Oppsett av nettverksresurser

Etter installasjon av Windows XP med oppgraderinger er det tid for oppsett av programvaren slik at maskinen fungerer som en felles server.

Begrepet server kan inneholde så mangt, i denne sammenhengen har vi valgt å begrense dette til en enkel fil og medieserver for hjemmenettet. Det er også mulig å sette opp flere og mer avanserte tjenester, som mail-server, web-server eller FTP-server. Vi har valgt å heller benytte et eksternt webhotell til dette, som koster oss ca en tier i måneden.

Det første man gjør er å sjekke maskinens navn og arbeidsgruppe, slik at det ikke blir noen komflikt med andre maskiner på nettverket. Vi har originalt nok valgt å kalle maskinen vår "SERVER", det er ikke til å misforstå.

Endring av navn og arbeidsgruppe gjøres under Kontrollpanel/System/ Datamaskin-navn

Oppsett av nettverksresurser


Så er det tid for å sette opp de filmappene man vil dele på nettverket.

Enkel fildeling eller ikke?

Ved å høyreklikke på en mappe og velge deling, kan man enkelt og greit gi tilgang til filene i mappen for alle. Dessuten kan man velge om filene skal være mulige å endre eller bare skal kunne leses.

Enkel-fildeling
Enkel-fildeling Vis mer


Ønsker du å mer kontroll over tilgangen til mappene kan du slå av enkel fildeling. Dette gjøres under mappealternativer/vis (Folder options/View).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppsett av nettverksresurser


Da får du opp et vindu med mer omfattende valg, og kan sette opp hvem av brukerne på nettverket som skal ha tilgang til en valgte mappen.

Avansert fildeling
Avansert fildeling Vis mer
Oppsett av nettverksresurser
HUSK: Alle de aktuelle brukerne må være opprettet på serveren, og diskene som filene ligger på må være formatert i NTFS.

Et annet alternativ er å komprimere mappene som skal deles og opprette passord for utpakking. Da vil bruken begrenses til de som kjenner passordet. Men snakker vi om filmapper med store mengder filer er ikke dette noen praktisk løsning.

Deling av mediefiler

Hvis du vil bruke en mediespiller som støtter UPnP, eller en XBox 360, kan du laste ned Windows Media Player 11. I denne versjonen er det støtte for deling av biblioteket ditt, slik at alle enheter på nettverket som støtter denne funksjonen får tilgang til dette.

Andre mediespillere som ikke støtter UPnP, har egne programmer som setter opp tilgang til mediefiler som ligger på serveren eller andre PCer i hjemmenettet.

Vi har testet flere mediespillere, du finner dem her

HUSK: For deling av disse mediefilene med andre PCer i nettverket, er det nødvendig å bruke vanlig fildeling på mappenivå til dette.

Ytelse?

Vi har testet flere frittstående NAS-bokser, som i prinsippet gjør det samme som denne enkle hjemmeserveren. Ingen av dem har vist seg å imponere noe særlig når det gjelder ytelse, bortsett fra D-Links nyeste enhet DNS-323 som var klart raskere enn noen annen. Det var derfor nærliggende å sammeligne overføringshastigheten fra vår nye server med denne.

Resultatet var som ventet klart i serverens favør.

I snitt leverer D-Link 22 028 KB/sekund mens serveren leverte 40 021 KB/sekund fra en eldre disk med mye data som aldri har vært defragmentert. På en helt ny disk var resultatet enda bedre, med et snitt på 51 079 KB/sekund.

Oppsett av nettverksresurser


Konklusjon

Hjemmeserveren har blitt støysvak og effektiv, og musikk, bilder og film er nå tilgjengelig for alle i huset.

Opprustningen med mer støysvake komponenter kostet oss rundt en tusenlapp, dette vil selvsagt variere med utgangspunktet. En NAS-boks koster drøyt to tusen eller mer uten disker, så vi haddde en del å gå på når det gjelder utlegg.

Neste skritt blir å finne nyttige fellesløsninger for backup og eventuelle andre tjenester. Kom gjerne med tips og ønsker i debatten under.