ORB – raske utskiftbare disker på 2,2 GB

ORB er en ny variant av utskiftbare media basert på harddiskteknologi. Det er samme prinsippet som hos JAZ-disker, men prisen er mye lavere og påliteligheten skal være 50% høyere.

Firmaet Castlewood Systems som produserer Orb ble startet i 1996 av Syed Iftikar. Han var en av grunnleggerne av Seagate og startet også i sin tid SyQuest, som nå er ute av bildet.

Orb er beregnet på vanlig datalagring, men også for opptakere av lyd og bilde. Ytelsen er som en rimelig rask harddisk og kapasiteten er på 2,2 GB.

Rask og rimelig

Zip, CD-brennere og båndstasjoner dekker behovet for det fleste når det gjelder datalagring på flyttbare medier. Den dårligste egenskapen ved disse alternativene er hastigheten. For de som har det travelt, eller for brukere som trenger harddisk-ytelse i et flyttbart medium, er det Jaz fra Iomega eller SyJet fra SyQuest som har vært alternativene. Etter at SyQuest nylig gikk konkurs er det bare Jaz igjen.

Orb’s viktigste konkurransefortrinn er prisen. I USA ligger prisnivået for selve stasjonen 25% høyere enn Zip og en Orb-plate på 2,2 GB koster bare dobbelt så mye som en Zip-plate på 100 MB.

Påliteligheten er svært viktig, og Castlewood påstår at denne skal være 50% bedre enn hos konkurrentene.

Kommer i slutten av året

Det er allerede levert enheter til systemleverandører, og separate enheter for salg til vanlige forbrukere skal skje i slutten av 1998.

Det er enda ikke klart hvem som vil distribuere Orb i Skandinavia, men flere kandidater er i forhandlinger.