Ordboksamling 4.0 Engelsk, Tysk & Fransk

Kunnskapsforlaget har samlet sine klassiske blå ordbøker for engelsk, tysk og fransk på én CD. Hele pakken koster ikke mer enn 595 kroner, men vi synes Kunnskapsforlaget kunne vært flinkere med brukergrensesnittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Ordboksamling 4.0 Engelsk, Tysk & Fransk
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Kunnskapsforlaget har i løpet av det siste året fornyet sine produkter betraktelig. Grafikk og teknologi er ny, og anskaffer du deg flere av oppslagsverkene deres, vil du se at alle legges inn i samme kontrollpanel, kalt BOOKcase. BOOKcase benyttes for å holde orden på flere ordbøker, og gir deg samme søkefelt for alle.

LES OGSÅ:

Innhold og funksjoner

På denne ene CDen, kalt Ordboksamling 4.0, er det alt i alt seks ordbøker for tre språk: engelsk, tysk og fransk. Engelsk-norsk og norsk-engelsk omfatter ca. 50.000 ord, mens de tyske ordbøkene har ca. 44.000 ord hver og de franske har 40.000 ord. I tillegg kommer det en god del oversettelser av setninger samt en kjapp innføring i grammatikalske regler.

Ordbøkene er delt i to vinduer: et søkevindu og et vindu som viser en liten bit av den ordboken som er åpen. Når du søker i en av ordbøkene, får du en liste over sorterte treff. For å slå opp i selve ordboken, må du klikke på et av disse.

Ordboksamling 4.0 er også integrert med andre programmer. Du kan markere et ord i hvilket som helst program, det være seg nettleser eller tekstbehandler, og trykke på CTRL+9. Da åpner Ordboksamling 4.0 seg, og slår opp på akkurat dette ordet.

I bruk

Vi likte det gamle brukergrensesnittet for Kunnskapsforlagets digitale oppslagsverk bedre enn det nye. Det er nemlig slik at du ikke får noen viktige nye funksjoner, samtidig som alt går tregere.

Vi testet Ordboksamling 4.0 på to maskiner, en forholdsvis kraftig med 466 MHz med 128 MB internminne og en litt eldre med 333 MHz med 96 MB internminne. Det var merkbar forskjell i hastighet mellom dem, og på den svakeste av disse var ventetiden for flere operasjoner såpass lang at det gikk ut over brukergleden.

Men samtidig synes vi at søkemulighetene er av høy klasse. Med jokertegnene ? og * kan du utføre ganske avanserte søk. ? setter du inn for hver bokstav som du er usikker på, eller velger å ha åpen. * benyttes for deler av et ord med alt fra null til flere bokstaver. Hvis du søker på for eksempel *serv* får du treff på ord som deserve og servant, mens b?t gir treff på for eksempel but og bit, men ikke bandit.

Kvaliteten på innholdet er også bra, og det er rikelig med hjelpetekst og eksempler. Presentasjonen er svært oversiktlig, og det er lett å bla i ordbøkene. Det er dessuten fullt ut mulig å klikke på hvilket som helst ord og hoppe direkte til søkefeltet.

Muligheten for å slå opp i ordboka direkte fra et eksternt program fungerer greit, men bare hvis Bokskap er åpnet med riktig ordbok. Dette er etter vår mening en svakhet, for det er nemlig fullt mulig å søke gjennom flere ordbøker på jakt etter mulige treff.

Konklusjon

Det er mye positivt med denne ordboksamlingen, og har du en god maskin, er den både lett og behagelig i bruk. Ordbøkene er utmerkede, selv om Kunnskapsforlaget har konkurrenter som gir deg flere oppslagsord.

Prisen er det absolutt ingenting å utsette på. 595 kroner er ikke brutalt når det er snakk om hele seks ordbøker.