Foto: Intel  Co.
Foto: Intel Co.Vis mer

Overklokking blir vanskeligere

Overklokking har vært veldig vanlig blant de iherdigste PC-entusiastene, og betyr i praksis at prosessoren kjøres på en høyere klokkefrekvens enn den er beregnet for. Intel bygger nå inn sperrer i prosessoren slik at dette blir vanskeligere.

Intel er ikke først og fremst ute etter hobby-fiklerne, men det er en stor mengde prosessor-grossister som merker om originale prosessorer til en høyere frekvens. Dette er ulovlig, og Intel har en mengde advokater som jakter på synderne.

LES OGSÅ:

Din egen prosessor er derimot din eiendom, og du kan gjøre hva du vil med den så lenge du ikke bryr deg om at garantien faller bort.

Grunnen til at overklokking i det hele tatt virker, skyldes at Intel har så god kvalitet på produksjonen at de aller fleste prosessorene tåler den høyeste frekvensen. For at Intel fortsatt skal kunne selge prosessorer med lavere hastighet, merker de en del prosessorer med lavere hastighet enn de tåler. Den heldige bruker kan da sette opp hastigheten på prosessoren med en enkel innstilling på hovedkortet eller i BIOS.

Hva er det som bestemmer hastigheten på prosessoren?

En prosessor har forskjellig intern og ekstern frekvens. Den interne frekvensen er en funksjon av den eksterne og en multiplikator. En Pentium II 333 har en ekstern frekvens på 66,6 MHz og en multiplikator på 5,0X (5x66,6=333). Tilsvarende for en Pentium II 350 blir 100 MHz buss og 3,5X multiplikator.

Multiplikatoren blir sperret

Den vanligste form for overklokking er å sette multiplikatoren ett hakk opp. Multiplikatoren har lenge vært styrt fra hovedkortet, men Intel hardkoder nå multiplikatoren på selve prosessor-modulen. Det Intel ikke kan gjøre noe med, er den eksterne frekvensen. Det er denne som nå vekker overklokkernes interesse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pentium-prosessorene benytter i øyeblikket to forskjellige eksterne frekvenser. Den ene er 66 og den andre er 100 MHz. Noen hovedkort styrer dette med en bryterinnstilling, men de aller fleste stiller seg inn automatisk via et signal fra prosessoren. Heldigvis er det mulig å lure disse hovedkortene ved å dekke til pinne B21 på prosessoren med en tape-bit eller lignende.

Det er ikke første gang Intel har levert prosessorer med fast multiplikator. Før Pentium-prosessoren, hadde både i486DX2, i486SX2 og i486DX4 dette. Intel introduserte variabel multiplikator for enkelthets skyld, men har nå kommet til at det ikke lenger er verdt bryet.

Celeron 300A er populær blant overklokkerne.

Denne helt nye prosessoren gir meget god ytelse til en lav pris. Tenk om du kunne kjøre den på hele 450 MHz? Det er det faktisk mange som gjør. Siden Celeron 300A har en multiplikator på 4,5, vil den kjøre på hele 450 MHz hvis du lurer hovedkortet til å kjøre den på 100 MHz. Hvis det hadde vært mulig å endre multiplikatoren nedover, hadde kanskje 400 MHz vært tryggere, men det har jo Intel sperret. Celeron 333 er ikke like populær, siden det er lettere å få 300A til å gå på 450 MHz enn det er å få 333 til å gå på 500.

For å gjøre dette, trenger du minnemoduler på 100 MHz av meget god kvalitet. I tillegg trenger du en god vifte som kjøler prosessoren ekstra godt.

Celeron-prosessorene er også sperret mot å fungere i en dual-prosessor konfigurasjon, men ivrige overklokkere har funnet ut hvordan de skal oppheve sperren. Alt du trenger er å borre et tynt hull i modulen, og deretter lodde på en mikroskopisk ledning. Her bør du virkelig vite hva du gjør, men 2 x 450 MHz høres vel ganske fristende ut?

Konklusjonen er at overklokking har blitt vanskeligere, men ikke umulig. Vi er alle tjent med at de som forfalsker prosessorer bør stoppes, men hobby-fiklerne bør ikke bli skadelidende av den grunn.