På tide med 64-bits Windows?

De fleste utgavene av Windows 7 kommer i både 32- og 64-bit versjon. Men hva er egentlig forskjellen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Windows 7 vil nok bli det operativsystemet som setter fart i overgangen til 64-bit prosessering for vanlige folk. Hva som derimot kanskje ikke er like glassklart hos alle er hva 64-bit egentlig vil si, og hva det betyr for operativsystemet ditt.

Les også: Windows 7 slippes 22. oktober

Bit og byte

For at alle skal henge med er det viktig å begynne med det grunnleggende, og da går vi likegodt rett ned og ser på hva en bit og en byte er. Vi har også en eldre artikkel om akkurat dette emnet, men skal gi deg en forkortet utgave her.

Bit er en forkortelse for binary digit, altså et "tall" som kan ha to verdier. Disse beskrives vanligvis som 0/1, av/på eller sant/usant (true/false). En bit har altså kun to tilstander, noe som kanskje ikke er så imponerende, men det er faktisk på dette nivået en datamaskin virker. Alene gjør en bit en dårlig datamaskin, først når du får flere bits samlet blir det litt fart på sakene.

image: På tide med 64-bits Windows?

Mens en bit kan ha to tilstander (1 og 0), vil nemlig to bits ha fire (00, 01, 10, 11), tre bits ha åtte (000, 001, 010, 011, 100, 110, 101, 111) og så videre. Slik går ting fort oppover. Åtte bit (en såkalt oktett) kalles tradisjonelt en byte og gir oss 28, altså 256 (0-255) kombinasjoner av nuller og enere. Det er derfor ingen tilfeldighet at IP-adresser ikke går høyere enn 255, eller at fart oppgitt i bit per sekund må deles på 8 for å få antall byte. (For eksempel er 10 megabit/s det samme som (10/8) 1,25 megabyte/s.)

Men hva har egentlig dette med operativsystemer å gjøre?

32-bit vs. 64-bit

Enere og nuller er altså grunnstenene i en datamaskin, og når en prosessor jobber er det også strenger av enere og nuller den vil bruke. Mens byte fremdeles brukes i lagringsøyemed, kan en prosessor behandle langt flere kombinasjoner enn 256. Ved å la prosessoren arbeide med hele 32 bit, snakker vi om nesten 4,3 milliarder kombinasjoner.

Dette setter grensen på hvor store heltall prosessoren kan jobbe med, men noe annet som også blir begrenset her er mengden RAM. Hver byte i minnet har sin egen adresse representert av et slikt heltall. Siden 32 bit ikke gir oss flere kombinasjoner, betyr det at datamaskinen ganske enkelt ikke kan bruke mer enn 4 GB minne. Og selv det er i mange tilfeller vanskelig i praksis...

At vi må passere 32 bits er altså noe som ikke er til å unngå. Taket på 4 GB virket latterlig stort en gang, men nå er det slett ikke lenger uvanlig at datamaskiner er utstyrt med dette - og at behovet er der - selv for privatpersoner. Og som du sikkert kjenner til; mer minne kan i mange tilfeller føre til at du får en mer responsiv maskin som kan håndtere mange tunge programmer samtidig, uten at det høres ut som om harddisken er i ferd med å eksplodere.

For større servere har dette lenge vært nødvendig - så der har markedet for lengst gått over til 64-bit (eller mer) prosessering.

64-bit OS - hva må til?

Som du altså forstår trenger vi en 64-bit prosessor, og slike har faktisk også vært i handelen i flere år. Allerede i 2003 slapp AMD den første 64-bit prosessoren for privatmarkedet. Men vi trenger en ting til: et 64-bit (x64) operativsystem. Mens Linux-brukere innen kort etter lanseringen av Athlon64 kunne leke seg med 64-bit programvare, drøyet det halvannet år før Microsoft fikk på beina Windows XP Professional x64 Edition, en 64-bit utgave av Windows XP (som tilfeldigvis også var like lang tid som Intel trengte for å lansere sine første 64-bit prosessorer).

Likevel ble Athlon 64 fort populær, siden den også fungerte glimrende med 32-bit OS og applikasjoner. I tillegg til AMD har også Intel servert 64-bit prosessorer lenge nå, blant annet den populære Core 2 Duo-familien. Så de fleste sitter på en 64-bit prosessor i dag - selv om de færreste kjører et 64-bit operativsystem.

Men selv med et 64-bit OS og 64-bit prosessor er vi ennå ikke i mål. For at datamaskinen skal nyte godt av muligheten til å bruke de 32 ekstra bitsene trenger vi også 64-bit programvare, noe som fortsatt ikke er veldig vanlig. Tross alt sitter jo de fleste på et 32-bit OS, og de kan naturlig nok ikke benytte seg av noe som er lagd for en 64-bit plattform.

Omvendt går det heldigvis i de fleste tilfeller bra; mange 32-bit applikasjoner fungerer fint på 64-bit Windows, siden det bruker noe som kalles WoW64 (Windows on Windows 64-bit) for å kjøre 32-bit programvare. Men dette fungerer ikke med drivere. Alle drivere må altså skrives spesielt for 64-bit, og her er det ikke alle maskinvareprodusenter som er flinke nok.

64-bit Windows 7 - noe for deg?

Windows 95 var den første windowsversjonenmyntet på hjemmemarkedet som kjørte 32-bits kode.
Windows 95 var den første windowsversjonenmyntet på hjemmemarkedet som kjørte 32-bits kode. Vis mer


Det er altså både fordeler og ulemper ved et 64-bit OS, og kanskje spesielt når det gjelder Windows. I forhold til 32-bit-versjonen vil Windows 7 x64 gi deg noe dårligere kompatibilitet med programmer, i hvert fall i starten. WoW64 er ikke perfekt og støtter dessuten ikke 16-bit programvare. Rene 16-bit applikasjoner er selvfølgelig sjelden kost i 2009, men det henger fremdeles litt kode igjen i noen installasjonsveivisere.

64-bit drivere - eller altså mangel på sådanne - har vært en annen ulempe i tiden med Vista og XP. I tillegg vil ikke Windows x64 akseptere usignerte drivere - altså må de først godkjennes av Microsoft, noe som både tar tid og koster penger for utviklerne. 32-bit-versjoner av operativsystemet har ikke denne begrensningen.

Til gjengjeld betyr dette at Windows 7 x64 ikke vil få samme muligheten til å krasje på grunn av dårlige drivere.

Ytelsesmessig er det ikke så mye å hente på å gå over til x64. 64-bit gir ikke dobbel ytelse. Kun ved tunge 64-bit applikasjoner som krever kalkulasjoner av store tall vil du se forskjeller i første omgang.

Mer minne, takk

Det beste argumentet for å bruke et 64-bit OS akkurat nå må være bortfallet av maksgrensen på 4 GB RAM. I skrivende stund er 4 GB mer enn nok for de fleste av oss, men med økende krav og mer komplekse spill og programmer i tiden fremover kan dette bildet forandres radikalt.

Selv om det pr i dag kan virke å være flere ulemper enn fordeler for den jevne Windows-bruker å kjøre x64, er det klart at en jevn strøm av brukere over de neste årene vil migrere fra 32- til 64-bit, spesielt når drivere og programvare her modnet for den nye plattformen.

Og for deg som kjøper Windows 7 i butikkhyllene er det greit å vite at du slipper å stå i butikken og velge. Hver boks inneholder nemlig både 32- og 64-bit versjonen av operativsystemet.

Les også: Velg riktig Windows 7-utgave

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!