Panasonic SDR-S10

Videokameraer uten mekaniske drev er fremtiden, og billig flashminne setter fart i utviklingen. Panasonic SRD-S10 er testet, er det godt nok til at du kan legge DV-kameraet på loftet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videokameraer som bruker harddisk og DVD-plate er i ferd med å ta over for de tradisjonelle båndløsningene, men mye tyder på at det ikke vil gå lang tid før også disse løsningene er passé. Fremtidens videokameraer vil garantert være fri for mekanisk drev, noe som betyr mindre, lettere og langt mer robuste kameraer - sannsynligvis også langt rimeligere.

Nesten gratis

Videokameraer som lagrer til minnekort er ikke noe nytt, men inntil nylig har det stort sett vært snakk om enkle kameraer med begrenset opptakskvalitet. Dette bildet er nå i rask endring. Om du ikke har fått det med deg, minnekortprisene er nemlig i fritt fall, og kapasiteten øker stadig. I kjølvannet kommer nå relativt avanserte videokameraer som bruker minnekort som lagringsmedium, som Panasonics knøttlille SDR-S10 - som lagrer direkte til kort av typen SD (Secure Digital).

image: Panasonic SDR-S10


Gode spesifikasjoner

Kameraet er svært kompakt og lett (31 x 63 x 114 mm og 182 gram), og de avrundede kantene gjør at det glir svært lett ned i innerlomma, og du kan dermed nærmest ha det med deg over alt. Det er også vannavstøtende og skal tåle fall fra inntil 1,2 meter.

Til tross for den relativt beskjedne størrelsen er kameraet utstyrt med 10x optisk zoom (F1,8-2,4) og en 2,7" bred LCD-skjerm. Her er også innebygd stabilisator som skal sørge for stødige opptak selv ved håndbruk og utstrakt zooming.

image: Panasonic SDR-S10


CCDen har 800.000 bildepunkter, og opptakene får en oppløsning på 720 x 576 piksler. Og når formatet er MPEG2 og standard opptakskvalitet oppgis som SP DVD, forstår du sikkert at det er en svært enkel oppgave å overføre opptakene til DVD med et egnet program, for eksempel MotionSD Studio - som følger med i pakken. Ingen form for konvertering er nødvendig, men dette programmet gir deg også muligheten til å både redigere og eksportere til andre, mer komprimerte formater (ASF/MPEG1)

Ikke for stillbilder

Det er imidlertid ikke dette kameraet du skal bruke dersom du ønsker en kombiløsning for både video og stillbilde, for oppløsningen på stillbildene blir bare på 640 x 480 piksler. Det holder knapt til til annet enn MMS i disse dager. Grunnen til dette kommer vi inn på senere i denne testen.

Med det medfølgende 2 GB-minnekortet kan du ta opp ca 50 minutter i MPEG2-format (SP DVD-kvalitet). Når prisen nå er nede i rundt 150-200 kroner for SD-kort med denne kapasiteten, og flere og flere TVer kommer med innebygd kortleser, vil nok mange velge å arkivere kortet når det er fullt - i stedenfor å overføre til PC eller DVD.

Utforming

SDR-S10 har to rec-knapper (for å starte og pause opptak) samt zoom +- på toppen (samme brukes til å justere volum under avspilling). Bak LCD-luka til venstre sitter det et hjul for å skru på kameraet og bytte mellom opptak og avspillingsmodus, samt knapper for å styre menyer og funksjoner. Hvorfor det omtalte hjulet er tilgjengelig når LCDen er lukket, er en gåte for oss, det er i hvert fall nærmest umulig å vri på uten lange negler.

image: Panasonic SDR-S10


Frontlinsen har ikke innebygd deksel, ei heller kan du sette på et løst. Ved flere anledninger under testperioden kom vi borti frontlinsen med fingrene da vi fisket det fram fra lomma. Da blir det fort tåkete opptak, og det er nesten utilgivelig at Panasonic ikke tenkt på dette.

Under frontlinsen sitter mikrofonen, og den fanger lyden i stereo. Det er ikke mulig å koble til ekstern mikrofon.

Bildene over illustrerer hvordan du enklest opererer kameraet med én hånd.
Bildene over illustrerer hvordan du enklest opererer kameraet med én hånd. Vis mer


I bruk

Kameraet betjenes enkelt med én hånd (høyre), og kan holdes på to forskjellige måter. Velger du å la det hvile på håndflaten bruker du tommelen på rec-knappen på baksiden, og pekefingeren til å styre zoom-knappene på toppen. Velger du å la kameraet hvilke på fingrene, bruker du pekefingeren på den alternative rec-knappen som ligger på høyre side nær frontlinsen, og tommelen til å styre zoomen. Hvilken metode som er best er en smakssak.

Fra du har åpnet LCDen og skrudd hjulet i opptaksmodus, tar det 5,2 sekunder før søkerbildet dukker opp på skjermen. Det er langt mer enn de oppgitte 1,7 sekundene i Panasonics pressemelding, og forbausende tregt med tanke på at kameraet er fritt for mekanikk som må "sveives i gang". Zoomen bruker ca 3 sekunder fra full tele til full vidvinkel og vice versa, og selv når vi la øret tett inntil var det umulig å høre noen dur fra motoren.

