Panasonic NV-DS28

Et av de fysisk største kameraene i testen har også en svært hyggelig pris, selv om det mangler litt når det gjelder funksjonalitet.

Panasonic NV-DS28
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

DS27 er blant mest ”tilgjengelige” kameraet av alle vi har testet i denne omgang. Utseendemessig skiller ikke produktet seg nevneverdig ut, men kameraet er litt større enn de modellene det er naturlig å sammenligne det med.

LES OGSÅ:

Betjening og brukervennlighet

Panasonics kamera er svært enkelt å komme i gang med. Av/på-bryteren er plassert rett under tommelen, og byr på akkurat nok motstand til at den ikke kan flyttes tilfeldig. Vi liker at bryteren har kun to posisjoner – av og på – vil du velge avspillingsmoduset må du trykke på en separat knapp. Vi synes dette er en bra løsning, da mange kameraer gjerne har fire posisjoner på bryteren. Det kan til tider gi uønskede effekter.

Zoom-knappen opereres med pekefingeren og er også svært behagelig. Rett ved siden av finner vi fotoutløserknappen – stillbildene blir kun lagret på DV-kasetten, da kameraet ikke er utstyrt med minnekortleser. Stillbildene har ikke særlig høy kvalitet i forhold til rene stillbildekameraer, men holder til enkel visning på skjerm.

På venstre siden av kameraet ligger avspillingskontrollene, som brukes til å spille av filmene du har tatt opp. Lenger ned finnes et hjul som styrer menyvalgene som dukker opp på LCD-skjermen. Her har designerne av kameraet gjort en liten tabbe, da hjulet og de nærliggende knappene ikke er særlig strategisk plassert. Prøver du å trykke på noen av knappene under opptaket kan det godt hende at kameraet rister. Det samme hjulet kan for øvrig også benyttes til manuell fokus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bortsett fra dette, er kameraet så enkelt å bruke som det kan gå an. Knappene er logisk merket og greie å trykke på, og du skal ikke behøve å lese manualen før du kan sette i gang å filme.
Under et lokk på høyre siden av kameraet finner vi alle tilkoblingene, og dem er det en del av. Du får uttak til overføring av stillbilder til PCen, Edit-utgang, AV-utgang, S-video-utgang, mikrofoninngang og DV-utgang.

Menyen og ekstrafunksjoner

Selv om tilgangen til menyen er noe upraktisk plassert, er selve systemet meget logisk og enkelt. Du betjener alle de nødvendige funksjonene derfra, samt setter opp spesialeffekter og lignende. De medfølgende spesialeffektene er ganske standardmessige, med blant annet strobe-, mosaikk-, svart-hvitt- og brunfarget opptak. Ingenting utenom det vanlige, men har du behov for å krydre opptakene dine, har du i alle fall greie muligheter til det.

Når det gjelder zoomfunksjonaliteten har Panasonic implementert en temmelig kraftig løsning. Det optiske forstørrelsesnivået er på respektable 15x, og i digitalt modus går det helt opp til 600x, noe som selvsagt gir et helt ubrukelig bilde.

Filming i mørket med nattopptak, som Panasonic kaller for 0 Lux, fungerer bra. Funksjonen benytter en usynlig, infrarød lampe som lyser opp området. Bildet blir svart-hvitt, men ganske klart.

Konklusjon

DS28 er et brukbart utrustet kamera – vi kunne kanskje tenkt oss minnekort-støtte i tillegg. Det finnes imidlertid andre Panasonic-modeller som har den funksjonaliteten (og noe høyere pris).

Kameraet er det største og nest tyngste av alle vi har testet, men vi opplever ikke det som klumpete eller ubehagelig og holde – tvert imot. Brukervennligheten er det heller ingenting å utsette på, bortsett fra den nevnte plasseringen av menybetjeningen.

Alt i alt, er DS28 en godt førstegangskamera for brukere som setter brukervennlighet i høysetet.