Optis vs elektronisk bildestabilisator

Image stabilizator, anti shake, shake reduction...kjært barn har mange navn, men hva er forskjellen?


Hva er forskjellen på digital og optisk bildestabilisator ?? Hvordan fungerer det og hva er best ?

Hilsen
Flemming

Fotodoktoren svarer

Hei,

En bildestabilisator er en innretning som kompenserer for ustøheter når du holder kameraet i hånda.

En optisk bildestabilisator er en mekanisk stabilisator som endrer den optiske banen frem til sensoren; enten ved å ha en bevegelig linse eller en bevegelig sensor. Gyroskoper sørger for å registrere din skjelving slik at linsa eller sensoren hele tiden beveger seg for å kompensere – du kan sammenligne det med en kaffekoppholder i en bil som sørger for at du ikke søler, hvis du har sett dem.

En elektronisk bildestabilisator brukes som regel i rimelige videokameraer. Sensoren fanger da flere piksler enn det som blir lagret og kan på den måten kompensere for din skjelving ved at bildeutsnittet flyttes på fra bilde til bilde. Som regel er det begrenset hvor mye den har mulighet til å rette opp - optisk stabilisering er som regel langt mer effektiv og er derfor å foretrekke!

PS! Noen kameraprodusenter bruker også ”anti shake”, "shake reduction" etc. om funksjoner som kan redusere uskarpheten, for eksempel dersom de har støtte for veldig høy ISO-verdi. Det betyr ikke at de nødvendigvis har en optisk bildestabilisator!