Oppsummering og konklusjon

Mye av det samme, men vinneren utkrystalliserte seg - blant annet med suveren batterilevetid.

Dersom du leste forrige side skjønner du at det ikke har vært en triviell sak å finne en testvinner blant våre åtte kandidater, og for ikke å glemme det - det er ingen av disse modellene som stikker seg ut i spesielt negativ retning.

Men joda, vi har funnet noen som bare har litt mer av det lille ekstra.

Packard Bell dot

Oppsummering og konklusjon


Skjerm: 8,9" (1024 x 600) blank | Harddisk: 160 GB | Vekt: 1,26 kg | Batteri: 6c | Tilkoblinger: 2 x kortleser, 3 x USB | Ca pris: 3700 kr

Dersom du setter Packard Bells dot og Acers Aspire One ved siden av hverandre vil du finne en rekke likhetstrekk - kanskje ikke så merkelig siden Acer-gruppen jo nå er eier av begge merkene.

Men det betyr på ingen måte at det ikke er litt konkurranse mellom Acer og Packard Bell på visse markeder, og akkurat dette tilfellet har tatt innersvingen på den større stebroren.

Oppsummering og konklusjon


Et eller annet har i det minste hodene i Packard Bell gjort. Dot, som herligheten heter, kommer nemlig med 6-cellers batteri som standard og har ikke det samme problemet med viftestøy som vi har opplevd i to eksemplarer av Aspire One.

Hva som derimot er nokså identisk med Aspire One er tastatur og pekeplate. Disse gjør en helt grei jobb så lenge du ikke har spesielt mye i mot å ha knappene plassert på sidene av pekeplata.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det større batteriet stikker riktignok ut bak, men når det betyr nærmere åtte timers kontinuerlig drift så er ikke det akkurat noe vi bryr oss om. Det er nærmere to timer mer enn en Aspire One med identisk batteri (ikke spør oss hvordan de har klart det) og Asus Eee PC 1000H. Og vekten kun en hekto over de fleste andre PC-ene i denne sammenligningen.

Når det gjelder støy er ikke dot helt stillegående, men vi snakker om et jevnt sus som ikke er sjenerende.

Maskinen kommer også med reisefutteral for å beskytte mot riper, og er du nettavhengig bør du merke deg at den også kommer i en dyrere versjon med innebygd mobilt internett (3G-kort).

NB!Denne maskinen er på vei inn i de fleste butikkene i skrivende stund (15.1.2009), men skal være tilgjengelig hos blant andre SIBA, både med og uten binding til Telenor 3G-abonnement (da til redusert kjøpspris).

Testresultat

Packard Bell dot 6c

Knallgod batterilevetid, greit tastatur, relativt liten og lett, nokså stillegående

Blåtann hadde jo vært fint, men...

Se alle våre tester


Asus Eee PC 1000H

Skjerm: 10,1" (1024 x 600) matt | Harddisk: 160 GB | Vekt: 1,44 kg | Batteri: 6c | Tilkoblinger: 1 x kortleser, 3 x USB | Har blåtann og 802.11n trådløst nett | Ca pris: 3800 kr

Oppsummering og konklusjon


Små bærbare eksisterte også før Asus kom på banen med sine Eee-modeller, men det var disse som virkelig fikk snøballen til å rulle. Og Asus har kommet med godt over ti forskjellige modeller beregnet på forskjellige markeder og prispunkter.

Dessverre for de Eee-frelste der ute har vi bare med Asus-modell i dag: Eee PC 1000H - som til gjengjeld virkelig ruver når det kommer til det å være en minibærbar. Standardutstyr er et 6-cellers batteri, og ellers er den anstendig bestykket utstyrsmessig med blåtann og draft-n trådløst nettverk på plass.

Tastaturet er behagelig, men vi er ikke helt fornøyd med pekeplaten. Tappingen vår blir ofte ikke registrert som klikk og vi savner derfor muligheten til å stille på følsomheten.

Ikke overraskende gjør Eee 1000H det bra når det kommer til batterilevetiden - vi målte over seks timer med lett men kontinuerlig bruk.

Dessverre gjør batteriet også at denne 10-tommeren blir stor og tung. Med en matchvekt på halvannen kilo og pris rett oppunder 4000 kroner vet vi at "ekte" bærbare ikke er langt unna i både vekt og kroner.

Når det gjelder støy så suser denne datamaskinen en del - og ikke direkte lavt i forhold til de andre - men det er i det minste et jevnt sus uten sjenerende ulyder.

Reisefutteral for PC-en følger med i pakken.

Testresultat

asus eee pc 1000h 10"

God batterilevetid, velutstyrt, godt tastatur

Tung (og stor), litt kranglete pekeplate, litt mye sus (støy).

