om det skal kjøres differensiell eller full backup. Programmet håndterer flere forskjellige tidsstyrte oppdrag.
Du kan stille programmet til å kjøre backup automatisk, og du bestemmer selv når det skal skje, og om det skal kjøres differensiell eller full backup. Programmet håndterer flere forskjellige tidsstyrte oppdrag. Vis mer


Og en annen viktig funksjon er naturligvis å kunne tidsstyre når backup skal foretas. Dette kan for eksempel gjøres om natten, men i motsetning til mange fil-for-fil-backupløsningene opererer Paragon Drive Backup på sektornivå. Dermed går kopieringen kjapt, ofte er det lese- og skrivehastigheten til harddisken som er den største flaskehalsen. I vårt tilfelle klarte programmet å kopiere nesten 2 GB i minuttet fra en partisjon til en annen på samme harddisken, med lav kompresjon av dataene. Du kan selv velge kompresjonsgrad, og hastigheten avtar med økt grad.

Gjenoppretting tar som regel litt lengre tid, men ikke mye.

Gjenopprettingsprosessen skjer midt i Windows-oppstarten, i motsetning til Ghost og TrueImage som begge utfører prosessen i egne OS-miljøer.
Gjenopprettingsprosessen skjer midt i Windows-oppstarten, i motsetning til Ghost og TrueImage som begge utfører prosessen i egne OS-miljøer. Vis mer


En siste metode er å bruke programmet til å overføre alt innholdet på én harddisk, til en annen. Dette er nyttig for eksempel når du har kjøpt deg en ny, større og raskere harddisk, og ønsker å bruke denne som primærdisk.

Billig forsikring

Paragon Drive Backup 8.0 finnes i flere versjoner, den mest aktuelle for privatpersoner er Personal-utgaven. Den nedlastbare versjonen koster i skrivende stund 49 amerikanske dollar (ca 330 kroner). Det kan vise seg å være en billig investering dersom noe uforutsett skulle skje med PCen din.

Mer informasjon får du på Drive-backup.com.

De omtalte alternative løsningene:
Symantec Norton Ghost
Acronis True Image