Oppsummering og konklusjon


Ferdigbygde PCer med Vista er litt sånn upløyd mark, det gjelder for oss, dere og ikke minst byggerne selv. Men Vista er altså ingen revolusjon, og det meste som går i XP vil også fungere for det nye operativsystemet fra Microsoft.

I den grad vi har funnet feil med disse første Vista-byggene er det vel strengt tatt ikke Vista sin feil. Problemet vi har hatt med PS Data sin maskin er samspillet mellom BIOS, hovedkort og prosessor, og dette slår altså inn før operativsystemet i det hele tatt begynner å laste inn.

Komplett klarte på sin side å glemme å fjerne noen filer etter installeringen av operativsystemet. Noen ligger i en katalog under "C:\", og i tillegg er det et installeringsprogram som blokkeres av Vista under oppstarten. Det er ikke noe alvorlig som påvirker ytelse eller funksjonalitet, men det er likevel sånne ting som senker litt av gleden med en jomfruelig installasjon. De av dere som har pakket opp og startet en splitter ny Mac fra Apple vet hva vi mener.


Det beste tilbudet

Før vi røper vinneren skal vi først dele ut litt fik. Som vi har sett av ytelsestestene er nå datamaskinene i all hovedsak gode nok til alle normale bruksområder. Spill er heller ikke noe problem så lenge skjermene som er med holder såpass lav oppløsning. Problemet er nå i større grad støy og varme, og der håper vi på langt bedre takter i fremtidige tester!

PS Data med sin mediesenter-strategi overbeviser ikke på grunn av nettopp for mye støy. Når vi i tillegg må "overklokke" for å få prosessoren til å gå på vanlig fart - og når dette i tillegg henger PCen ved omstart (la oss håpe vi fikk et eksemplar med feil) - er det vanskelig å anbefale denne løsningen. Oppgradering til mer RAM blir også trøblete. Når det er sagt er TV-kortet en fin detalj - Vista Home Premium kommer jo med Media Center, og kabinett + strømforsyning har vi ikke noe å si på. Grafikkortet med HDMI er dessuten et meget interessant valg, hadde det ikke vært for at det har en alt for støyende vifte.

Skal vi se nærmere på:

Modifikasjoner av disse PCene? (Avsluttet)
Ja, vi vil ha mindre støy(48%) 245
Ja, overklokke Komplett-maskinen(24%) 122
Begge deler høres bra ut!(24%) 119
Nei, de er bra nok som de er(4%) 20
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Når det gjelder Datakjeden og Komplett så er det ganske så jevnt. Begge har gode - om enn også her for støyende løsninger. Komplett scorer bra på en fremtidsrettet og oppgraderingsvennlig PC, men som den kommer holdes ytelsen noe tilbake av prosessoren. Grafikkortet er meget godt, men vil i mange tilfeller ikke komme til sin rett før oppløsningen blir større eller spillene mer krevende. PCen kommer dessuten med 500 GB harddisk, firewire og eksterne SATA-kontakter.

Datakjeden har på sin side satt sammen en meget velbalansert PC som det "out-of-the-box" ikke er noe å si på ytelsesmessig - dette er en maskin til alle typer bruk. Dersom du ikke synes skjermen er for snål har vi egentlig bare ett ankepunkt på denne PCen: nemlig støy.
Lyden er kanskje ikke spesielt mye høyere i desibel, men støysignaturen oppleves som verre enn Komplett-PCen, som sånn sett er den minst støyende av de tre.


Og faktisk blir denne gangen akkurat dette punktet utslagsgivende for oss, så lite har vi ellers å utsette på disse to PCene. På målfoto stikker Komplett derfor av med stempelet "beste PC-tilbud" for februar. Vi gratulerer.

Om dette er det beste valget for akkurat deg kommer helt an på hvordan dine prioriteringer er. Foretrekker du en 4:3-skjerm fremfor bredformatet og/eller ikke bryr deg om støy gjør du så avgjort ikke noe galt i å velge Datakjedens tilbud i stedet.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.