Overklokking i praksis - del 2

Vi har altså tatt for oss bakgrunn og teori i denne lille guidens første del, som anbefales dersom du ikke fikk med deg denne. Nå skal vi se på hvordan alt dette i praksis kan gi deg en raskere datamaskin.

Det er altså denne PCen vi skal overklokke. Foruten prosessoren (Core 2 Duo E4300) er også hovedkortet viktig - og Asus P5N-E SLI er en god medspiller i så henseende ettersom den har en rekke BIOS-egenskaper som hjelper med overklokkingen. Har du en annen datamaskin vil du ikke kunne følge denne guiden slavisk - i hovedtrekk vil det være det samme, men du vil kanskje ikke ha alle mulighetene (andre hovedkort vil ha en annen BIOS, med kanskje andre menyer og begreper) eller få andre resultater.

Overklokking i praksis - del 2


Enter the BIOS

Når du vanligvis starter opp maskinen kommer det et lite "bip" og det flyr en del tegn over skjermen før operativsystemet fyrer opp. Denne delen kalles POST (power-on self-test), og er hovedsaklig BIOS som blant annet sjekker minne, prosessor, gi et brukergrensesnitt og så videre. Et tips er å trykke Pause/Break på tastaturet hvis du ikke får med deg hva som står - det vil logisk nok "pause" videre oppstart til du trykker en tast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis skjermen til høyre irriterer kan du skru den av i BIOS. Se under Boot -> Boot Settings -> Full Screen Logo. Sett til Disabled.

Trykker du Delete under denne oppstartsprosedyren vil du komme inn i BIOS' enkle grensesnitt. Her navigerer du rundt med piltastene, trykker Enter for å velge og bruker Page Up og Page Down for å bla mellom valgene. Det er mye du kan gjøre om på i BIOS, men vi skal la det aller meste være. Lurer du på hva noen av disse kryptiske innstillingene gjør - utenom det vi tar for oss her - kan du lese hjelpeteksten, se i manualen til hovedkortet eller lete på Internett.

Overklokking i praksis - del 2


Før vi begynner å overklokke er det en fordel å gå til Advanced -> CPU Configuration og skru av Intel SpeedStep Technology. Dette er en funksjon som er lik den vi finner på bærbare - slik at når prosessoren ikke jobber for fullt skrur den ned hastigheten. Det betyr mindre litt strømforbruk og ergo mindre varmeutvikling, men i en PC med så god gjennomlufting som denne er det ikke store poenget. Vårt hovedagument i denne sammenhengen er at dette i tillegg kan skape trøbbel under overklokking - i det minste har det vært et problem før. Vi tar ingen sjanser her og skrur denne av først som sist.

Overklokking i praksis - del 2


Det første vi skal prøve på er som vi gjorde i regnestykket på forrige side - gå fra 1,8 til 2,4 GHz. Da må vi inn i Advanced -> JumperFree Configuration. For mange år siden måtte vi forandre alle disse parameterne direkte på hovedkortet ved å bruke små jumpere - og de første hovedkortene som lot oss gjøre dette rett i BIOS var en liten revolusjon med et såkalt "jumperfritt" design, og navnet er beholdt på noen hovedkort. Uansett, det du må gjøre i denne menyen er å sette AI Tuning til Manual. Det gjør at du får tilgang til de underliggende menyene.

Overklokking i praksis - del 2
Overklokking i praksis - del 2


Det er litt av hvert vi kan forandre på i denne menyen men det er to ting vi skal konsentrere oss om. Først ser vi på FSB (front side bus) & Memory - altså systembussen og minnet. Disse kan med dette hovedkortet kjøres uavhengig av hverandre, noe som er en stor fordel når vi skal overklokke. Det mest effektive er riktignok å kjøre dette synkront (1:1), men så raskt minne er - i den grad det finnes for hvor langt vi skal overklokke - dyrt. Her må gå fra Auto til Unlinked. Minnefrekvensen på 667 lar vi stå, siden vi uansett ikke skal overklokke minnet i denne guiden.

Systembussen skal derimot opp fra 200 til 266 MHz. Siden den er såkalt "Quad-pumped" - altså at data sendes fire ganger per frekvens - er 200 oppgitt som 800 - som altså i praksis er megatransfers per sekund (MT/s). 266 blir da firedoblet (omtrent): og settes opp til 1066.

Etter å ha gjort disse forandringene trykker vi F10 - save and exit BIOS. Så er det bare å krysse fingrene og håpe PCen restarter normalt.

Hvis det ikke skjer - altså at skjermen forblir blank og vi ikke får noe "bip" kan det være en rekke feil, men det er trolig ikke noe litt mer strøm til prosessoren ikke vil rette på. Svenskeknappen (reset) på denne PCen vil få den til å restarte med standardverdiene, så det er ikke noe stress i forhold til en del andre hovedkort - som kan kreve reset av CMOS når dette skjer.

Overklokking i praksis - del 2


På nytt inne i BIOS gjør vi nok en forandring - gi litt mer strøm til prosessoren, som gjøres under JumperFree Config. -> Voltage Control. Også Auto kan brukes, men av og til vil vi bare ha litt mer enn "foreskrevet" for å si det sånn. Det er altså VCore som skal forandres på, og som nevnt i del en er det litt som er dagens ord. Å gå fra 1,32 til 1,35 volt burde gjøre susen her.

Verd å merke seg med en gang er at selv om to prosessorer er lagd på samme sted og med samme produksjonsteknikk betyr det ikke at de er helt like. Små forskjeller, så å si på molekylnivå, kan gi en forskjell på hvor godt en prosessor overklokker. I tillegg kommer andre faktorer som påvirker, spesielt RAM og hovedkort - til samme mange tusen deler som igjen har ørsmå forskjeller. Kort sagt: to systemer vil ikke oppføre seg helt likt - spesielt ikke når vi tøyer grensene med overklokking. Noen vil oppdage at sin overklokkede datamaskin er dønn stabil selv uten å gi prosessoren mer strøm, andre igjen vil oppdage at PCen ganske enkelt ikke vil overklokke like godt som naboens - selv med bedre kjøling og tilhørende voodoo. Det er ikke noe å ta på vei for, det er helt normalt. En annen ting er at prosessorer ofte trenger en innkjøringsperiode, og vil være enklere å overklokke etter noen uker eller måneder i drift.

Overklokking i praksis - del 2Det er dette vi er ute etter: prosessoren går på 2,40 GHz. De 1,8 gigahertzene som er oppgitt under "CPU Brand Name" er ikke den faktiske hastigheten.

Det at vi får PCen til å POSTe, altså komme så langt som på bildet over, betyr på langt nær at vi har en vellykket overklokk. Mange kommer vellykket inn i POST, men klarer ikke å laste inn operativsystemet. Og når operativsystemet er lastet inn klarer den kanskje ikke å kjøre prosessorkrevende programmer. Hvis så er tilfelle må du prøve deg frem med å gi mer juice (altså strøm) til prosessoren, men det er jo en grense for hva som er forsvarlig. Er du usikker kan du jo gjøre et søk på Internett og se hva andre har fått til. I vårt tilfelle var maskinen stabil på 2,4 GHz med 1,35 volt, men hvordan akkurat ditt oppsett vil oppføre seg vet du altså ikke 100% før du har prøvd. Forskjellig resultat fra det vi har fått her vil være helt normalt.

I del en av denne guiden nevnte vi at temperatur var viktig, så selv om moderne prosessorer, hovedkort og grafikkort setter ned farten eller skur seg helt av når temperaturen blir kritisk høy, kan det slite unødvendig på komponentene. Bruk derfor gjerne et program til å overvåke temperaturene, som SpeedFan eller CPUCool. Så spør du deg selvfølgelig om hva som er for høy temperatur. Det varierer selvfølgelig, men i det minste for Core-prosessorene vil vi helst holde oss under 60 grader.

Blåskjerm - Blue Screen of Death
Blåskjerm - Blue Screen of Death Vis mer


Et annet greit program du anbefales å laste ned er CPU-Z, som blant annet lar deg sanntidssjekke prosessor-, minne- og systembusshastighet i Windows.

Når du har fått alt til å fungere er det bare et punkt igjen - stabilitet. Det betyr at du må teste systemet. Benchmarkprogrammer, "torturtester" av prosessor, spilling av krevende spill - alt dette vil (forhåpentligvis) gi deg en indikasjon på om du har en stabil overklokking eller ikke. Hvis du skulle få the Blue Screen of Death, at PCen henger eller uforklarlig restarter, programmer som plutselig avslutter, unormale farger, tegn eller mønstre på skjermen eller andre uforklarlige PC-relaterte hendelser har du trolig problemer med overklokkingen. Ikke det at alle PCer som ikke er overklokket er 100% stabile heller, men men...

Løsningen kan være å overklokke mindre, eksperimentere med mer volt eller skaffe bedre kjøling. Eller du kan skru alt tilbake på auto og vite med deg selv at du i det minste har prøvd - og lært masse om datamaskinen din i samme slengen. :-)

Overklokking i praksis - del 2


Er datamaskinen din dønn stabil er det ingenting som hindrer deg i å gå lenger. Siden hovedkortet støtter det å kunne gå i enkelttrinn (ikke alle gjør det) kan vi plukke hvilken hastighet vi vil, men vi fortsatte derfor vår overklokking ved å øke systembussen ytterligere til 333 MHz - eller 1333 MT/s, som også er det høyeste dette hovedkortet er oppgitt til å støtte. Volten økte vi til 1,42 - og det var godt nok for vår PC. Det ideelle her er å gå trinnvis ned på volt til datamaskinen ikke lenger er stabil, og så gå et par trinn opp. Hvor høyt du må gå varierer altså, men over 1,5 volt med denne prosessoren er nok ikke akkurat ideelt.

Det at vi stoppet på 3,0 GHz betyr ikke at du må stoppe der, men tatt i betraktning at hovedkortet er passivt kjølt vil du nok i det minste sette en vifte rett på kjøleribbene - eller bytte til aktiv brikkesettkjøling - dersom du vil ta den helt ut og gå over 333 MHz.

Vi har selvfølgelig også sammelignet PCen på standard fart og overklokket. Resultatene kan du se på neste side ---->