Se alle våre tester


Toshiba NB100

Skjerm: 8,9" (1024 x 600) blank | Harddisk: 120 GB | Vekt: 1,05 kg | Batteri: 4c | Tilkoblinger: 1 x kortleser, 3 x USB | Ca pris: 3500 kr

Det viktigste først: denne tassen fra Toshiba er liten (22.5 x 18.7 x 3.3 cm), så dersom du ikke takler et mindre tastatur enn du sikkert er vant til er det like greit å holde seg unna. Er du derimot ikke så redd for en utfordring er det faktisk en god del å like ved NB100. Selv om sikkert ikke alle lar seg imponere spesielt over design eller det faktum at batteriet stikker ut bak.

Oppsummering og konklusjon


Men for å ta det positive: den virker solid og hardfør, skjermen er lyssterk og støymessig er nok NB100 den som gjør minst ut av seg i dette selskapet. Ytelsen kan også senkes ved hjelp av et par tastetrykk for enda lavere støynivå.

Ellers er det altså størrelsen som virker forlokkende. Vekten er på rett over kiloen og det store batteriet (at det stikker ut bak gir deg i praksis bare et bedre grep om denne lille tassen) sørger for en levetid på mellom tre og fire timer avhengig av bruk.

Vi liker også at noen av kontaktene - strøm, VGA og LAN - er plassert bak.

Om NB100 passer for deg kommer i stor grad på hvordan du takler tastaturet og hvor mye du har tenkt å skrive på det. Vi råder deg derfor til å prøve før du eventuelt kjøper.

Testresultat

Toshiba NB100

Liten og lett, anstendig batterilevetid, lavt støynivå, kontakter bak

Trangt tastatur

Se alle våre tester


MSI Wind U100

Skjerm: 10,1" (1024 x 600) matt | Harddisk: 160 GB | Vekt: 1,14 kg | Batteri: 3c | Tilkoblinger: 1 x kortleser, 3 x USB | Har blåtann og 802.11n trådløst nett | Ca pris: 3800 kr

Oppsummering og konklusjon


MSI var i likhet med Asus og Acer nokså tidlig ute på banen med sitt første bidrag til denne typen bærbare, og Wind har da også blitt populær. I likhet med Acer Aspire One kan du lese mer om MSI Wind i denne artikkelen.

I likhet med Eee PC 1000H kommer Wind U100 med reisefutteral og er utstyrt med blåtann og draft-n trådløst nettverk. Vekten er dog i en annen klasse.

Tastaturet er relativt godt å bruke, og når det gjelder viftestøy er Wind stort sett stillegående. Harddisken suser litt og vifta høres kanskje en gang i blant, men du må være i relativt rolige omgivelser for å merke dette.

MSI-en har hovedsaklig en ting mot seg: batterilevetiden, ettersom knappe 2,5 timer ikke imponerer noen. Ved denne modellen kan du riktignok kjøpe et større batteri, men da snakker vi om en total prislapp på nærmere fem tusen blanke kroner.

OPPDATERT: Modellen vi testet hadde 1 GB minne, men maskinen selges i skrivende stund bl.a. hos PS.no til samme pris med 2 GB.

Testresultat

MSI Wind u100 160GB

Velutstyrt, godt tastatur, relativt stillegående

Kort batterilevetid (med standardbatteriet)

Se alle våre tester


Fujitsu Siemens Amilo Mini Ui 3520

Skjerm: 8,9" (1024 x 600) matt | Harddisk: 60 GB | Vekt: 1,13 kg | Batteri: 3c | Tilkoblinger: 1 x kortleser, 1 x ExpressCard/34, 2 x USB | Har blåtann | Ca pris: 3400 kr

Amilo Mini har en nokså spesiell design i sort og hvitt, og har den egenskapen at du kan bytte ut toppanelet til en annen farge dersom du ønsker. Et ekstra burgunderrødt panel fulgte med i vår pakke.

Oppsummering og konklusjon


Ellers er det den eneste av 9-tommerne testet i dag som har innebygd blåtann. Den har også plass for ExpressCard/34, men kun to USB-porter. Den bemerker seg også ved å ha den minste hardisken på kun 60 GB.

Pekeplaten er litt spesiell, med knappene plassert på hver side i stedet for under. Tastaturet er ganske trangt og har litt mer svikt enn vi liker, men det fungerer.

Via en egen Fn-snarvei kan du sette ned ytelsen på maskinen for å spare litt på batteriet og få mindre viftestøy. Det fungerer til en viss grad, men Amilo Mini er likevel ikke blant de mest stillegående.

Batterilevetiden er anstendig - den holder en god time lenger enn de andre PC-ene med små batterier, altså opp mot tre og en halv time.

