P4 satser på nettmusikk

Radiokanalen P4 har nå lansert flere radiostasjoner som sender non-stop musikk i nær CD-kvalitet over Internett.

P4.no var tidlig ute med å tilby streamet radio over Internett. Nylig lanserte kanalen fire nye nettradiostasjoner, alle med rent musikkinnhold, foreløpig kun avbrudt av sporadisk egenreklame.

Som vanlig henvender ikke P4 seg til de mest radikale lyttergruppene. De nye stasjonene har fått navnene P4 Hits, P4 Norsk, P4 Oldies og P4 Ballade.

Microsoft-format

Musikken streames i Windows Media 8-format, noe som betyr at du kan bruke for eksempel Windows Media Player som avspiller. Hvis du har Windows 98 eller nyere, behøver du mest sannsynlig ikke å installere noe spesielt for å motta signalene. Men hvis du ønsker, kan du laste ned P4 Desktop Radio, en avspiller som legger seg som en ekstra oppgavelinje øverst på skjermen, eller som et lite ikon i systemverktøylinjen. Gjennom den får du rask tilgang til de forskjellige P4-stasjonene, samt lenker til de seneste nyhetene på P4 sine nettsider. Navnet på sangen som spilles nå, samt neste sang, vises også.

P4 Desktop Radio legger seg som en egen startmeny øverst på skjermen, og gir deg blant annet informasjon om sangen som spilles akkurat nå, og sanger som kommer.
P4 Desktop Radio legger seg som en egen startmeny øverst på skjermen, og gir deg blant annet informasjon om sangen som spilles akkurat nå, og sanger som kommer. Vis mer

Avhengig av hvilken tilkobling du har til Internett, kan du velge mellom to forskjellige lydkvaliteter. Høyeste kvalitet er 48 kbps, noe som i Windows Media-kretser omtales som nær CD-kvalitet. Vi vil ikke ta stilling til denne påstanden, men nøyer oss med å si at når musikken mikses med viftesus fra PCen, og PC-høyttalerne er av den enkle sorten, holder det i massevis for oss.

NRK vil også være med

P4 er ikke alene om å tilby rene musikkstasjoner i Norge, NRK tilbyr streaming av radiostasjonen Alltid Klassisk, og på vårparten dukker også Alltid Jazz opp. I tillegg kan du lytte til musikkstasjonen mPetre, men her må du finne deg i både nyhetsavbrudd og prating innimellom.

NRK har benyttet seg av en løsning utviklet i Macromedia Flash, og du behøver kun støtte for Flash-animasjoner i nettleseren din for å lytte til stasjonene. Lydkvaliteten på NRK-sendingene er derimot ikke helt på høyde med P4-sendingene, og det er tilstrekkelig med 56 Kb modem/64 Kb ISDN for å kunne nyte musikken uten hakking.

Fortsatt ikke fornøyd?

Hvis du fortsatt ikke finner den musikken du vil lytte til, kan vi anbefale et besøk på Shoutcast sine nettsider. Her finner du oversikt over hundrevis av musikkstasjoner som kan nytes gratis for eksempel gjennom avspilleren WinAmp. Stasjonene kan sorteres på genre eller lydkvalitet, og flere av kanalene tilbyr lydkvaliteter som er så høy at du bør ha ADSL-tilkobling eller tilsvarende for å få glede av dem.

Lenker:
P4 Nettradio
NRK.no
Shoutcast.com