Papirtynn skjerm i farger

Firmaet E Ink har demonstrert en syltynn fargeskjerm som benytter elektronisk blekk.

Idéen om elektronisk blekk er ikke ny, og flere tunge elektronikkselskaper har flere ganger vist enkle prototyper.

I korte trekk snakker vi her om fremtidens skjermteknologi, som muliggjør svært tynne og lyssterke skjermer med minimal strømbruk.

Disse skjermene vil derfor egne seg spesielt godt i bærbare- og håndholdte enheter, mobiltelefoner og lignende, men entusiastene håper at teknologien med tiden også vil erstatte dagens PC-skjermer.

Fargene kommer

Så langt har det ikke vært mulig å vise farger ved hjelp av teknologien, men nå har firmaet E Ink demonstrert en prototype av en fargeskjerm, riktig nok med noen begrensninger. Skjermen, som har en synlig billedflate på 5", klarer en oppløsning på 320x234 punkter. Den er i stand til å vise 4.096 forskjellige farger, og er utviklet i samarbeid med Philips og Toppan.

Det elektroniske blekket består av millioner av kuler som flyter rundt i en væske. Kulene styres ved hjelp av elektroniske impulser, og skjermbildene skal kunne betraktes like bra fra alle vinkler.

Elektroniske aviser

Siden teknologien er ventet å bli svært billig å utvikle, mener mange at vi også vil se bruk-og-kast skjermer i form av elektroniske aviser og blader om ikke så altfor mange år.

De første skjermene på markedet som benytter elektronisk blekk vil i følge E Ink se dagens lys i 2004, i PDAer og mobiltelefoner.

Kilde
E ink