Panasonic lanserer nye kameraer

Tre små og ett stort - her er detaljene om Panasonics kameranyheter.

(Lisboa/DinSide) Panasonic lanserer i dag 4 nye Lumix-kameraer, deriblant DMC-ZX1; det første kameraet i en ny serie på kompaktmarkedet. DinSide var til stede ved lanseringen i Lisboa tidligere denne måneden for å prøve ut de nye kameraene, og spesielt godt likte vi nettopp nevnte modell, som kan by på 8x optisk zoom med svært god vidvinkel (tilsvarende 25mm) i et kompakt ytre.

I tillegg får Panasonics ultrazoom-serie et nytt medlem, DMC-FZ38, og i samme åndedrag lanseres det to andre lommekameraer: DMC-FP8 (med optikken inne i kamerahuset) og DMC-FX60.

Nytt denne «sesongen» er at selskapets allerede anerkjente Mega O.I.S.-bildestabiliseringssystem er blitt oppgradert til å stabilisere enda et trinn mer effektivt med tanke på lavfrekvente ustøheter; altså de som forårsakes av pust, hjerteslag etc. Den nye teknologien har fått kodenavnet Power O.I.S. og blir etter all sannsynlighet å finne på Panasonics kameraer fremover.

Videre har alle de nye kameraene fått muligheten til å filme i HD-oppløsning – 720p, 30 bilder pr sekund. Sensoren er også de samme i alle de nye kameraene (12Mp), og prosesseringen skjer med Venus V-motoren (Venus HD på FZ38), som ble lansert tidligere i år.

Under følger en presentasjon av hvert kamera.

Panasonic lanserer nye kameraer


Lumix DMC-ZX1

Etter vår mening var det altså denne lille krabaten som var den mest spennende nyheten, spesielt på grunn av de oppsiktsvekkende solide optiske egenskapene pakket inn i et svært kompakt ytre (kameraet er 26mm tykt). ZX1 har et objektiv med 8x zoom, der vidvinkelen tilsvarer 25mm, som er blant det videste man får på kompaktkameramarkedet pr i dag. Vi fikk anledning til å teste dette kameraet ganske omfattende en hel dag, men beklageligvis var ikke kameraets firmware (fastvare) ferdigstilt ennå, og vi har derfor ikke tillatelse til å publisere bilder tatt med noen av kameraene (ei heller vurdere dem).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett blir det neppe dårligere når kameraet slippes ut i butikkhyllene, og vi kan rapportere om et lite kamera som imponerte oss med en kraftig bildestabilisator, lynrask autofokus (noe Panasonic også demonstrerte på pressekonferansen) og altså et svært fleksibelt brennviddeomfang som gjorde kameraet egnet for de aller fleste fotografiske situasjoner.

En ting vi gjerne ville ha endret på er at zoomingen går i overkant sakte fra korteste til lengste brennvidde, selv om en knapp på kameraet kan trykkes for å zoome helt inn dobbelt så raskt, men ellers startet kameraet kjapt og var jevnt over responsivt, selv om vi aller helst skulle ha sett en annen konstruksjon enn en flippbryter mellom opptak og avspilling.

Panasonic lanserer nye kameraer


Vi ble heller ikke imponerte av den innebygde ansiktsgjenkjenningen som skal kunne kjenne igjen hvem du tar bilder av, men som sjelden fungerte som den skulle. Tanken er at du kan ta inntil tre bilder for å «definere» en person, og at denne personen blir tagget med navn hver gang du tar bilder av vedkommende. Medfølgende programvare vil da også kunne vise deg alle bildene du har tatt av Marius, men vår versjon av kameraet kjente sjelden igjen Marius, og det hente også den fant noen Mariuser blant middelaldrene portugisere med bart og søte jenter med store solbriller. Igjen må vi i så måte presisere at dette ikke var en ferdigstilt utgave av fastvaren og at det derfor kan være at den er bedre når kameraet slippes på markedet.

Ellers er batterilevetiden oppgitt til 360 CIPA-bilder (der halvparten tas med blits), LCD-skjermen er 2,7 tommer, og kameraet kan, som nevnt, filme med HD-oppløsning. Pris og lanseringstidspunkt har vi ikke fått oppgitt ennå, men kameraet blir i hvert fall tilgjengelig i fargene sølv, sort, rød, blå og hvit.

Lumix DMC-FZ38

Det nyeste kameraet i FZ-serien byr på 18x optisk zoom og vidvinkel tilsvarende 27mm (27-486mm f/2,8-4,4). Kameraet kan også filme i 720p, med AVCHD lite-kompresjon som bruker ca. halvparten av lagringsplassen i forhold til Motion JPEG, som de andre kameraene bruker. I likhet med de andre nye kameraene har også FZ38 fått den nye optiske bildestabiliseringsteknologien Power O.I.S..

Panasonic lanserer nye kameraer


FZ38 ligner mye på sine forgjengere i FZ-serien, men har en dedikert knapp til start og stopp av video, og det er derfor mulig å ta bilder mens du filmer. Også på dette kameraet er skjermen 2,7 tommer, og FZ38 har også en elektronisk søker for deg som er vant med speilrefleks. Oppløsningen på denne er imidlertid ikke like god som på systemkameraet G1.

Batterilevetiden er oppgitt til 470 bilder etter CIPA-standarden, og oppstartstiden er forbedret 20% fra forgjengeren til ca. 1,2 sekunder. I likhet med sine forgjengere kan FZ38 også ta bilder i .RAW-format.

Lumix DMC-FP8

Dette er Panasonics siste frieri til de designbevisste - FP8 har optikken skjult i kamerahuset, men kan allikevel by på vidvinkel tilsvarende 28mm og 4,6x optisk zoom. Kamerahuset er av aluminium med belyste taster på baksiden, og FP8 blir tilgjengelig i fargene sølv, gull, sort, rød, grønn, blå, fiolett og rosa, men sannsynligvis vil ikke alle fargene være tilgjengelige i alle land.

Panasonic lanserer nye kameraer


Kameraet starter også på under ett sekund og har også både den nyutviklede bildestabiliseringen og samme autofokusteknologi som de øvrige kompaktkameraene, samt filming i 720p.

Lumix DMC-FX60

FX-seriens nye medlem har 5x optisk zoom og 25mm vidvinkel (25-125mm f/2,8-5,9), og er kun 19,4mm tykt. I forhold til forgjengeren FX40 er også autofokushastigheten doblet, noe vi også fikk se en demonstrasjon på.

Panasonic lanserer nye kameraer


Alle de nye kameraene hevdes å ha en utløserforsinkelse på neglisjerbare 0,006s, og som du antok kan også FX60 filme med HD-oppløsning. Batterilevetiden er oppgitt til 360 bilder etter CIPA-standarden.

Vi har sendt en forespørsel om lanseringstidspunkt og priser, og vi oppdaterer artikkelen når vi får denne informasjonen.