Ordboken som følger musen

Kunnskapsforlaget introduserer en helt ny måte å tenke ordbok på. Ved hjelp av den norskutviklede teknologien iFinger, dukker det opp norsk oversettelse når du fører musen over engelske internettsider. Uten at du behøver å klikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunnskapsforlaget har allerede flere års erfaring med å lage digitale ordbøker. En av de store utfordringene for Kunnskapsforlaget, og deres konkurrenter, har vært å gjøre det enklest mulig å bruke ordbøkene. For selv om ingen ordbøker vi har testet i vår sammenlignende test er vanskelige å bruke, skal det ofte ikke mange hindre til før de fleste av oss slutter å bruke dem.

Aktiv ordbok Engelsk-Norsk, som er det fulle navnet på produktet fra Kunnskapsforlaget, er siste tilvekst til samlingen av ulike ordbøker. Denne består av en standard ordbok for engelsk-norsk pluss den nye, norske teknologien iFinger. Det spennende som iFinger gjør er å slå direkte opp i ordboken når du fører musen din over enkeltord på engelskspråklige internettsider. Og den fanger i tillegg opp varianter av ett ord.

Uten at du klikker dukker det etter ca. ett sekund opp en liten, elegant dialogboks med oversettelse. Ventetiden skyldes ikke treghet i ordboken, men er der for å gi deg tid til å flytte musen før en unødig dialogboks dukker opp.

iFinger forutsetter at du benytter Microsoft Internet Explorer 4 eller høyere, men mangler du denne er ikke det noe stort problem. Internet Explorer 5 følger nemlig med på CDen.

For andre programmer, tilbyr iFinger en løsning som er grei, men ikke revolusjonerende. Du kan markere et ord og deretter trykke Ctrl+F11 for å slå opp i Aktiv ordbok.

Informasjonen du får oppgitt er presis, men ikke dyp. Dette anser vi som en stor fordel – komplette oversettelser er ikke det vi ønsker når vi sitter og leser en kjapp nyhetssak på Internett. Og skulle du ønske det, finnes det en "mer"-knapp for å slå opp i ordboken med full detaljrikdom.

Noen svakheter

Aktiv ordbok vil nok komme i oppgradert versjon om ikke så altfor lenge. Det er nemlig fortsatt noen svake punkter. En svakhet er at alle ord som inneholder bindestrek blir forstått som to ord, slik at for eksempel "e-mail" ikke støttes. Men en større svakhet er det at det ikke er støtte for amerikansk engelsk, slik at ord med litt avvikende skriveform fra britisk engelsk ikke blir forstått.

Dessuten burde Kunnskapsforlaget snart utvide antallet oppslagsord i sine Blå ordbøker (som benyttes her). For selv om 50.000 oppslagsord kan virke imponerende, er det langt under halvparten av hva du får hos for eksempel Clue. Og denne forskjellen er merkbar.

Billig!

Aktiv ordbok vil koste deg ca. 200 kroner inkludert mva. Det synes vi den er verdt. Som vi nevnte innledningsvis: Digitale ordbøker må være enkle å bruke for at travle, moderne mennesker skal bruke dem. Og Aktiv ordbok er den mest brukervennlige digitale ordboken vi hittil har sett.