Lag kopier av videoopptakene dine, legg dem på en nettskytjeneste, og stream dem til PC-er, nettbrett og mobiler. Her er en god gratisløsning. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Lag kopier av videoopptakene dine, legg dem på en nettskytjeneste, og stream dem til PC-er, nettbrett og mobiler. Her er en god gratisløsning. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

På tide å krympe videoene

Spar plass uten å miste kvaliteten.

Undertegnede har mer enn 100 GB med private videoopptak liggende på PC-en. Jeg har også sikkerhetskopiert filene til både ekstern harddisk og til optiske Blu-ray-plater, men mangler det viktigste: Tilgjengelighet når jeg ikke befinner meg ved PC-en min.

Hvis jeg ønsker å dele noen klipp med andre, eller bare har mobiltelefonen tilgjengelig, er den beste løsningen i 2012 å ha kopier også i nettskyen.

Det finnes en rekke forskjellige lagringsløsninger på nett, som byr på enkel tilgang, uansett hvor du er eller hvilken enhet du sitter med i hånden. Se oversikt nederst i denne artikkelen.

Bør krympes betraktelig

Problemet er bare at 100 GB er svært mye data. Ikke bare er det kostbart å lagre så mye hos de fleste aktørene, det er også tidkrevende å overføre - og streaming til for eksempel mobiltelefonen av videofiler med høy bitrate er som regel bare å glemme. I mitt tilfelle opptar videoopptakene for eksempel rundt 4 GB pr time.

Løsningen blir da å lage komprimerte kopier av videofilene, og et av de aller beste verktøyene i så måte er VidCoder. Ikke bare går konvertering mellom forskjellige videoformater raskt, kvaliteten er som regel så god at det er vanskelig å skille kopien fra originalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkel prosess, meget bra resultat

VidCoder er basert på et annet videokonverteringsverktøy som kanskje er bedre kjent for de fleste; Handbrake. Dette er et verktøy basert på åpen kildekode, som byr på et svært omfattende utvalg av funksjoner og mulighet for skreddersøm av formater, bitrate, filtre osv. VidCoder har de samme mulighetene, men framstår som enklere i formen enn opphavet - og egner seg derfor fint for deg som bare ønsker å få jobben gjort - uten for mye dilldall.

For standardinnstillingene gir som regel svært godt resultat. Kopiene holder samme oppløsning som originalene, og ender opp i MP4-format (H.264). Det betyr at filene kan spilles av på nær sagt alt av AV-utstyr, fra Windows Media Player til spillkonsoller, TV-er, mediespiller, mobiler og nyere DVD- og Blu-ray-spillere.

Slik gjør du det

Hele prosessen er enkel: Du drar bare drar videofilene du ønsker å konvertere til Queue-vinduet i programmet, og velger en destinasjon (altså hvor kopiene skal ligge. Du kan også legge til hele mapper:

På tide å krympe videoene


Hvis du ønsker å skreddersy resultatet, gjør du det via Settings-knappen:

På tide å krympe videoene


Men vi har som sagt gode erfaringer med å bruke standardinnstillingene.

Merk også at du kan forhåndsvise resultatet ved å trykke på Preview-knappen. Det krever imidlertid at du har videospilleren VLC installert, og at du drar videofilen du vil forhåndsvise til Source-feltet øverst. Du kan også spille av originalen ved siden av, slik at du kan se etter eventuelle forringelser i kvaliteten:

På tide å krympe videoene


Trykke Encode-knappen i hovedvinduet når du er klar, og len deg tilbake mens du venter på resultatet. Hvor kjapt det går, avhenger av kildematerialet og hvor kraftig PC du har til oppgaven. Vår tre år gamle PC er basert på AMD Phenom II 905e-prosessor, og et 20 minutters klipp tok 5 minutter å konvertere.

Her streamer vi en av videoene våre direkte fra Dropbox - via iPhone-klienten.
Her streamer vi en av videoene våre direkte fra Dropbox - via iPhone-klienten. Vis mer


En ting vi liker ved VidCoder er at ting foregår i forskjellige prosesser. Det betyr at du kan legge til flere eller slette filer i "køen", mens konverteringen foregår.

I vårt tilfelle hadde vi en rekke MPEG2-filer med en bitrate på rundt 8000 Kbps, som ble redusert til 1/5 i størrelse, uten særlig synlig tap i kvaliteten. Samlingen redusert fra 100 GB til rundt 20, altså - og fullt mulig å streame over brukbar nettforbindelse. Kopier av originalene har vi naturligvis også, men dem beholder vi lokalt.

Aktuelle nettsky-tjenester

Her er lenker til omtale av tre høyaktuelle nettskyløsninger der du kan lagre videoene, for enkel tilgang og deling:

Dropbox
SkyDrive
Google Disk

Har du andre forslag til programmer som kan brukes til formålet? Del dem med andre lesere i debatten under.