Panasonic lanserer GF-1

Nytt, lite Micro FourThirds-kamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en pressemelding får vi i dag vite at Panasonic snart lanserer enda ett kamera basert på Micro FourThirds-standarden, som de selv står bak, sammen med Olympus.

Kort forklart er dette en teknologi som muliggjør systemkameraer (med utskiftbar optikk) i et langt mer kompakt format enn de tradisjonelle speilreflekskameraene.

Til nå har de to produsentene valgt ulike måter å implementere dette på. Panasonic har gått for en variant der kameraene ser ut som et miniatyrspeilrefleks (både G1 og GH1 har denne designen), mens Olympus med sin PEN E-P1 har valgt en design der kameraet ser ut som et forvokst kompaktkamera.

Nå blir det mer kamp i sistnevnte pulje - Panasonic Lumix DMC-GF1 blir nemlig også et kamera med design som minner om et forvokst kompaktkamera, men der objektivene altså kan byttes ut. Sensoren er like stor som før; 4:3-format og beskjæringsfaktor på 2.

image: Panasonic lanserer GF-1


Innebygd blits

I motsetning til Olympus PEN E-P1, har Panasonic-kameraet innebygd blits, og sensoroppløsningen er på 12 megapiksler. Kameraet kan ta 3 bilder pr sekund og har maksimal ISO-verdi på 3200.

Som forventet er det også mulig å filme i HD-oppløsning (720P) med AVCHD-kompresjon (såkalt AVCHD Lite ettersom det kun er 720P), og skjermen på baksiden er 3 tommer over diagonalen. Siden det ikke er oppgitt noe oppløsning på denne skjermen, antar vi at den er på 230.000 punkter som fortsatt er mest vanlig. I tillegg hevder Pansonic i pressemeldingen å ha markedets raskeste autofokus på dette kameraet, noe vi selvsagt har ambisjoner om å bekrefte eller avkrefte når v får det inn til test.

Forhåndstitt: Olympus PEN E-P1

Kameraet måler 119x71x36,3mm og veier 285 gram uten batteri, minnekort og optikk. Det er 2mm kortere enn PEN, 1mm høyere og 0,3mm slankere; altså to relativt identiske kameraer størrelsesmessig.

2 nye objektiver

  • Lumix G 20mm f/1,7 ASPH - Et lyssterkt pancake-objektiv med brennvidde på 20mm, som tilsvarer 40mm på 35mm-kameraer. Dog mangler objektivet optisk stabilisering.
  • Leica DG Macro-ELMARIT 45mm f/2,8 ASPH MEGA O.I.S. - Det ble mange store bokstaver, men dette objektivet er et makroobjektiv med "effektiv" brennvidde på 90mm som også har optisk bildestabilisering. Nærgrensen er på 15cm.

I tillegg er det mulig å få kameraet som kit-løsning med Panasonics 14-45mm f/3,5-5,6.

GF1 kommer i rødt og sort, blir å finne i butikkene i oktober og får følgende priser veiledende:
Kun kamerahus: 6499,-
Kamerahus med 14-45mm: 8499,-
Kamerahus med 20mm f/1,7: 9499,-

(Pris på det nye makroobjektivet er ikke oppgitt.)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!