Testresultat

Fujitsu Siemens Amilo Mini Ui 3520 Bluetooth

Har blåtann og ExpressCard/34

Liten harddisk, trangt tastatur med svikt

Se alle våre tester


Lenovo IdeaPad S10e

Skjerm: 10,1" (1024 x 576) blank | Harddisk: 160 GB | Vekt: 1,15 kg | Batteri: 3c | Tilkoblinger: 1 x kortleser, 1 x ExpressCard/34, 2 x USB | Har blåtann | Ca pris: 3500 kr

Lenovo er så avgjort mest kjent for sine ThinkPad-maskiner, så det er kanskje ikke så rart at de spiller på Pad-ordet på sin linje med minibærbare. Faktisk er det to modeller i handelen: 10-tommeren S10e og 9-tommeren S9e, hvorav vi altså har sett nærmere på førstnevnte.

Oppsummering og konklusjon


IdeaPad S10e er en relativt slank og i dette selskapet kanskje den mest stilrene og elegante minibærbare, utstyrt med blåtann og ExpressCard/34-port. Skjermen har en litt utypisk oppløsning på 1024 x 576 piksler (de andre i denne testen går på 1024 x 600).

Ved siden av et tiltalende ytre har den en god pekeplate og greit tastatur.

Det eneste som plager oss litt ved Lenovoen er vifta, som er litt "nervøs" - den spinner for eksempel opp noen sekunder innimellom, eller når du gjør noe såpass enkelt som å starte nettleseren eller lignende.

Batterilevetiden er litt bedre enn de aller dårligste i denne sammenligningen, men noe spesielt å skryte av er det heller ikke.

Testresultat

Lenovo IdeaPad S10e Atom

OK tastatur, Har blåtann og ExpressCard/34

Litt kort batterilevetid, slitsom vifte.

Se alle våre tester


Acer Aspire One A150

Skjerm: 8,9" (1024 x 600) blank | Harddisk: 160 GB | Vekt: 1,06 kg | Batteri: 3c | Tilkoblinger: 2 x kortleser, 3 x USB | Ca pris: 3600 kr

Vi har egentlig tatt en nær kikk på Acer Aspire One (AA1) tidligere, men sammenligningstesten ville ikke vært komplett uten denne. Acer var tidlig ute på det norske markedet med denne maskinen og har nok fått ut noen eksemplarer, for å si det sånn.

Grunnen til dette er enkel. Ved siden av å være tidlig ute har også AA1 vært relativt rimelig, den er lett og har en god skjerm.

Tastatur og pekeplate er helt greie, selv om noen ikke helt liker det å ha knappene plassert på sidene av pekeplata.

Vi du vite mer om denne maskinen kan du ta en kikk her.

Oppsummering og konklusjon


Per i dag har likevel AA1 fått langt større konkurranse, og sett mot flere av de andre maskinene i dette selskapet har den ikke det helt spesielle å skilte med. Vi noterte oss også at vårt nye testeksemplar har den samme irriterende viftelyden som vi merket tidligere i høst (heldigvis fant vi også en slags "kur").

Men Acer har også de samme essene som vi finner på Packard Bell dot. Det ene er som nevnt at du kan kjøpe større batteri til denne maskinen, som koster opp mot tusenlappen. Det andre er at den kan leveres med 3G-modul.

Reisefutteral fulgte forresten med vårt testeksemplar av AA1.

Testresultat

Acer Aspire One A150 Atom

Nokså liten og lett, greit tastatur

Sjenerende vifte, kort batterilevetid (litt over 2 timer)

Se alle våre tester


LG X110

Skjerm: 10,1" (1024 x 600) matt | Harddisk: 160 GB | Vekt: 1,19 kg | Batteri: 3c | Tilkoblinger: 1 x kortleser, 3 x USB | Ca pris: 3500 kr

Oppsummering og konklusjon


LGs bidrag er en elegant PC som fysisk sett har ganske mye til felles med MSI Wind, som kontakter og den 10-tommers matte skjermen - selv om sistnevnte ikke er fullt så lyssterk. Som de andre i denne testen føles den solid nok.

Sammenlignet med flere av de andre kandidatene er det dessverre ikke så veldig mye å skryte av på X110. Tastaturet er behagelig, men det er også alt. Sammenlignet mot MSI Wind (som riktignok koster deg opp mot fem hundre ekstra), er denne dårligere utstyrt, veier litt mer og har mer fremtredende viftestøy. Wind kommer også med futteral for beskyttelse under transport.

Å ja, LG X110 har også aller dårligst batterilevetid.

Testresultat

LG X110 10"

Godt tastatur

Kort batterilevetid

Se alle våre tester


Gå tilbake til ytelsestestene

Gå tilbake til innledningen