LCDen er stor og bred, og opptakene like så. Standard bredde-høydeforhold er 16:9, men du kan også velge 4:3 fra menyen. Skjermen har ikke veldig høy oppløsning, og teksten i menyene bærer preg av dette. Relativt enkelt og funksjonelt menyoppsett, men det er ikke noe 2007-schwung over det, for å si det på en annen måte. En annen innvending mot skjermen er at hvis den vris litt for mye oppover, blir bildet invertert. Her må vinkelen altså være riktig før du starter opptaket eller avspillingen.

image: Panasonic SDR-S10


Kameraet kan kobles rett til PC for overføring av opptak og stillbilder (USB 2.0 High Speed), eller til en PictBridge-kompatibel skriver for utskrift av bilder. Men for overføring til PC krever kameraet av en eller annen grunn at du må koble til strømforsyningen. Har du den ikke for hånden kan du naturligvis bruke minnekortleser.

Du kan velge mellom automatikk og manuelt oppsett. Velger du sistnevnte kan du blant annet styre fokus, stille hvitbalanse, eksponering og lukkertid - for å nevne noe. Det er greit å ha denne muligheten, selv om vi er overbeviste om at de fleste som kjøper dette kameraet vil sverge til automatikken.

Kvalitetsvurderinger

Det leder oss inn på det neste punktet i agendaen, nemlig opptakskvaliteten. Vi starter med de mest positive sidene først. Automatikken sørger for brukbare resultater i de fleste tilfellene, både til utendørs og innendørs filming. Det er også imponerende å se hvor effektiv stabilisatoren jobber; vi var på fotballkamp og zoomet inn spillerne og fulgte dem stødig på 10x zoom med kameraet i hånden. At Panasonic er en av de aller beste i klassen på dette punktet visste vi, og her fikk vi det bekreftet til fulle.

Lysfølsomheten er god, og det gjør at du kan filme innendørs i et normalt opplyst rom, med aksetabelt støynivå. Det er en viktig egenskap for denne typen kamera, som verken har innebygd lys eller tilkobling for eksterne lyskilder. Automatikken sørger for å omstille raskt når lysforholdene forandrer seg, og det er også positivt. Fargene blir imidlertid raskt blassere når lyset avtar.

Den generelle opptakskvaliteten får godkjent, men ikke mer. Verken skarphet eller fargegjengivelse kan måle seg mot et gjennomsnittlig DV-kamera, men med tanke på de andre svakhetene som vi har beskrevet tidligere i denne testen ble vi ikke veldig overrasket. Vi nevner også at vidvinkelen er svak, og spesielt innendørs opplevde vi gang på gang at vi ikke kom oss langt nok unna til å få fanget alt vi ønsket i bildeflaten.

Lydkvaliteten er imidlertid et positivt punkt, og mikrofonen er følsom nok til å fange tale fra personer som står en god del meter fra deg.


Men stillbildekvaliteten var dessverre et sorgens kapittel. At Panasonic har valgt VGA-oppløsning som maksimal bildestørrelse er forståelig, når bildekvaliteten er så svak som dette. Her er det dårlig dynamikk og mye støy som er hovedproblemene, med mindre lysforholdene er optimale. Dette holder ikke til annet en helt enkelt bruk, for eksempel til epost eller til Facebook-profilen.

image: Panasonic SDR-S10


Her finner du flere bildeeksempler

Final words

image: Panasonic SDR-S10


Vi hadde store forventninger til SRD-S10, men kameraet innfridde ikke helt. Joda, det er lite og hendig, og videokvaliteten duger til helt ordinære behov. Stillbildekvaliteten er derimot en tragedie, oppstartshastigheten er for langsom, og fraværet av linsedeksel er uforståelig. Når du i tillegg ikke kan overføre opptakene til PC uten å ha ekstern strømforsyning tilgjengelig, begynner vi nesten å lure på om ikke Panasonic skulle ha jobbet litt lengre med denne modellen før den ble lansert.

Det som er ekstra interessant er å se på alternativene du har i dag, dersom du ikke ønsker en bånd- eller diskløsning. Det er fristende å se mot stillbildekameraer i ultrazoom-klassen, og da i særdeleshet modellen Powershot S3-iS fra Canon. Både zoom og stabilisator kan sammenlignes, og videokvaliteten er ikke mye dårligere (men kun i 4:3-format riktig nok). I tillegg er dette kameraet et utmerket stillbildekamera.

Kritikken til tross, dette rikker uansett ikke ved vår soleklare tro på at flashminne er fremtidens lagringsmedium for videokameraer. Men, som denne testen viser, har fremtiden bare så vidt begynt.

Veiledende pris på kameraet ligger på rundt 3.800 kroner, og det skal være på vei ut i butikkene i skrivende stund.

Kjenner du til dette kameraet, eller ønsker å skrive din egen anmeldelse av en annen dings? klikk her!

Les også:

Gigantisk HD-slipp fra Sony
Test av to harddiskkameraer