På tide med Blu-ray på PC-en?

Blu-ray har ikke overtatt for DVD i PC-ene, du må ordne det selv.

Den gang man gikk over fra disketter til CD-plater i PC-ene var det et stort framskritt. Installasjon av store programmer krevde ikke lenger at du satt med en bunke på 20 disketter som måtte mates inn og ut i en langtekkelig prosess.

Da egen brenning av CD ble mulig, og etter hvert både praktisk og billig, hadde vi også en praktisk for å dele og arkivere plasskrevende data.

Overgang til DVD-platen gikk helt naturlig, prisene falt ganske raskt etter introduksjonen, og brenning kom på plass mye raskere og enklere enn i CD-ens barndom.

Men hva skjedde med BD (også kjent som Blu-ray Disk)?

Det er ikke noen selvfølge at det sitter en BD-leser eller brenner i en PC du kjøper i dag, verken bærbar eller stasjonær. Det er heller ikke alltid mulig å velge BD som alternativ når du velger egentilpassede løsninger, selv hos en stor leverandør som Dell.

Man bærbare fra Asus, Acer, Fujitsu og HP kan du få med inten BD-leser, helt nede fra 5 995 kroner.

Interne BD-brennere finnes for bærbare, men det er svært sjelden å finne dette i noen maskiner. Vi har sett en brenner tilgjengelig for i underkant av 2 995 kroner, men på bærbare er det ikke alltid bare å bytte ut den optiske stasjonen. Den skal jo også ha en ytre del som passer inn i "karosseriet".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten er prisen såpass høy at intern BD-brenner for bærbare blir et rent nisjeprodukt.

Men for stasjonære PC-er er det en smal sak å montere en BD-leser eller brenner. Men hva finnes og hva koster det?

BD-lesere har blitt billige

Lesere for BD som bare er lesere, får du nå til i overkant av 600 kroner. Dette er praktisk når du allerede har en DVD-brenner, siden alle BD-lesere også leser alle andre optiske formater. Da kan du kopiere DVD og CD direkte med de to enhetene.

De billigste BD-leserne leveres som regel uten programvare. Du får også levert med avspillingsprogram når du legger i noen hundrelapper.

Men det finnes også BD-lesere som samtidig er brennere for CD og DVD. Det er praktisk i små stajonære maskiner, som f.eks. stuePC-er. Da må du også opp noen hundrelapper i pris, og noe mer hvis du skal ha med en komplett programvare både for brenning og for å se Blu-ray film.

Les om da vi installerte Blu-ray leser i stuePC-en

BD-brennere er fremdeles dyre

Prisene på BD-brennere ligger fremdels over grensen for spontane kjekt-å-ha kjøp. Du må opp i litt over 1500 kroner for en intern brenner i standard 5,25-tommers utførelser. Da følger enkel programvare med.

Skal du ha en ekstern BD-brenner finnes disse med USB-tilkobling fra drøyt 1800 kroner.

Hva med platene?

En enkelt BD-R 25 GB plate koster i dag ca 45 kroner, mens en DL utgave (Dual Layer) på 50 GB koster 165 kroner.

Kjøper du flere får du 25 stk for 1199 på spindel

Overskrivbare BD-RE 25 GB plater får du fra ca 75 kroner.

Hva med programvare?

Programvare for avspilling av Blu-ray filmer finnes det et lite utvalg av, mest utbredt er vel PoverDVD. Her får du en utmerket løsning, vi har testet versjon 9:

Test av Cybelink PowerDVD9

Finnes det alternativer?

Siden Blu-ray i PC-er ikke har blitt standard tyder dette på at det finnes gode alternativer. Vi skrev i 2007 en artikkel om hvorfor du ikke trenger Blu-ray brenner, og sammenlignet med prisene på harddisker. Siden den gang har prisene på BD-brennere falt dramatisk, og det samme med prisene på platene. Men det har også prisene og kapasiteten på harddisker.

Dessuten har vi minneplugger på opptil 32 GB som koster i overkant av 600 kroner og 16 GB til under 300.

Les vår artikkel om dårlig salg av Blu-ray brennere

Blu-ray faller derfor mellom to stoler som lagringsmedium for private brukere. De færreste av oss produserer så store datamengder at det kreves Blu-ray for å sende det videre. I stedet sender eller mottar vi det vi trenger over nett.

Skal vi ta sikkerhetskopier av hele PC-en kjøper vi heller en ekstra harddisk.

For lagring i hjemmet og visning på TV lagrer vi heller på NAS eller en hus-server, og bruker en nettverksbasert avspiller, spillkonsoll eller stue-PC til å vise film.

Dessuten er det noen av oss som har kastet ut stue-PCen, kjøpt frittstående Blu-ray spiller til rundt tusenlappen og heller bruker pengene på å gå på kino med familie og venner :-)

(Artikkelen er basert på priser og vareutvalg hos Multicom, Komplett, Netshop og PS pr februar 2010.)