Papirtynn skjerm i farger

Firmaet E Ink har demonstrert en syltynn fargeskjerm som benytter elektronisk blekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idéen om elektronisk blekk er ikke ny, og flere tunge elektronikkselskaper har flere ganger vist enkle prototyper.

I korte trekk snakker vi her om fremtidens skjermteknologi, som muliggjør svært tynne og lyssterke skjermer med minimal strømbruk.

Disse skjermene vil derfor egne seg spesielt godt i bærbare- og håndholdte enheter, mobiltelefoner og lignende, men entusiastene håper at teknologien med tiden også vil erstatte dagens PC-skjermer.

Fargene kommer

Så langt har det ikke vært mulig å vise farger ved hjelp av teknologien, men nå har firmaet E Ink demonstrert en prototype av en fargeskjerm, riktig nok med noen begrensninger. Skjermen, som har en synlig billedflate på 5", klarer en oppløsning på 320x234 punkter. Den er i stand til å vise 4.096 forskjellige farger, og er utviklet i samarbeid med Philips og Toppan.

Det elektroniske blekket består av millioner av kuler som flyter rundt i en væske. Kulene styres ved hjelp av elektroniske impulser, og skjermbildene skal kunne betraktes like bra fra alle vinkler.

Elektroniske aviser

Siden teknologien er ventet å bli svært billig å utvikle, mener mange at vi også vil se bruk-og-kast skjermer i form av elektroniske aviser og blader om ikke så altfor mange år.

De første skjermene på markedet som benytter elektronisk blekk vil i følge E Ink se dagens lys i 2004, i PDAer og mobiltelefoner.

Kilde
E ink