Slik fungerer ordbøkene. Her: forklaringen på ordet "icon".
Slik fungerer ordbøkene. Her: forklaringen på ordet "icon".Vis mer

Ordbok med ett klikk!

Å ha tilgang til en ordbok som dukker opp når du surfer på nettet er en praktisk ide. Det finnes flere slike løsninger, og én av dem kommer fra selskapet iFinger.

iFinger-teknologien er faktisk utviklet i Norge, og Kunnskapsforlaget her tidligere gitt ut programvare basert på denne teknologien, blant annet en norsk-engelsk ordbok. Nå er de ute med et nye oppslagsverk, denne gangen en samling som inneholder enorme datamengder fra de velkjente Oxfordbøkene.

Vi kan ikke forestille oss en enklere måte å slå opp ordene på enn den iFinger byr på. Det eneste som skal til, er at du fører musen over ordet du måtte ønsker mer informasjon om, og etter et øyeblikk dukker det opp et lite vindu med forklaring. Vinduet inneholder informasjon hentet fra til sammen fire oppslagsverk: The New Oxford Dictionary of English, The New Oxford Thesaurus, The Oxford Dictionary of Quotations og ikke minst The Oxford World Encyclopedia. Med andre ord, her snakker vi om store kunnskapsmengder.

Én CD

Alle oppslagsverkene får plass på en CD-plate, og installasjonen er rask og uproblematisk. Du må registrere deg som bruker på nettsidene til iFinger, og da er det bare å klikke i vei.
Så lenge du bruker Internet Explorer, får du informasjon om ord med en gang du flytter musen over dem. I andre Windows-programmer må du imidlertid dobbeltklikke på ordene for å få en forklaring.

Informasjonen du får er ikke verdens mest utfyllende, men holder for de fleste av oss som bare er ute etter en rask definisjon av et ord vi lurer på. Først får du opp et lite vindu med et kort forklaring, og vil du vite mer kan du klikke på en knapp for å få flere variasjoner og utfyllende informasjon.

Det er mulig å justere måten programmet oppfører seg på, blant annet hvor vinduet skal dukke opp, hvor lang tid programmet skal bruke på å reagere og om det bare skal reagere på vanskelige ord. Du kan selvsagt kjapt skru av funksjonaliteten hvis det begynner å bli plagsomt. Dette gjøres kjapt ved å klikke på ”sleep”-knappen.

Vi har sett bedre

Selv om vi synes at Oxford-pakken fungerer bra, og inneholder mye interessant informasjon, har vi noen innvendninger. Først og fremst koster det penger – ca. 339 kroner (37,75 amerikanske dollar). Det er ikke akkurat dyrt, men vi vet om andre programmer som byr på mer funksjonalitet og som samtidig er gratis. For eksempel Babylon, som vi har omtalt i denne artikkelen.

Du finner mer informasjon og nedlastning av prøveversjoner på sidene til iFinger.