Oppsett og installasjon på ny PC

Installasjon fra minneplugg til SSD går utrolig mye raskere enn fra DVD til harddisk.

Det tok oss utrolige 12 minutter å installere Windows 7 Ultimate på vår nye PC med lynrask SSD som systemdisk.  Foto: Bjørn Eirik Loftås
Det tok oss utrolige 12 minutter å installere Windows 7 Ultimate på vår nye PC med lynrask SSD som systemdisk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har nå kommet til den tredje, og nest siste delen i serien - der vi ser nærmere på EFI-biosen, installerer Windows 7 og legger inn drivere. Og selv om det meste har gått smurt, har vi også støtt på noen utfordringer i denne delen av prosessen.

Hvis du føler at du har gått glipp av noe her, bør du få med deg de to første delene i denne serien:

Vi bygger PC med Sandy Bridge
Slik bygde vi PC-en

En helt ny type "BIOS"

Etter å ha koblet PC-en til vår Dell 27-tommer og et trådløst Microsoft tastatur og mus, startet vi opp PC-en for første gang. Det var vesentlig mer lyd fra vifter enn vi setter pris på, noe som vanligvis skyldes at BIOS ikke er konfigurert for stilleste opplevelse som standard.

Nå er tiden i ferd med å renne ut for den tradisjonelle BIOS-en, som har mange begrenseninger som har gjort seg gjeldende i det siste, blant annet manglende støtte for harddisker på mer enn 2,1 TB. Nye hovedkort vil oftere og oftere være utstyrt med EFI, som erstatter den gamle BIOS-en og eliminerer de fleste ulempene.

Vårt hovedkort er utstyrt med EFI, og selv om første oppstartsbilde ikke var vesentlig annerledes enn hva vi er vant med fra tidligere...

image: Oppsett og installasjon på ny PC


...var det neste totalt forskjellig:

EFI BIOS er noe helt annet enn gamle BIOS-er. Dette bildet er fra en annen utgave, men utseendet på lydløs-PC-en er omtrent identisk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
EFI BIOS er noe helt annet enn gamle BIOS-er. Dette bildet er fra en annen utgave, men utseendet på lydløs-PC-en er omtrent identisk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Nå kan du gjøre endringer i oppsettet ved hjelp av mus, tidligere var det kun tastaturet som gjaldt. De vanligste innstillingene er nå lett tilgjengelig, deriblant rekkefølgen på oppstartsmedier og ønsket maskinprofil. Du kan også redigere EFI mer i dybden, ved å velge Advanced mode:

image: Oppsett og installasjon på ny PC


Og straks fant vi innstillingen som skulle vise seg å redusere viftestøyen dramatisk:

image: Oppsett og installasjon på ny PC


Viften i strømforsyningen er nå den største støykilden i PC-en, og selv om den ikke kan defineres som veldig støyende, lager den mer lyd enn vi hadde forestilt oss. Den vil derfor muligens bli byttet ut på et senere tidspunkt.

Windows-installasjon

Etter en omstart satte vi igang installasjonen av Windows 7 Ultimate ved hjelp av en USB-minneplugg. Erfaringsmessig er dette en langt raskere metode å installere Windows 7 på enn fra DVD, og også langt stillere. Du finner informasjon om hvordan du lager en installasjons-minneplugg med Windows 7 i denne artikkelen.

Selve installasjonen av operativsystemet var unnagjort på fantastiske 12 minutter på vår lynraske SSD (det var ikke uvanlig at det tok 40 minutter i XP-tiden), og deretter kunne vi logge oss på for første gang:

image: Oppsett og installasjon på ny PC


Det var imidlertid tydelig at ikke alt var på plass, blant annet var skjermoppløsningen helt feil, og nettverkstilgangen fungerte ikke.

En titt på Enhetsbehandlig avslørte at her var det litt av hvert av drivere som manglet:

image: Oppsett og installasjon på ny PC


Nå kunne vi selvsagt installert alle driverne på den medfølgende CD-en. Av erfaring vet vi at det i nesten alltid har kommet oppdaterte drivere etter at CD-en gikk i trykken. Disse kan ofte bidra til at PC-en både oppleves som raskere og mer stabil.

Derfor valgte vi ganske enkelt å kun installere nettverksdriveren for å kunne komme oss på nett, og det gjorde vi ved å høyreklikke på nettverksenheten i Enhetsbehandling...

image: Oppsett og installasjon på ny PC


...og bla oss til mappen med nettverksdriveren på CD-en:

image: Oppsett og installasjon på ny PC


Deretter gikk turen til Asus sine nettsteder, for å laste ned siste versjon av driverne:

image: Oppsett og installasjon på ny PC


Og ganske riktig - det meste var nyere enn det som lå på CD-en.

Ikke mulig å få riktig oppløsning

Men selv med alle de nye driverne på plass, klarte vi ikke å velge riktig oppløsning til skjermen vår. Dette var vi imidlertid forberedt på kunne skje, all den tid at skjermen har høyere oppløsning enn full HD (2544 x 1440 piksler), noe som sjelden støttes av integrerte grafikkløsninger:

image: Oppsett og installasjon på ny PC


Og etter å ha kikket på Asus sine supportsider, fikk vi bekreftet vår mistanke:

image: Oppsett og installasjon på ny PC


Del III - Ytelsestester

Vi er derfor nødt til å bruke et dedikert grafikkort for å kunne bruke PC-en sammen med denne skjermen. Siste delen i denne serien dreier seg derfor om valg av grafikkort. Hvor mye penger bør man legge i grafikkortet for å få anstendig ytelse i høy oppløsning, og gjerne med to skjermer i bruk?

Vi vil også kjøre ytelsesmålinger av maskinvaren. Følg med!

Her er de to første delene av serien:

Vi bygger PC med Sandy Bridge
Slik bygde vi PC-en

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!