Overklokking av grafikkort


Av: André Kristoffer Dahl

Skjermkortet er den komponenten i datamaskinen som har ansvaret for alt som vises på skjermen. Skjermkortets grafikkprosessor (GPU) har en bestemt klokkefrekvens den kjører på, det samme gjelder grafikkortets minne. I dag er det vanlig med klokkefrekvenser fra 300/600 MHz (GPU/minne) for budsjettklassen opp til 700/1800 MHz (GPU/minne) for entusiastklassen.

Ved å øke klokkefrekvensen i grafikkprosessoren kan vi la skjermkortet behandle informasjon raskere, og du øker antall bilder i sekundet - FPS (Frames Per Second). Dermed skal spillene gå glattere. På samme måte kan vi øke klokkefrekvensen til skjermkortets minne, og dermed la det arbeide raskere.

Til dette finnes det en rekke programmer – mange skjermkort leveres faktisk med egen programvare til dette. I vårt eksempel har vi brukt Club3D GeForce 6800 med programmet Rivatuner.

Overklokking av grafikkort


Vårt skjermkort begynner å dra på årene, og har derfor problemer med å kjøre nyere spill med god grafikk. Som standard har dette kortet frekvenser på 325/700 MHz (GPU/minne). For å øke klokkefrekvensene i Rivatuner finner du ”Driver Settings” og klikker ”Customize…”. Trykk deretter på ikonet av et skjermkort. Ved hjelp av glidebryterne vi nå ser kan vi enkelt sette opp disse frekvensene. Deretter klikker du ”test”. Går testen bra kan du forsøke å spille et 3D-spill som krever høy grafikkytelse. Du skal nå se en markant økning i antall FPS, avhengig av hvor mye du har overklokket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan du prøve deg frem – hvor høye klokkefrekvenser kan du ha før systemet ditt blir ustabilt? Øk frekvensene med rundt fem og fem megahertz til du finner smertepunktet. Deretter setter du ned frekvensene en smule, slik at du får maksimal ytelse. Følg imidlertid godt med på temperaturmålingene, husk at for høye temperaturer kan være skadelige for komponentene (se avsnittet om kjøling).

For vår del klarte vi å bruke frekvensene 403/866 MHz (GPU/minne), altså en økning på 78/166 MHz. Dette gav en betydelig økning i antall FPS i spill som Battlefield 2 og Doom 3. Temperaturene nådde til 55-60 grader ved en skikkelig stresstest, noe som er et greit sted å ligge.

Til slutt: testing -->