På jakt etter forfedre

Visste du at nesten alle landets kirkebøker er skannet og lagt ut på Internett? Vi har vært på jakt etter forfedre!

I snart 200 år har Arkivverket sørget for at privat og statlig arkivmateriale blir tatt vare på, og mange av de 174.000 hyllemetrene med arkivert materiale er å betrakte som nasjonale skatter. Derfor kalles ofte Arkivverket for nasjonens kollektive hukommelse. De eldste dokumentene er fra så tidlig som på 1100-tallet.

I dag består Arkivverket av Riksarkivet, åtte statsarkiver plassert rundt i landet, og Samisk arkiv. Arkivene er åpne for alle, og hvert år besøker mer enn 50.000 mennesker Arkivverket av forskjellige grunner. Mange av disse har et klart mål med besøket: slektsforskning.

Litt å bla i

Sentralt i en hver slektsforskers arbeid står slektsbøker og naturligvis kirkebøkene, og hos Riksarkivet finnes nærmere 11.000 kirkebøker med til sammen 1,85 millioner sider - og nesten alt er avfotografert og lagt på mikrofilm.

I november 2005 begynte Digitalarkivet, seksjonen i Arkivverket som jobber med "nye" medier, det møysommelige arbeidet med å digitalisere side for side fra mikrofilmene, for å gjøre det hele tilgjengelig og søkbart, og naturligvis gratis på Internett.

Det kan høres ut som en ekstrem jobb, men allerede nå ligger 9.259 av de 11.000 kirkebøkene tilgjengelig i digital form. Innen utgangen av 2007 forventer Digitalarkivet å være helt ferdige med jobben.

Det tok ikke lang tid før jeg fant min egen bestefar, ægtefødte Johannes Loftås, født 4. februar 1904, døbt 1. april 1904. I tillegg inneholder kirkebøkene ofte informasjon om konfirmasjoner, bryllup, barn født utenfor ekteskap (uekte barn), dødsfall og begravelser mm. De eldste kirkebøkene i arkivet er fra 1600-tallet, alt er naturligvis håndskrevet og er alt annet enn enkle å lese. De nyeste er fra 1940-tallet.
Det tok ikke lang tid før jeg fant min egen bestefar, ægtefødte Johannes Loftås, født 4. februar 1904, døbt 1. april 1904. I tillegg inneholder kirkebøkene ofte informasjon om konfirmasjoner, bryllup, barn født utenfor ekteskap (uekte barn), dødsfall og begravelser mm. De eldste kirkebøkene i arkivet er fra 1600-tallet, alt er naturligvis håndskrevet og er alt annet enn enkle å lese. De nyeste er fra 1940-tallet. Vis mer


Annet digitalisert materiale

Hos Digitalarkivet finner du dessuten også en rekke digitaliserte bøker og fotoalbum, for ikke å glemme søkbare databaser over folketellingene i 1801, 1865, 1875 og 1900.

Digitalarkivet finner du her.

Her er noen andre nyttige lenker for deg som ønsker å komme i gang med slektsforskning via nettet:

Slektsforskningssider hos SOL
DIS-Norge - møtested for slektsforskere
Søk etter personer (verden)

Artikkelen ble første gang publisert juni 2007

[Ugjyldig objekt (debatt)]