På beta-jakt

Såkalte betaversjoner av mange av de store kommersielle programmene finnes tilgjengelig for gratis testing. Det er ikke enkelt å få oversikten over det som til enhver tid eksisterer av betaprogrammer, men her får du noen tips.

Mange programutviklere lar brukere teste sine programmer før de slippes ut på markedet. I en god utviklingsprosess skal et program gjennom mange testfaser, og en vanlig definisjon av betaversjonen er at utvikleren nå mener programmet er ferdig som spesifisert. Nå er altså tiden inne til å luke ut de siste feilene.

Betaversjoner er som oftest gratis og kan derfor være en rimelig måte å skaffe seg nye programmer (men altså med feilene som måtte forekomme i et program som ennå ikke er lansert).

Det kan også være en måte å følge med i utviklingen og se hva som ligger i fremtiden, og sist, men ikke minst, gir det deg en mulighet til å være med å finjustere programmer ved å gi tilbakemeldinger til produsentene.

Corel er for eksempel på jakt etter testere til sin neste Corel WordPerfect Suite versjon 9 eller til versjon 9 av selve grunnsteinen til Corel, nemlig CorelDraw. Novell har også mange betaversjoner lagt ut på sin webside, som du gratis kan laste ned, slik som NetWare 5 og ManageWise 2.6.

Også storebror Gates har sin Microsoft SDK for Java for Windows CE ute for testing. Disse er nevnt for å gi deg en idé om hva som er tilgjengelig for betatesting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan finne frem

For programutviklerne er frigivelse av betaversjoner av fremtidige, kommersielle programmer en form for forsikring: Før et program eller en ny versjon av et program slippes ut på markedet i hard konkurranse med andre, er det viktig for programutviklerne at det på forhånd har vært testet hos så mange som mulig, slik at flest mulig feil er blitt oppdaget.

De fleste betaprogrammer ligger ut på Internett og kan lastes ned fra de respektive programutvikleres websider, som oftest en egen side med oversikt over tilgjengelige betaprogrammer. Det er imidlertid ikke alltid like lett å få oversikt over hva som måtte finnes tilgjengelig av betaprogrammer på nettet.

Et greit sted å begynne å søke etter betaprogrammer er hjemmesiden til Beta Galore. Siden drives av en privatperson i USA, og lister opp en rekke betaprogrammer med tilhørende lenker.

Programmene er systematisk inndelt for Windows, Macintosh, Java, Rhapsody og andre typer programmer. I tillegg finnes en liten liste med lenker til en del programutviklere som har programmer lagt ut til betatesting.

Flere innganger

Smartsite er et tilsvarende websted med en samlet oversikt over betaversjoner. Den krever imidlertid at du først registrerer deg før du får tilgang til sidens lenker. Registreringen er riktig nok gratis.

Av disse to er kanskje Beta Galore det beste valget, om ikke annet fordi du slipper å registrere deg. Samtidig er oversikten godt organisert, selv om siden nok kunne vært noe hyppigere oppdatert.

Hvis du er på jakt etter en spesiell programleverandør for å se om det finnes en betautgave av ditt yndlingsprogram, kan hjemmesiden til Steen's hard and software resources (http://www.geocities.com/SiliconValley/Network/9684/Resources.html) være et greit sted å begynne.

Her finnes blant annet en oversikt over de fleste større programleverandørers websteder, der du kan gå videre for å undersøke om selskapet har lagt ut betaversjoner av noen av sine programmer.

På egen risiko!

Betatesting er en morsom måte å følge med i utviklingen, og gir som nevnt anledning til å skaffe deg programmer som i kommersiell utgave kanskje vil koste flerfoldige tusen kroner.

På den annen side er det viktig å huske at formålet med betatesting nettopp er å finne feil, og at betaversjoner kan inneholde feil som krasjer PCen din eller totalt ødelegger oppsettet av operativsystemet. Kommer du i trøbbel på grunn av betaversjoner, får du neppe mye forståelse hos din dataleverandør.

Du bør med andre ord være erfaren nok til å kunne hamle opp med eventuelle problemer selv. Vær også oppmerksom på at betaversjoner ofte er tidsbegrenset, og derfor ikke kan brukes i all evighet – selv om du synes programmet er feilfritt nok til å ta det i bruk.