Skjermen tåler fint sterkt sollys, som her. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Skjermen tåler fint sterkt sollys, som her. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Panasonic ToughBook CF-53

Dette er PC-en for deg som trenger noe som tåler en støyt. Ikke for alle andre.

Publisert
Sist oppdatert

Den første ToughBooken fra Panasonic så dagens lys allerede i 1994, og produsenten har i dag 65,3% markedsandel i det europeiske markedet for holdbare og robuste PC-er, ifølge VDC Research.

Målgruppen er blant annet folk i industrien, politi, helsesektor, forsvar - kort sagt alle miljøer som trenger utstyr som tåler en støyt. Dette inkluderer for eksempel vibrasjoner, støt, vann, støv og desinfeksjonsmiddel, ifølge Panasonic selv.

Tough business-modell

Modellen vi har sett nærmere på heter CF-53, og omtales av Panasonic som en business-modell. Og før vi går igang med å se på eksteriøret, tar vi en kjapp gjennomgang av de viktigste spesifikasjonene.

 • 14" halvblank LCD-skjerm, 1366 x 768 piksler
 • Intel Core i5-2520M vPro-prosessor
 • Intel HD Graphics 3000 grafikk, integrert
 • HDMI og VGA-skjermutganger
 • 4 GB DDR3-minne
 • 320 GB harddisk
 • DVD-brenner for alle formater
 • Gigabit LAN-støtte
 • Trådløst nettverk (a/b/g/n)
 • USB 3.0 x 1, USB 2.0 x 3
 • Bluetooth 2.1
 • ExpressCard/54 x 1
 • Seriellport (RS-232)
 • SD-kortleser (støtter nye høykapasitets SDXC)
 • Dokkemulighet
 • Leveres med Windows 7 Professional, 64 bits
 • Størrelse: 34.1 cm x 28.1 cm x 5.5 cm
 • Vekt: 2,6 kg
 • Pris: ca 18.500 kr

Ikke noe å utsette på dette, maskinen er helt på 2011-nivå hva angår spesifikasjoner, og den gamle seriell-porten sikrer også at eldre utstyr kan kobles til og brukes. I mange miljøer er dette tvingende nødvendig.

Det vi skulle likt og sett, var en SSD i stedet for harddisk. Som kjent er en SSD fri for mekaniske deler som kan gå i stykker, og ville definitivt gjort seg i en robust PC av denne sorten.

 Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Solide saker

Maskinen er meget godt innpakket og tykkelsen tatt i betraktning, oppleves den som relativt lett med sine 2,6 kg. Alle tilkoblingene er beskyttet med deksel, og lokket er godt oppstivet av et lettmetall. Det viste seg å være helt umulig å skape forstyrrelser i skjermbildet ved vridning eller trykk.

Alle kontaktene er beskyttet av plastdeksler. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Alle kontaktene er beskyttet av plastdeksler. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Også strømpluggen er ekstra solid utført:

 Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Finger- og fettavtrykk fester seg verken på lokket eller rundt tastaturet, noe vi ser på som udelt positivt.

Bærehåndtaket er defintivt praktisk, her trenger du ikke noen bæreveske, nei! Her er det praktiske langt viktigere enn stilen. Så får du heller leve med at enkelte vil tro du går rundt og bærer på et dobbelt vaffeljern.

Praktisk med bærehåndtak! Foto: Bjørn Eirik Loftås
Praktisk med bærehåndtak! Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Håndtaket kan skyves halvveis inn inn når det ikke er i bruk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Håndtaket kan skyves halvveis inn inn når det ikke er i bruk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Kan brukes utendørs

Skjermen er halvblank, og reflekterer dermed langt mindre enn de speilblanke skjermene som sitter i de fleste bærbare PC-er i 2011.

Den har også et kontrastbelegg som gjør den mulig å bruke utendørs, på bildet under tester vi den i direkte sollys.

Skjermen tåler fint sterkt sollys, som her. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Skjermen tåler fint sterkt sollys, som her. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Tastatur utenom det vanlige

Tastaturet er fast og fint, og avgir lite støy under skriving. Det skiller seg imidlertid litt fra normen i dag, der de fleste PC-er har taster som er isolerte fra hverandre (chicklet). De er etter vår mening lettere å rengjøre. Dette tastaturet er av mer tradisjonell karakter, men skal blant annet fint tåle at du søler kaffe og vann på det, ved at fuktigheten ledes ut på undersiden.

 Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Videre ser vi at Del-tasten sitter ved siden av piltastene nede til høyre. Alle som rydder i eposten sin i ny og ne vil sette pris på dette. Før var dette temmelig vanlig, de siste årene har de fleste PC-ene vi har testet Del-tasten oppe til høyre.

Det vi ikke liker, er den eksepsjonelt lille enter-tasten, og det faktum at du må leve med et fellesnordisk tastatur. I denne prisklassen bør vi kunne forvente et helnorsk tastatur, mener vi.

God ytelse til det meste

Ytelsesmessig ligger den på nivå med PC-er til rundt 5000 kroner, med sin Core i5-2410M-prosessor og integrert Intel-grafikk. Det betyr god applikasjonsytelse, men særlig god spill- og 3D-ytelse får du ikke. Det er imidlertid langt fra hva denne PC-en er tenkt å brukes til.

Ytelsestallene ligger på nivå med maskiner til 1/3 av prisen.
Ytelsestallene ligger på nivå med maskiner til 1/3 av prisen. Vis mer

Likevel: Panasonic ToughBook CF-53 oppleves som vesentlig kjappere enn de fleste PC-er til 5000 kroner. Grunnen? Denne PC-en leveres kjemisk renset for såkalt crapware - programmer som kommer forhåndsinstallert på mange rimelige modeller, og som ofte påvirker brukeropplevelsen negativt. Dette kan selvfølgelig fjernes hvis man vet hvordan, men med liten teknisk innsikt kan det mange ganger være vanskelig å skille mellom hva som er nødvendig og ikke nødvendig av installerte programmer og løsninger. Derfor: Tommel opp for Panasonic!

Støymessig har vi lite å utsette på den. Det er en vifte som går på lavt turtall mer eller mindre hele tiden, den er på ingen måte sjenerende, selv om man befinner seg på et stille kontor. Under tung belastning justeres hastigheten opp enten ett eller to trinn, fortsatt uten å bli veldig sjenerende. Vi tipper målgruppen ikke kommer til å bemerke den i det hele tatt.

5,5 cm tykk, ikke akkurat ultrabook-standard... Foto: Bjørn Eirik Loftås
5,5 cm tykk, ikke akkurat ultrabook-standard... Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

 Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Hele arbeidsdagen, og vel så det

Og etter å ha testet batterilevetiden kan vi ikke annet enn å gi enda en tommel opp. Ved kontinuerlig HD-videoavspilling med Windows Media Player, og med standard strøminnstillinger, holdt batteriet ut i hele 6 timer og 16 minutter før det gikk tomt. Det hører med til sjeldenhetene at vi tester maskiner med SÅ god batterilevetid. Ved minimal belastning holdt batteriet ut i imponerende 12 timer og 45 minutter.

At du i praksis vil oppleve en batterilevetid på 10-11 timer under normal, variert bruk, ser vi som meget sannsynlig. Ikke annet enn svært imponerende! At batteriet er fulltoppladet igjen etter kun 2 timer er også et pluss.

Konklusjon

Det er hevet over enhver tvil at dette er en maskin som er konstruert for å tåle langt mer enn gjennomsnitts-PC-en, den er dessuten godt oppdatert på utstyrssiden, og kan slå i bordet med en særs imponerende batterilevetid.

Å trille terning til et slikt produkt blir uansett vanskelig, om ikke umulig - siden vi har lite å sammenligne med. Du kan få maskiner til en tredjedel av prisen som har samme prosessor, like mye minne, større harddisk og kraftigere grafikkort, men de kan ikke brukes i de omgivelsene ToughBooken er laget for.

Derfor: Se nøye gjennom plussene og minusene i oppsummeringen under, det bør gi deg en god pekepinn på om dette er en PC for deg eller ikke.

Takk til Panasonic for utlån av maskinen!

Flere ferske PC-tester.

Testresultat

Panasonic ToughBook CF-53

Tåler det meste, lettere enn du tror, bra applikasjonsytelse, god skjerm med lite gjenskinn, helt fri for crapware, relativt stillegående, praktisk bærehåndtak, svært god batterilevetid.

Klumpete utforming, svært høy pris i forhold til spesifikasjoner, burde blant annet vært levert med SSD og helnorsk tastatur til denne prisen, og har ToughBook Norges minste enter-tast?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer