Snart er Oracle-data tilgjengelig for Palm-brukere. Foto: 3Com
Snart er Oracle-data tilgjengelig for Palm-brukere. Foto: 3ComVis mer

PalmPilot blir orakel også

Nå satser også Oracle, verdens største leverandør av relasjonsdatabaser, på de populære digitale assistentene (PDAer) PalmPilot og Palm III fra 3Com. I et to-trinns prosjekt som tar utgangspunkt i den sterkt Java-orienterte Oracle Lite, skal Oracle-data gjøres tilgjengelig for Palm-brukere.

Relasjonsdatabasen ble i sin tid oppfunnet av IBM, men Oracle var først ute med å lage et konkret produkt, og er siden blitt verdens ledende leverandør av relasjons-databaser. (Artikkelen du leser akkurat nå er faktisk levert til deg fra en Oracle-database som inneholder alle artikler og applikasjoner på DinSide.)

Siden den gangen har relasjonsdatabasene vandret til stadig mindre plattformer, fra stormaskiner via minimaskiner og kraftige, mikroprosessorbaserte servere til PCen på skrivebordet. Og med satsingen mot PDAene fra 3Com, kan du snart ha tilgang til virksomhetens Oracle-databaser fra skjortelomma.

To trinn

Tilgangen til Oracle-data fra Palm-produktene skal utvikles i to faser. I fase én blir det utviklet en såkalt "conduit" (en spesiell programvaremodul) for PalmPilot som gjør det mulig å replikere (utveksle) data mellom en PalmPilot og Oracle Lite på en skrivebords-PC. I neste omgang er det PCen som tar seg av replikeringen mot virksomhetens sentrale database.

I fase to flyttes også selve Oracle til PalmPilot. Her arbeider Oracle med en imponerende liten utgave av Oracle Lite, som bare skal kreve 150 KB med plass. Dermed slipper du å gå veien om en skrivebords-PC, og kan replikere data direkte mellom hoveddatabasen og PalmPilot.

Programvaren for første fase av prosjektet skal etter planen foreligge i betaversjon i løpet av juni, og skal være klar for levering i august. Oracle Lite for PalmPilot skal være klar i første kvartal av 1999.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Muligheter som disse vil utvilsomt bidra til utbredelsen av 3Coms PDAer, og i følge Oracle skal det i august også komme en utgave av Oracle Lite for små håndholdte PCer med Windows CE 2.0.

Sterk Java-satsing

Sammen med selskaper som IBM, Novell og Netscape, er Oracle blant de viktigste støttespillerne for Java, og dette ble ytterligere bekreftet da Oracle Lite kom i versjon 3.0 tidligere i vår.

I tillegg til forbedret replikering, ble også støtten for Java-programmering forbedret i denne utgaven, og JDBC (Java Database Connectivity) er nå innebygget. Produktet omfatter også Oracle Navigator, som gjør det mulig å opprette, endre, slette og se på database-objekter.

Siste generasjon PDA fra 3Com har fått navnet Palm III, men fortvil ikke hvis du har den eldre modellen PalmPilot. 3Com tilbyr deg nemlig et oppgraderingssett som du kan lese mer om i artikkelen som er referert nedenfor.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.