Paragon Backup & Recovery 2010 Free Edition

Redder PC-en din fra total-havari.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joda, vi vet at vi har brukt tittelen "Årets viktigste dataprogram" også tidligere. Det var i 2008, og den gang gjaldt det programmet Paragon Drive Backup. Nå skriver vi november 2009, en ny versjon av programmet har nettopp blitt sluppet, og vi blir nesten blåst av banen hva angår funksjonalitet.

Vi snakker her om det som i Windows 7 omtales som Systemavbildning, altså en komplett sikkerhetskopi av alt innholdet på en harddisk eller partisjon. Poenget med slike løsninger er at man skal kunne gjenopprette hele PC-en på minutter - for eksempel etter et alvorlig virusangrep, uheldige formateringer, eller ganske enkelt når du skal bytte ut den gamle harddisken med en ny og større.

Hvis du leser DinSide Data jevnlig, husker du sikkert at vi for kort tid siden gikk gjennom prosessen i Windows 7 steg for steg i denne artikkelen.

Bedre løsning, også for eldre Windows-versjoner

Men Paragon Backup & Recovery 2010 Free Edition kan så mye mer enn Systemavbildningen i Windows 7. For her kan du lage så mange systemavbildninger og revisjoner du bare ønsker, og dersom du vil rulle tilbake dataene behøver du ikke å finne fram noen gjenopprettings-CD, du bare velger "Restore" i programmet, starter maskinen på nytt (med systemavbildningen tilgjengelig), og så fikser programmet resten selv.

Du kan også beskytte systemavbildninger med passord, du kan bestemme hvor mye systemavbildningen skal komprimeres, du kan lage oppstartbare gjenopprettingsplater (CD og DVD) med systemavbildningen på, og du kan lage såkalte differensielle systemevbildninger som kun inneholder endringene fra forrige systemavbildning. På den måten sparer du tid, og ikke minst lagringsplass.

Du kan dessuten tidsstyre prosessen, for eksempel kan du be programmet lage differensielle systemavbildninger klokka 0300 hver natt, og lagre dem på en nettverksstasjon eller ekstern harddisk. Du kan også montere systemavbildninger som egne stasjonsbokstaver i Windows utforsker, slik at du kan kopiere filer fra dem direkte.

image: Paragon Backup & Recovery 2010 Free Edition


Prosessen kan tidsstyres

Dessuten fungerer programmet like godt på eldre Windows-versjoner som på Windows 7.

image: Paragon Backup & Recovery 2010 Free Edition


Her lager vi en systemavbildning av C-partisjonen vår. Totalt var det snakk om rundt 15 GB med data, og prosessen var fullført på rundt 10 minutter. Størrelsen på systemavbildningen ble på rundt 6 GB med maksimal kompresjon. Prosessoren ble belastet rundt 25% under mesteparten av prosessen, så vi kunne fint jobbe på PC-en mens kopieringen foregikk i bakgrunnen.

Kopiere data etter systemkrasj

Av andre funksjoner nevner vi muligheten til å lage oppstartbar CD eller USB-minneplugg som lar deg lage systemavbildninger og gjenopprette data uten at operativsystemet kjører.

Ved å bruke et slikt oppstartbart medium kan du også kopiere data fra en disk til en annen, for eksempel kan du kopiere brukerfilene fra den interne harddisken til en ekstern disk etter et systemkrasj.

Men altså, best av alt er at programmet gis bort helt gratis, til tross for at funksjonaliteten ligger på et nivå som konkurrenter som Symantec og Acronis tar flere hundrelapper for.

Paragon Backup & Recovery 2010 finnes riktig nok også i en betalbar utgave, enkelt kalt System Backup 2010 (koster 29 dollar), som byr på en del flere funksjoner, men gratisversjonen bør tilfredsstille de aller fleste behov.

Du laster ned programmet og kan lese mer om funksjonene på denne siden.

Les også: Crashplan - glimrende backup over Internett