Paint Shop Pro 6 kommer snart

Vi har sett på en beta av versjon 6 av det populære bildebehandlingsprogrammet Paint Shop Pro, og har funnet mange spennende og nyttige nyheter.

Paint Shop Pro 6 kommer snart

  1. Slik fungerer vektorgrafikk

Paint Shop Pro har gjennom flere år vært en av de største suksessene blant sharewareprogrammer, og har blitt et av de mest brukte bildebehandlingsprogrammene for PC.

Men nå er det egentlig snakk om to programmer: Paint Shop Pro 6 (naturligvis) og Animation Shop 2, som brukes for å lage GIF-animasjoner. Mens disse tidligere har vært selvstendige programmer, har de nå blitt godt integrert, og det er lett å sende bilder frem og tilbake mellom dem.

Brukergrensesnittet er i hovedsak det samme som før, og de fleste funksjoner er også uforandret fra forrige versjon. Men det er kommet en rekke nye funksjoner som både nybegynnere og mer erfarne brukere vil sette pris på.

Større fleksibilitet med vektorgrafikk

Det som kanskje er den største nyheten, er at du nå får kan arbeide med vektorgrafikk. Funksjonaliteten minner en del om CorelDRAW 9 og Freehand, men byr naturlig nok på langt færre muligheter.

Med vektorgrafikken i Paint Shop Pro kan du rotere, skalere, redigere enkeltpunkter på bezierkurver, og justere mange egenskaper for linjer og fyll. Men vi oppdaget at vektorgrafikk som kopieres dessverre omdannes til punktgrafikk, noe som klart begrenser mulighetene.

Tekst kan også lages som vektorgrafikk, noe som betyr at du kan trekke og dra i tekst slik som du ønsker for å få riktig størrelse og utseende, men det er ingen muligheter for å endre på enkeltpunkter i bokstavene. En annen ny mulighet med tekst, er at du nå kan legge den langs for eksempel kurver.

Bedre lagdeling

Paint Shop Pro 6 utvider mulighetene du har når du arbeider med lag (eng. layers), ved at du får mulighet til å legge inn for eksempel filtre for fargejustering som egne lag.

En annen nyhet, er at Paint Shop Pro nå automatisk oppretter et nytt lag hvis du for eksempel lager vektorgrafikk, mens du i versjon 5 selv måtte opprette alle lagene selv.

Mange spennende nyheter

I tillegg til bedre lagdeling og muligheter for vektorgrafikk, tilbyr versjon 6 en rekke andre nyheter. Du får f.eks. hele 26 nye filtre for punktgrafikk. Disse filtrene kan i de fleste tilfellene fininnstilles i egne dialogbokser.

Paint Shop Pro 6 har også bedre eksportmuligheter for JPG og GIF, slik at det skal blir lettere å optimalisere grafikk til bruk på webben. Men du har fortsatt færre muligheter enn hva du får i programmer som for eksempel Fireworks 2 og GIF Wizard. Her er det ingen innebygget intelligens som foreslår den beste optimaliseringen, og det er heller ingen muligheter for å låse bestemte farger når du skal optimalisere for GIF.

Det er også kommet bedre støtte for direkte import fra digitale kameraer, og programmet håndterer nå de fleste modellene som har vært på det norske markedet i de siste årene.

Paint Shop Pro har også fått støtte for elektroniske vannmerker, men dette forutsetter at du benytter deg av en betalingstjeneste hos Digimarc som koster ca. 4.000 kroner per år.


Paint Shop Pro 5 hadde svært gode angrefunksjoner, og versjon 6 har nå i tillegg fått et eget historievindu som gir svært god oversikt over endringene du har gjort for hvert bilde.

Mange brukere av Paint Shop Pro ble irritert da de oppdaget at versjon 5 automatisk foreslår å lagre alle dokumenter som PSP-filer. I versjon 6 er dette bedret, slik at du nå har muligheten til å stille programmet til automatisk å foreslå JPG som format ved lagring. Men vær oppmerksom på at du da mister viktige egenskaper i filen som f.eks. lagdelingen.

Funksjonen som lar deg høyreklikke på fargemenyen for å få en egen liste over de siste benyttede fargene, kommer også til å glede mange – det blir omtrent som å ha ditt eget lille malerskrin åpent og tilgjengelig.

Miniatyrvisningen av bilder på harddisken har nå fått flere funksjoner. Viktigst er at det kommer opp et eget informasjonsvindu for det bildet som du plasserer musen over, som forteller om formater og filstørrelser.

Nytt i Animation Shop 2

Utover integrasjonen mellom Animation Shop og Paint Shop Pro, er det nok "Banner Wizard" som er den viktigste nyvinningen i Animation Shop. Banner Wizard lager bannere med teksteffekter uten at du behøver å åpne noe grafikkprogram. Banner Wizard minner en del om Macromedia Headline Studio, men byr på færre muligheter.

Animation Shop har blitt ganske kraftig opprustet, og har bl.a. fått et godt sett med nye effekter for å skape glidende overganger mellom to bilder. Dessuten har programmet fått nye tegneverktøy, men disse virker slik at du bare kan tegne på én rute om gangen.

En annen nyttig funksjon i Animation Shop 2, er et verktøy som plasserer objekter på samme sted gjennom hele animasjonen. Dessuten har du i denne nye versjonen fått større kontroll over filstørrelsen ved at du enkelt kan redusere antallet ruter i animasjoner.

Du kan eksportere og importere i filmformater, slik som AVI. Kanskje det ikke er så veldig interessant å eksportere til AVI (bortsett fra å lage effekter til filmer som skal brukes for CD-ROM), men import av AVI-filmer gir deg mulighet til å omforme tunge filmer til for eksempel korte og komprimerte GIF-animasjoner.

Den nyheten vi virkelig hadde håpet på, nemlig innføring av layers, kom ikke. Dette betyr at selv med kombinasjonen Paint Shop Pro 6 og Animation Shop 2, vil det fortsatt være ganske krevende å utvikle avanserte GIF-animasjoner.

Konklusjon

Paint Shop Pro 6 er en kraftpakke av et grafikkprogram, og vi tror at enda flere brukere kommer til å oppdage at det er et av de beste verktøyene som finnes for å lage grafikk. Særlig på web.

Nyhetene som kommer med versjon 6 er meget interessante og nyttige, og det vil derfor være fornuftig å oppgradere når den endelige versjonen kommer. Med innføringen av enkel vektorgrafikk, vil programmet også bli atskillig mer aktuelt for nye brukere med middels avanserte behov.

Det lover også godt at betaversjonen er stabil, og all funksjonalitet synes allerede å være på plass.

Versjon 6 kommer på markedet rundt september, og kommer til å koste ca. 100 amerikanske dollar (ca. 790 kroner).

Her kan du laste ned betaversjonen (12 MB), og teste ut gratis, men vi gjør oppmerksom på at betaversjoner kan være risikable å installere.