<strong><B>SKAL TA UT SØPLA</B>:</strong> Både Google og Microsoft sine eposttjenester har innebygd spamfilter. Men det er stor forskjell på hvor effektive de er. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SKAL TA UT SØPLA: Både Google og Microsoft sine eposttjenester har innebygd spamfilter. Men det er stor forskjell på hvor effektive de er. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Outlook mot Gmail: Hvem er best mot spam?

Vi har satt de to gratis eposttjenestene på ordentlig prøve, og vinneren er soleklar.

Publisert
Sist oppdatert

En av de eldste tjenestene på internett er fortsatt blant de mest brukte, men også blant de desidert mest utrygge. Epost har vært, og er fortsatt, en svært effektiv kanal der hvem som helst kan seile under falsk flagg og massedistribuere lenker og filer som leder til virus, utpressing og andre uhumskheter.

LES OGSÅ: Ny svindel-epost fra «Skatteetaten»

Det siste er såkalt ransomware, der du risikerer at alle filene på datamaskinen blir kryptert, og du må betale løsepenger for å få dem dekryptert.

En god eposttjenester kan i mange tilfeller luke bort de største farene, men slett ikke alltid. Det kan dessuten være stor forskjell fra tjeneste til tjeneste - selv mellom de to største web-baserte eposttjenesten, henholdsvis fra Microsoft og Google. Det viser vår test.

Inneholdt spam og virus

I ett døgn videresendte vi automatisk samtlige eposter som ble mottatt på en Dinside-adresse, til én Outlook.com-adresse (Microsoft) og én Gmail.com-adresse (Google). Totalt ble det videresendt 57 meldinger, hvorav 42 kunne kategoriseres som masseutsendt spam. Minst 16 av dem inneholdt et virus eller annen skadevare.

Samtlige 57 meldinger ble mottatt på Gmail-kontoen, mens kun 54 ble mottatt på Outlook-kontoen. Tre meldinger ble nemlig avvist av sistnevnte: To var varsler fra Twitter, den tredje var en melding som inneholdt formateringer som Outlook-serveren ikke skjønte noe av. I alle tre tilfellene ble det sendt en feilmelding til Dinside-adressen. Uansett inneholdt ingen av de tre informasjon av særlig verdi.

Google luket bort all skadevare

Innboksen i Gmail inneholdt til slutt 18 nye meldinger, noe som betyr at 39 ble luket ut og havnet i Søppelpost-mappen. Blant de 18 var det fortsatt tre som kunne kategoriseres som spam, ingen av dem inneholdt virus eller annen skadevare:

Outlook mot Gmail: Hvem er best mot spam?


Når det gjelder Outlook, var situasjonen en annen. Der havnet hele 30 meldinger i innboksen, og 24 i Søppelpost-mappen. Blant de 30 som ble godkjent, fant vi hele 20 som kunne kategoriseres som spam:

Outlook mot Gmail: Hvem er best mot spam?


Og enda verre: Flere av dem inneholdt vedlegg med skadevare:

Outlook mot Gmail: Hvem er best mot spam?


Da vi prøvde å åpne ett av dem, fikk vi heldigvis en advarsel, og vedlegget ble deretter fjernet fra meldingen:

Outlook mot Gmail: Hvem er best mot spam?


Denne gangen ble vi altså reddet av webklienten, men meldingen burde absolutt blitt luket bort idet den ble mottatt. For hva hadde skjedd om vi hadde lastet ned meldingene gjennom et epostprogram på PC-en? Vi prøvde - og da var det ingenting som hindret oss i å åpne vedleggene:

<strong><B>SKUMLE FILER:</strong></B> Uten et oppdatert sikkerhetsprogram på PC-en, hadde vi risikert store problemer dersom vi hadde kjørt ett av javascriptene i denne ZIP-filen.
SKUMLE FILER: Uten et oppdatert sikkerhetsprogram på PC-en, hadde vi risikert store problemer dersom vi hadde kjørt ett av javascriptene i denne ZIP-filen. Vis mer


Begge slettet ekte meldinger

Det viste seg videre at både Gmail og Outlook hadde fjernet meldinger som skulle ha havnet i innboksen. Gmail hadde riktignok kun fjernet én legitim melding:

Outlook mot Gmail: Hvem er best mot spam?


For Outlooks del havnet hele fem legitime meldinger i Søppelpost-mappen, samtidig med at meldinger med skadevare altså lå i Innboksen:

Outlook mot Gmail: Hvem er best mot spam?


Konklusjon

Ingen av verdens to mest brukte gratis eposttjenester er feilfrie når det kommer til å gjenkjenne og luke ut søppelpost, men vår test indikerer at Gmail er klart bedre enn Outlook på dette området.

OPPDATERT: Merk at både Google og Microsoft i tillegg kan filtrere epost basert på hvilke servere som ble benyttet til å distribuere epostene. Den delen har vi ikke testet.LES OGSÅ:
Nettadressene du bør holde deg unna
Få tilbake det gamle Gmail-meldingsvinduet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer